Maisto bloguose/tinklaraščiuose labai populiaru fotografuoti maistą ant neobliuotų, nedažytų, vėjo ir audrų nugairintų medinių lentų. Ant tokių šiurkščių, gyvenimo mačiusių lentų, kartais netgi su nuožmiai atsikišusiais pašinais, rustic country stiliumi fotkinama absoliučiai viskas, pradedant bliūdeliais su sriuba, baigiant keturių aukštų vestuviniais tortais. Man tokios kompozicijos dažniausiai atrodo pakankamai nenatūraliai, nes, tiesą pasakius, kada gi mes dėliojam maistą ant nušiurusių medinių stalų? Nebent tik piknikaudami kur nors gamtoje, arba jeigu blogerio pastovi gyvenamoji vieta yra Rumšiškių etnografinis muziejus, XVII a. Dzūkijos pirkia. Aš įsivaizduoju, kad visais kitais atvejais maistas ruošiamas ir tiekiamas ant kruopščiai apdirbtų, nupoliruotų paviršių, stalviršių, ir kartais netgi ant staltiesių arba šiaip visokių tekstilės dirbinių. Bet ne man kritikuoti ar diktuoti kulinarinės fotografijos madas. Tikrai ne man, su mano sugebėjimais (tiksliau – NEsugebėjimais). Todėl nutariau ir aš susirasti kokią nušiurusią lentą ir pažiūrėti, kas iš to išeis. Nuėjau į garažą, bet lentos neradau. Kadangi mano šeimoje visi esam labai neūkiški, tai namuose nėra jokio, net labiausiai suvargusio lentgalio. Aš radau seną nusidėvėjusią ąžuolinę lentyną, galvojau gal ta tiks; pastačiau ją kieme po lietum, kad atšiaurus Itakos klimatas ją dar labiau nugairintų, bet mano mama, tą lentyną užmačiusi, iškart jai surado praktinį pritaikymą ir iš jos sukonstravo džiovyklą batams (mano mama yra labiausiai ūkiška iš mūsų visų). Taigi, lentynos neliko; supratau, kad, nors ir kaip bebūtų gaila, man tiesiog nelemta sublizgėti rustic fotografijų stiliumi. Bet belandžiodama po garažą aš užmačiau baltą stalelį, kurį šią vasarą aš radau stovintį pakelėje, išmestą kaip nebereikalingą, su priklijuotu popieriaus lapu, ant kurio buvo užrašyta: “FREE”. Stalelis medinis, o viršus išklotas keraminėmis plytelėmis; atrodė jis visai pusėtimai, nors dažai buvo kai kur apsilupinėję, o plytelės vietomis suskilinėję. Pagalvojau, kad tas lengvas siauras stalelis man labai tiks, kai gaminsiu maistą lauke. Todėl aš jį ir priglaudžiau.
Neseniai aš tam staleliui sugalvojau dar vieną pritaikymą. Aš jį atsigabenau į verandą, kur vyksta 99% viso maisto fotografavimo, ir nutariau išbandyti jį nuotraukose; vietoje XVII a. pabaigos rustic country gavosi XXI a. pradžios shabby chic.
Aušra
Aušra
Avietiniai macarons su šokoladu
Pagal Desserts for Breakfast ir Bouchon Bakery
Morengai:
30 g cukraus
200 g cukraus pudros
110 g skaldytų migdolų (be luobelių arba su luobelėmis)
90 g kiaušinių baltymų
(baltymus atskirkite nuo trynių ir palikite juos dienai arba dviem pastovėti šaldytuve, sandariai uždarytame indelyje)
Rausvų maistinių dažų
Svarstyklėmis atsverkite ir pasiruoškite visus ingredijentus. Maždaug valandą ar dvi prieš kepimą iš šaldytuvo išimkite baltymus, kad jie būtų kambario temperatūros.
Persijokite cukraus pudrą.
Dvi kepimo skardas išklokite sviestiniu popieriumi arba silikonine Silpat plėvele.
Į aukštą stiklinę įklokite konditerinį maišelį su apvaliu maždaug 1 cm skermens antgaliu (arba paprasčiausiai nukirpkite konditerinio maišelio galą).
Virtuviniame kombaine sumalkite migdolus ir cukraus pudrą, kol mišinys taps panašus į miltus. Mišinį persijokite. Sietelyje likusius stambesnius migdolų gabalėlius dar kartą permalkite kombainu ir suberkite į persijotą migdolų ir cukraus mišinį.
