11 kovo, 2013

Nepriklausomybė



Laisvė yra dvasinė būsena, o ne politinis statusas. Laisvė – tai ne pasas, ir ne lėktuvo bilietas kelionei į tolimiausią pasaulio kraštą. Laisvė – tai tvirtų įsitikinimų turėjimas, tai sugebėjimas gyventi ir mąstyti nepriklausomai nuo kitų vertinimo ar nurodymų. Laisvė – tai pasitikėjimas savimi; tai mokėjimas visada drąsiai žvelgti į ateitį.

Vien tai, kad gyvename politiškai nepriklausomoje šalyje, nepadaro mūsų laisvais. Laisvi žmonės sukuria laisvą valstybę, o ne atvirkščiai. Kai kurių žmonių neišlaisvins net ir tobuliausios pasaulio demokratijos; jie taip ir liks įsikalinę savo baimių ir nepilnavertiškumo kompleksų kalėjimuose.

Aš pažįstu daug drąsių, kūrybingų ir tikrąja to žodžio prasme laisvų žmonių. Mano tėtis yra ir visada buvo laisvas žmogus. Mano močiutė. Tėčio teta Butkienė, ilgus metus gyvenusi ir vaikus auginusi Sibiro tremtyje. Vandžiogalietis kunigas dėdė Petras. Mano giminėje yra dar ne vienas ir ne du iškilūs, tvirti žmonės, kurių svajonės ir laisvas polėkis visada siekė taip toli, kad net sunku patikėti, jog didžiają gyvenimo dalį šie žmonės pragyveno gniuždančioje, draudimais ir prievarta apribotoje aplinkoje. Buka sovietizmo tvarka nekeitė tų žmonių įsitikinimų, vertybių, mąstymo. Aš visada didžiavausi tais žmonėmis. Aš mokiausi iš jų.

Laisvė man yra didžiulė vertybė. Aš noriu jaustis laisva. Aš stengiuosi būti laisva. Man ne visada tai pavyksta. Aš pilna visokių baimių, netikrumo, kuriuos kaip įmanydama stengiuosi iš saves išgyvendinti. Aš kartais vis dar vertinu save kitų akimis, ir kiekvieną kartą, kai tai nutinka, stengiuosi atsikratyti šito nesaugumo jausmo; išorinio imidžo kūrimas man yra didžiausia žmogaus yda, pats blogiausias įmanomas melas, ir aš to pati kratausi kaip maro. Aš mokausi pasitikėjimo savimi, mokausi jausti tvirtą pagrindą po kojomis net ir pačiais nestabiliausiais gyvenimo momentais. Laisvės galima išmokti. O kai jos išmokstame ir tampame laisvi, tos laisvės iš mūsų niekas negalės atimti. Laisvė neatimama, kaip neatimama tautybė, tiesa, meilė.

Su Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo švente, Brangieji! Būkite ir jauskitės laisvi!

Aušra












Alyvuogių aliejaus ir apelsinų keksas 

Receptas iš Matt Lewis, Renato Poliafito | Baked Explorations



Keksui:

3 stiklinės* miltų
1 šaukštas kepimo miltelių
½ šaukštelio druskos
4 kiaušiniai
2 stiklinės cukraus
1 stiklinė natūralaus nesaldinto jogurto
¾ stiklinės alyvuogių aliejaus
2 apelsinų tarkuotos žievelės
1 šaukštas vanilės esencijos

Glajui:
2 stiklinės cukraus pudros
¼ stiklinės šviežiai išspaustų apelsinų sulčių


*1 stiklinė = 236 ml


Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Apvalios 25 cm skersmens kekso formos vidų ištepti sviestu, pabarstyti miltais. Apvertus iškratyti neprilipusius miltus.

Į didelį dubenį kartu persijoti miltus, kepimo miltelius ir druską.

Elektriniu mikseriu išsukti trynius iki vientisos masės. Toliau vis plakant, pamažu berti cukrų. Sudėti jogurtą, supilti aliejų ir gerai išmaišyti. Suberti tarkuotą apelsinų žievelę, supilti vanilės esenciją ir gerai išmaišyti.

Į trynių-cukraus mišinį, lėtai maišant, pamažu suberti sausus ingredientus.

Atskirame dubenyje išplakti kiaušinių baltymus iki standžių putų. Išplaktus baltymus dalimis dėti į tešlą, kaskart atsargiai išmaišant.

Tešlą sukrėsti į paruoštą formą. Kepti maždaug 45 – 50 minučų, kol medinis iešmelis, įbestas į kekso vidurį, liks sausas. Keksą traukti iš orkaitės. Palikti formoje, kol pilnai atvės.

Glajui: sumaišyti cukraus pudrą ir apelsinų sultis. Maišyti, kol neliks sauso cukraus. Glajus turi būti pakankamai tirštas, bet ne sausas. Jeigu glajus per sausas, įpilti porą šaukštų apelsinų sulčių. Jeigu glajus per skystas, įberti dar 1 – 2 šauktus cukraus pudros.

Atvėsusį keksą apversti ant lėkštės arba padėklo. Ant kekso viršaus užpilti glajaus. Palaukti, ko glajus sustings, ir nešti į stalą.









Olive Oil Orange Bundt


Recipe from Matt Lewis, Renato Poliafito | Baked Explorations



Cake:
3 cups flour
1 tablespoon baking powder
½ teaspoon salt
4 eggs
2 cups sugar
1 cup plain yogurt
¾ cup olive oil
Freshly grated zest from 2 oranges
1 tablespoon vanilla extract


Glaze:
2 cups powdered sugar
¼ cup orange juice



Preheat oven to 350oF. Butter the inside of 10” round bundt pan. Dust with flour, shake out all the excess flour.

