07 kovo, 2013

Cantucci



Negaliu Jums pasakyti, kuo skiriasi cantucci nuo biscotti: abu vienas į kitą panašūs kaip du vandens lašai. Man asmeniškai labiau įprastas pavadinimas yra biscotti, bet recepte sausainiai pavadinti cantucci, todėl ir aš rašau cantucci. Mano manymu, kaip pavadinsi, taip nepagadinsi.

Tačiau vienas esminis skirtumas tarp šitų dviejų sausainių visgi yra: Eglės cantucci tešla buvo visiškai nepanaši į tų šokoladinių biscotti, kuriuos aš každada seniai kepiau pas Jūratę. Šokoladiniai biscotti man iškart susiminkė į dailią vientisą tešlą, o šita tešla byrėjo, visiškai nelipo, ir aš tikrai netikėjau, kad kažkas padoraus iš viso šito makalo išeis. Šiaip ne taip aš visgi sugebėjau visus tuos trupinius suspausti į du atskirus kepaliukus. Aptepimas kiaušiniu viską galutinai sutvarkė – tešlos paviršius kaipmat išsilygino, visi atsišerpetojimai sulipo ir gražiai prigludo. O iškepti cantucci visiškai nebetrupėjo ir kuo puikiausiai pjaustėsi.

Labai geras receptas. Sausainiai iš tiesų labai skanūs. Kepiau juos savo sesei Linai, kuri pas mus atvažiuoja šį savaitgalį. Manau, kad ir jai jie patiks. Ypač paslidinėjus visą dieną kalnuose, ir dar pamirkius šituos cantucci į karštą kavą arba į amaretto, bus tikrai jėgų jėga. 

Tik šį kartą gal apsieisim be amaretto. Nes gavėnia.

Aušra
























Migdoliniai cantucci su kakavos pupelėmis

Receptas iš Žaidimų aikštelės

250 g miltų + šiek tiek pabarstymui
250 g cukraus pudros
1 3/4 šaukštelio kepimo miltelių
3 kiaušiniai
100 g skrudintų migdolų, neskaldytų
50 g skaldytų kakavos pupelių
1/2 šaukštelio migdolų esencijos
žiupsnelis druskos


Orkaitę įkaitinti iki 160°C. Dvi plačias kepimo skardas ištiesti sviestiniu popieriumi.

Į didelį dubenį persijoti miltus, cukraus pudrą, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos. Kauburėlio viršuje įspausti duobutę. Į ją įmušti 2 kiaušinius. Supilti migdolų ekstraktą. Tešlą pertrinti šakute, kol neliks sausų miltų. Suberti migdolus, skaldytas kakavos pupeles, viską išmaišyti ir rankomis suspausti tešlą. Tešla bus pakankamai biri.

Tešlą padalinti į dvi lygias dalis, perdėti ant paruoštų kepimo skardų ir suspausti į pailgus maždaug 1 - 1,5 cm storio pailgus kepalėlius. Subraukti ir į kepalėlius įspausti visus aplink išsibarsčiusius trupinius ir migdolus, kad aplink liktų tik švarus sviestinis popierius.

Mažame dubenėlyje šakute išplakti likusį kiaušinį; juo aptepti kepalėlių viršų. Rankomis išlyginti kepalėlių paviršių. Kepti maždaug 20 – 25 minutes, kol kepalėlių viršus taps sausas. Traukti iš orkaitės. Palaukti 15 minučių, kol sausainiai šiek tiek atvės. Kepalėlius perkelti ant pjaustymo lentos ir supjaustyti įstrižai į 1 cm storio sausainius. Sausainius dėti atgal į skardą ir pašauti į orkaitę. Kepti dar maždaug 5 – 10 minučių, kad sausainiai pilnai išdžiūtų. Traukti iš orkaitės. Sausainius perkelti ant grotelių ir palikti, kad pilnai atvėstų. Laikyti sandariai uždarytame inde.












Almond Cantucci with Cocoa Nibs
 

250 g flour, plus extra for dusting
250 g powder sugar
1 3/4 teaspoon baking powder
3 eggs
100 g roasted almonds, whole
50 g cocoa nibs
1/2 teaspoon almond extract
pinch of salt





Preheat oven to 325°F. Line two rimmed baking sheets with parchment paper and set aside.

Sift the flour, sugar, baking powder and a pinch of salt into a mound into a big bowl and make a well in a centre. Break 2 eggs into the well. Add almond extract. Mix eggs into dry ingredients by mashing them with a fork until no more dry flour remains. Add roasted almonds, cocoa nibs and mix well with your hands. Dough will be quite crumbly, but attempt to press it all together into one piece.