Elektriniu mikseriu plakite baltymus, kol išputos. Padidinkite greitį iki vidutinio ir plakite, pamažu beriant cukrų, kol baltymai taps standūs ir pavertus dubenį nebeslys dubens kraštais (o apvertus dubenį neiškris).
Į išplaktus baltymus suberti visą migdolų–cukraus mišinį. Sudėkite maistinius dažus. Kelis kartus energingai pamaišykite, kad didžioji dalis migdolų mišinio daugmaž vienodai pasiskirstytų. Toliau maišykite lėtai ir atsargiai, skaičiuojant apsukimus ir stengiantis kuo atsargiau (ir efektyviau) viską išmaišyti su kuo mažiau apsukimų, ne daugiau kaip 50..
Morenginę tešlą sukrėsti į konditerinį maišelį. Tešlą išspausti ant paruoštos skardos į maždaug 3 cm skersmens skritulėlius. Palikti pastovėti maždaug 1 valandą kambario temperatūroje, kad morengų viršus šiek tiek apdžiūtų.
Orkaitę įkaitinkite iki 140oC.
Morengus kepkite ant vidurinės orkaitės lentynos maždaug 15 – 18 minučių, kol jų viršus taps sausas. Ištraukite iš orkaitės ir palikite kambario tempertatūroje, kad atvėstų. Kol morengai vėsta, pasiruoškite ganache:
Šokoladinis ganache:
55 g sviesto, kambario temperatūros
2 šaukštai pieno
45g tamsaus šokolado
¼ šaukštelio vanilės ekstrakto
¼ stiklinės + 2 šaukštai cukraus pudros
Mikrobanginėje (arba ant garų) ištirpinkite šokoladą. Elektriniu mikseriu (arba tvirtu mediniu šaukštu) išsukite sviestą iki purumo. Dėkite tirpintą šokoladą ir vanilę. Gerai išmaišykite. Suberkite persijotą cukraus pudrą. Gerai išmaišykite. Paruoštą ganache dėkite į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu (arba tiesiog su nukirptu galu).
Macarons:
Morengai
Šokoladinis ganache
Aviečių uogienė be kauliukų
Morengams atvėsus, ant vieno morengo lygiosios pusės išpauti šokoladinio ganache žiedą. Į tuščią žiedo vidurį dėti aviečių uogienės, ant viršaus dėti kitą morengą, lengvai paspausti, kad ganache vienodai pasiskirstytų link morego kraštų. Laikyti sausoje vietoje.
Raspberry Dark Chocolate Macarons
Adapted from Desserts for Breakfast and Bouchon Bakery
Macarons:
30 g sugar
200 g powdered sugar
110 g blanched and slivered almonds (not blanched are also ok)
90 g egg whites
(separate eggs in advance, place in airtight container in the fridge for at least two days)
Dash of pink food coloring
Weigh all ingredients using a kitchen scale.About an hour or two beforehand take out egg whites out of the fridge that they would come to room temperature.
Sift powdered sugar
Line two baking sheets with parchment or Silpat liners.
In a tall glass place a pastry bag fitted with 1/2" round opening (or just snip off a tip of the pastry bag).
Combine powdered sugar and almonds in a food processor and process until the almonds are finely ground.Set aside.
Place the egg whites in a mixer bowl with the whisk attachment. Begin whisking on low, until the egg whites start to foam. Increase the speed of the mixer to medium-high and beat the egg whites while gradually adding the regular sugar. Beat on medium-high until you reach a glossy, soft-peak meringue. Meringue is ready when the mixture does not slide if the bowl is tilted.
At this point, remove the mixer bowl from the mixer and continue the rest of the way by hand, using a large balloon whisk. Pour the processed powdered sugar+almond mixture into the meringue. Add food coloring
Fold to combine, quickly at first, and then slowly after the first few strokes. Make sure to always use deliberate strokes when folding. Mix only until combined, no more than fifty strokes.
Immediately transfer the batter to the prepared pastry bag. On prepared baking sheets baking sheets, squeeze about 1 to 1.5" rounds. Let the sheets sit for about 1 hour.
While the macarons rest, preheat the oven to 280oF.
Bake macarons for 15 - 18 minutes on the middle shelf. Macarons are done when the shells are dry and do not give when gently touched. Remove from oven and let cool.
While macarons are cooling prepare the ganache:
30 g sugar
200 g powdered sugar
110 g blanched and slivered almonds (not blanched are also ok)
90 g egg whites
(separate eggs in advance, place in airtight container in the fridge for at least two days)
Dash of pink food coloring
Weigh all ingredients using a kitchen scale.About an hour or two beforehand take out egg whites out of the fridge that they would come to room temperature.