Sift together flour, baking powder and salt.

With electric mixer beat egg yolks until uniform. With mixer still running slowly pour sugar into yolks, and continue mixing until it is uniform. Add yogurt and olive oil, then orange zest and vanilla.Add flour mixture in two parts. Mix well.

In another bowl whip egg whites until firm. Gradually add whipped egg whites to the batter, carefully mixing after each addition, until incorporated.

Pour batter into prepared cake pan. Bake for 45 – 50 minutes until the wooden skewer inserted into middle of the cake, remains dry. Remove from the oven. Let cool in the pan set on the cooling rack .

Make the glaze: mix powdered sugar and orange juice until uniform. If the glaze is too dry, add couple tablespoons of orange juice. If the glaze is to liquidy add couple spoons of powdered sugar.

Invert cooled cake onto a plate or a platter. Drizzle with glaze. Wait until the glaze has set and serve.

27 komentarai:

  1. Aušra, ar žinai, kad tu įkvepi? Ačiū! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puikus įrašas! :-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Anonime! labai malonus komplimentas, tik, deja, nezinau kaip i Tamsta kreiptis;

      Panaikinti
  3. Labai gražus įrašas Aušra.Ir tave su šia nuostabia švente.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kartais labai labai sunku tvirtai laikytis savo isitikinimu. Viskas, net ir laisve turi kaina. Minciu, ideju, gyvenimo budo, verybiu laisve daznai reikalauja begalines drasos. Drasos, jog apgynes savo nuomone, prarasi ka nors daug svarbesnio. Pavyzdziui, mylimus zmones. Cia toks mano filosofinis pamastymas.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, as uzsiimu saviitaiga, kad nereikia bijoti klaidu; reikia tik pasitiketi savimi, ir neimti i galva, ka galvoja ar sako kiti; finding your inner peace, kaip sakoma;

      Panaikinti
  5. Aušra, paskaičius tekstą, jaučiuosi pakylėta. Nereikia ir mišių klausyti... Turi Dievo dovaną, ačiū už galimybę būti bent virtualiai kartu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, tai aciu; jauciuosi kaip paskaiciusi zmonems pamoksla; kaip koks klebonas is sakyklos; aciu ir tau, uz ta pacia galimybe - labai dziaugiuosi galedama sitaip pabendrauti; smagu, kai yra kas skaito;

      Panaikinti
  6. siuos zodzius reiks ant saldytuvo pasikabint :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vienoj protingoj knygoj buvo pasakyta iš kito galo, ne tai, jog nekreipk dėmesio į kitus, o tai, jog neleisk kitiems tavęs klaidinti. Tikiu tuo. Tad tai ką pasakei labai arti širdies ir galvos.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ir as esu suzaveta Ausryt Tavo mintimis ir ju raiska.Smagu kad turi tokiu iskiliu artimuju zmoniu ir kad pati tokia susiformavai.Dar vienas puikus zmogus pasaulyje- dziaugiuosi

    AtsakytiPanaikinti
  9. Gal psidalintumėte nuoroda ar paveikslėliu, kaip atrodo jūsų kepimo forma? Jūsų keksai idealūs. Tikiu, kad šio ne tik vaizdas nepriekaištingas, bet ir skonis. Džiugu, kad lietuviai nepamiršta lietuviškų švenčių. Įkvepiančiai susimąstymams rašote. Manau, suprantu, pati dažnai panašiai jaučiuosi.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Justina, aciu uz tokius grazius zodzius; keksas buvo labai skanus; tikrai vertas demesio; o mano forma yra sita: http://www.nordicware.com/store/products/detail/21D6BF9A-7C89-102A-B382-0002B3267AD7
      noriu dar pamineti, kad Nordic Ware daro daug visokiu formu keksams, kurios, kaip nebutu keista, viena nuo kitos skiriasi kaip diena ir naktis; geriausios formos yra grudinto aliuminio, be teflono dangos; visos formos is Nordic Ware Platinum serijos yra labai geros; kaledinis namelis, beje, irgi Nordic Ware Platinum: http://vaikai-vanile.blogspot.com/2011/12/kaledos.html

      Panaikinti
    2. Dėkoju už informaciją! Visad smalsu į kažkieno virtuvę nosį įkišti, pamatyti, kokius rakandus naudoja, ir viltis, kad va, tokius turėdama, ir aš taip pat puikiai gaminsiu :)

      Panaikinti
  10. Koks "i tema" irasas! Gera skaityti artimas mintis. Aciu,Ausra!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Laba diena,

    Nors ir vėliau skaitau, bet įrašas aktualus kasdien, jis nuostabus.
    ...apie laisvę... visų pirma vidinę ir aukštesnius siekius. Ačiū :) Labai artima :)
    Ir estetiška tiek vizualiai, tiek mintimis

    Rita

    AtsakytiPanaikinti
  12. Labai norejau issikepti apelsinini keksa, sudomino butent jusu receptas ir jis nuostabus. Minkstas, dregnas, toks kokie buna parduotuvese,skanūs, taciau privaryti visokiu sintetiniu medziagu. Dabar sis receptas keliaus i saldumynu sasiuvini ir bus kepamas dazniau. Aciu jums☺!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. J., didelis aciu uz tai, kad isbandet recepta, ir uz pagyrima; labia malonu; prie to paties dar noriu pranesti, kad mano blog'as persikrauste I nauja tinklapi: http://vaikaivanile.com/ ; ten yra sudeti visi senieji irasai ir prirasyta kruva nauju; prasau kada nors prie progos apsilankyti;

      Panaikinti
    2. Butinai.☺Dabar kepu si keksa,tik vietoj apelsino zieveles i dali teslos idejau kakavos. Norejosi marmurinio varianto.

      Panaikinti