With floured hands, divide the dough mixture in half. Transfer each half onto prepared baking sheet and press it into long flat loaf, about 1/2 inch thick. Collect all the crumbs and almonds that got scattered around and push them into the loaves, to make sure that the parchment around the loaves is crumb-free.

In a small bowl whisk the remaining egg with a fork. Brush the tops of the loaves with the egg. Smooth the surface of the loaves with your hands. Place baking sheets into preheated oven and bake for approximately 20 – 25 minutes, until the surface of the cookies is dry. Remove from the oven. Let cool slightly on the baking sheets for about 15 minutes. Transfer loaves onto cutting board. Slice them at an angle into 1/2-inch-thick slices. Lay the slices flat onto the parchment-lined baking sheet and put them back into the oven for another 5 – 10 minutes, until cookies are completely dry. Remove from the oven. Transfer cookies onto cooling rack and let them cool completely. Store in an airtight container.


12 komentarų:

  1. ech, kiek seniai bekepiau aš tuos cantucci... pasiilgau jau... mano firminiai - su rožiniais pipirais :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egidija, roziniai pipirai - gera ideja;

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ausra, tai, kad Egle taip aiskiai aprase kas yra kas! :) Net megavausi skaitydama ir zadejau sau nebesipainioti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Aušrele, turiu nekuklų, asmeninį klausimą - kokį kombainą naudoji tešlos maišymui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, sitiems sausainiams kombaino nereikia; rankomis viska maisiau; o siaip mano kombainas yra nedidukas 5 puodeliu talpos KitchenAid;

      Panaikinti
  5. Aš gi mat kombainą renkuosi, ir net radau iš Vokietijos kur galima Kithchen Aid atsisiųst į Letuvą, ale ten beveik viskas vokiškai ;] nelabai suprantu kokiu priedu galima migdolus sumalti į miltus? Kokį Jūs naudojat? Ar nebūtų sunku parodyti?
    Kažkaip nuojauta kuždėjo, kad JAV turėtumėt KA naudoti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, as savo kombaina gavau dovanu, bet tiesa pasakius yra daug galingesniu ir geresniu kombainu uz sita mano KitchenAid; as tau rekomenduociau pirkti ne KitchenAid, bet Cusinart, ir ne mazesni nei 9 puoduku talpos; o geriausiai tai 11-os arba 12-os; visi is Cuisinart Ellite Collection bus super geri; bet pigesni 9-11 puoduku ProPrep ar Pro Classic irgi geri, galingi, lengvai plaunasi; migdolus i miltus sumals visi, ir priedu jokiu tokiam darbui nereikes - tas pats vienintelis peilis viska sumals, ir tesla, ir migdolus, ir visa kita; bet priedu visokiausiu, aisku, bus - visokiam tarkavimui ir pan.; pas mane jie guli spinteleje ir as ju niekada neistraukiu; taigi, as rekomenduoju Cuisinart; http://www.bedbathandbeyond.com/search/search.aspx/cuisinart-food-processor/?sstr=cuisinart+food+processor&grid=20&dim=1&nty=1&

      Panaikinti
  6. Aciu labai, Jûs auksas :) labiausiai ir reikia man patarimo. Einu dairytis!

    AtsakytiPanaikinti
  7. manau kad toks Cuisinart minkant duonos tešlą arba sudegs arba nuo stalo nuskris bevibruojant
    pigus taip bet nemanau kad jis atstos KA tešlos minkyme

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, ar jusu sitos kategoriskos replikos is asmenines patirties (ar pigus $300.00 kainuojantis Cuisinart pavede??), ar tik siaip uzsinorejote kazka kandaus pasakyti? kombaino peiliu neatstos joks KA, ypac kai reikia saldyta sviesta ipjaustyti i miltus; Cuisinart daro pacius geriausius virtuvinius kombainus (http://www.squidoo.com/food-processors-reviews), o KitchenAid daro superinius mikserius; kaip zinia, mikseris ir kombainas - ne tas pats, ir ju paskirtis virtuveje labai skirtinga; kas link kombainu (food processors), as Jums prizadu, kad 9 arba 11 puodeliu talpos Cuisinart nei susprogs, nei sudegs, nei nuo vibracijos i sipulius issilakstys; jis bus zveris kokiu reta; patikekit;

      Panaikinti
  8. Biscotti itališkai reiškia „sausainiai“, o cantucci yra vienų iš sausainių pavadinimas.

    AtsakytiPanaikinti