Sift powdered sugar
Line two baking sheets with parchment or Silpat liners.
In a tall glass place a pastry bag fitted with 1/2" round opening (or just snip off a tip of the pastry bag).
Combine powdered sugar and almonds in a food processor and process until the almonds are finely ground.Set aside.
Place the egg whites in a mixer bowl with the whisk attachment. Begin whisking on low, until the egg whites start to foam. Increase the speed of the mixer to medium-high and beat the egg whites while gradually adding the regular sugar. Beat on medium-high until you reach a glossy, soft-peak meringue. Meringue is ready when the mixture does not slide if the bowl is tilted.
At this point, remove the mixer bowl from the mixer and continue the rest of the way by hand, using a large balloon whisk. Pour the processed powdered sugar+almond mixture into the meringue. Add food coloring
Fold to combine, quickly at first, and then slowly after the first few strokes. Make sure to always use deliberate strokes when folding. Mix only until combined, no more than fifty strokes.
Immediately transfer the batter to the prepared pastry bag. On prepared baking sheets baking sheets, squeeze about 1 to 1.5" rounds. Let the sheets sit for about 1 hour.
While the macarons rest, preheat the oven to 280oF.
Bake macarons for 15 - 18 minutes on the middle shelf. Macarons are done when the shells are dry and do not give when gently touched. Remove from oven and let cool.
While macarons are cooling prepare the ganache:
Ganache:
1/2 stick (4 tablespoons) butter, at room temperature
2 tablespoons milk
1 1/2 ounces dark chocolate
¼ teaspoon vanilla extract
¼ cup + 2 tablespoons powdered sugar
Melt the dark chocolate in the microwave. Set aside. In a mixer bowl with the beater attachment (or with a sturdy wooden spoon), beat the butter until light, about three minutes. Add in milk and beat until combined. Add in melted chocolate and vanilla, beat until combined. Sift in powdered sugar, beat. Transfer ganache into a pastry bag fitted with a wide round tip.
Assembling:
Macarons
Ganache
Seedless raspberry jam
On the flat side of a macaron pipe ring of ganache. With a teaspoon place a small amount of jam into the empty center of ganache ring. Top with another macaron and press very lightly, just that the ganache layer would spread towards the edges of macaron. Store in dry place.
Aušrele, nieko naujo nepasakysiu, skaitau Tavo mintis, žiūriu nuotraukas ir seilės tįsta... Staliukas bai liuks :) O macarons viliojančiai pasakiškai atrodo ir neabejoju, skanūs ;)
AtsakytiPanaikintiGaminu, bet nebėra laiko fotografuoti...
Aciu, Kristina; man kaip visada labai malonu zinoti, kad paskaitai; del neturejimo laiko fotografuoti - labai gerai tave suprantu; pazistama situacija;
Panaikintiantra nuotrauka man liuks! tie macarons kaip angeleliai sviecia baltame fone. Ir man patinka netiesi stalo linijos kompozicija.Tu tuoj pasidarysi macaronu kepimo profe. Ar bent turejai nevykusi batch'a?
AtsakytiPanaikintiJura, aciu; su stalo liniju kompozicija - tai cia naturaliai taip isejo; tiesios kompozicijos su situ stalu nepavyktu gauti net ir labai pasistengus; o del macarons - tai cia gal tik kokos trecias batch'as; visi daugmaz pavyko, bet situos kepdama supratau, kad man pats laikas butu isitaisyti nauja kombaina; sitas nebesumala gerai migdolu;
PanaikintiAušra, man Tavo pakelės stalelis a le nušiuręs ir įskilusiom plytelėm- labai labai!!!! Ir ant jo viskas - labai liux! ;) Manau, teks pripažinti, kad visi tie nugairinti, apipuve "rustic" lentgaliai - puiki idėja fotografijoms ;) Čia kaip su "aukštąja mada" ;) Nes dėvima ten irgi ne viskas :) Nuotraukos tikrai gražios ir stalelis manau sulaukė savo šlovės valandos...kol pabos :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Vilma! as apie "aukstaja mada" net nepagalvojau; gal tu ir teisi; mene ne butinai viskas turi buti funkcionalu ir realistiska; o man vis uzkliudavo visokios lentos, pakuliniai skudureliai fone, ir dar - tie siuleliais perristi sausainiu boksteliai (galima pagalvoti, kad kas nors pries vartojima sausainius sustato i dailius bokstelius ir juos dar perrisa virvele); dabar pagalvojau, kad man isvis daug kas kliuva gyvenime, tikriausiai is nemoksiskumo ir neisprisimo; man reikes pabandyti i rustic stiliu ziureti per "haut couture" prizme; gal viskas daug meniskiau man atrodys, ir as tada maziau bambesiu;
PanaikintiNa, man, priesingai nei Tau, tas rustic stilius "ziauriai" grazu, tik as neturiu nei tiek priemoniu, nei fantazijos :) Kadangi jau atsitempei ir Tu staleli, itariu, kad nesi visishkai prieshishka? :D Manau, kad estetika bet kokiu atveju apetita kelia, o ne mazina :) Kita kalba, jei toks stilius kazkam jau pabodes...zodziu, kiekvienam savo, t.y. kaip pristatineti savo kurinius. Zinai, mane labiau nupurto ir kunas pagaugais nueina, kai pamatau "pliurza", o pavadinime - "sriuba"...ir kt. panasus atvejai. Del to vat vertetu pasigedyti, bet gaunasi svetimas gedos jausmas tam, kas ziuri, o ne tam, kas toki sh...sukrauna i blog'us :(
PanaikintiO tu ir nebandyk, Aušra, su savo požiūriu "išlaužti" to "haut couture", nes tavo nuotraukos bei kompozicijos ir taip gražios. Savitos, o tai ir yra svarbiausia. Man gražios nuotraukos ant nušiurusių lentų, bet kad per daug vienodai visi taip fotografuoja ir viens kitą pamėgdžioja, o po to vertina užsidėję vienodus akinius :) Juk mada...
AtsakytiPanaikintiAusra, aciu tau uz komplimentus; labai malonu, kai kas pagiria; ateityje taip ir darysiu - maziau demesio kompozicijai, daugiau techininei nuotrauku kokybei (pvz. reiketu pagaliau ismokti sufokusuoti kaip pridera, kad mano dailuciai macarons nuotraukoje neatrodytu kaip nuskalbti); oi daug dar man mokytis reikia; apie joki "haut couture" man dar net svajoti negalima; bet nusiurusios lentos bloguose vistiek jau per daug dominuoja; ar ne tiesa sakau? kas keisciausia - jos tik bloguose populiarios; nei knygose, nei zurnaluose nematyti jokiu nusiurusiu lentu; nebent labai retai, kai dera prie tematikos;
PanaikintiTaip, visiškai sutinku, mus įtakoja aplinka ir dominuojantis požiūris, tad visi ir bando išlaužt tą patį :) Kažkaip nebelieka savo braižo. Svajoti galima ir reikia apie viską, tame tarpe ir apie "haut couture", jei tik norisi, o pastarasis taip pat gali būti suprantamas savaip :) Mano nuomone, fotografuojant reikia paisyti (o gal mokytis) esminių dalykų, kaip minėjo Vilma, kad bent sriuba lėkštėj neatrodytų kaip krūva neaišku ko :) O visa kita turėtų būti daroma žiūrint per savo suvokimo, išprusimo ar turimos technikos lygmenį. Jei tau atrodo, jog reikia mokytis techninių dalykų, jų ir mokykis. O ant lentų fotografuosi ar ant seno staliuko, o gal ant pluošto laikraščių, koks skirtumas, svarbu, kad pirmiausiai patiktų tau pačiai. Nebent nori įtikti konkrečiai auditorijai, pvz., fotografuojančiai ant nušiurusių lentų :0)
PanaikintiMan irgi atrodo, kad mada yra mada, o Jūsų, Aušra, nuotraukos labai gražios, savitos, su savo žavesiu ir šarmu. Labai žaviuosi, kad išbandot (randat laiko, dedat pastangų, nenumojat ranka) naujoves, bet ir be jų man čia viskas labai gražu :) Džiaugiuosi, kad išbandyti receptai pavyksta, išbandau kažką naujo. Jūs tikras atradimas :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Jurga; man bandyti, rasyti ir fotografuoti tikras malonumas,kai zmones raso tokius stai komentarus; aciu, kad skaitote ir ryztates kazka pagaminti; ir uz grazius zodzius aciu;
PanaikintiKaip man smagu skaityti kiekvieną šio tinklaraščio įrašą!!! :)
AtsakytiPanaikintiGabriele, man dar smagiau skaityti stai tokius komentarus; aciu!!!
PanaikintiNuotraukos super, stalelis tarsi parinktas patiekalui. Beliko isbandyti recepta ir pasidziaugti skoniu.
AtsakytiPanaikintiAciu, Arunai; sekmes! butinai parasyk, kaip sekesi;
Panaikinti