Velykų tradicijos ir šios šventės biblijinė simbolika susumuoja kertinius mano gyvenimo principus:
1. Nuo likimo nepabėgsi. Todėl nėra ko per daug plėšytis ir bandyti pasukti gyvenimą kitaip; viskas, kam lemta įvykti, įvyks savaime.
2. Reikia nesureikšminti nesėkmių ir neigiamų patirčių; į visus sunkumus reikia stengtis žiūrėti taip, tarsi tai būtų kryžiaus kelio stotys, visada įveikiamos ir niekada nesutrukdysiančios pasiekti tų aukštųjų tikslų. Gėris visada triumfuos. Blogis neišvengiamai prieis liepto galą, todėl nereikia per daug pergyventi, jeigu gyvenime kažkas vyksta ne taip, kaip norėtųsi. Viskas bus gerai. Net geriau, negu planuota.
3. Gyvenime visada yra ir bus tokių žmonių, kurių tikslas bus mus įskaudinti, pažeminti, sulyginti su žeme. Į juos reikia stengtis arba nekreipti jokio dėmesio, arba žiūrėti su gailesčiu, nes jie nežino, ką daro.
4. Laimingi yra ne tie, kuriems viskas sekasi, o tie, kurie moka susidoroti su nepalankiomis aplinkybėmis; ir tie, kurie tiki. Netgi tais momentais, kai visas likęs pasaulis yra nemylintis ir piktas.
5. Kenčiantiems – Dangus! Nebėra ką ir bepridurti.
Geriausia Velykose yra tai, kad jos trunka ilgai. Visą didžiąją savaitę. Yra laiko kelias dienas iš eilės nueiti į bažnyčią ir pabūti su savimi, tyloje. Yra laiko pasidžiaugti didžiausiąja metų švente, įsijausti į momento iškilmingumą. Velykos išvis yra ypatinga šventė – be lėkimo, perdėto planavimo, pirkimų, dovanojimų. Tik buvimas kartu ir džiaugsmas.
Šventės protokolas bus toks pat, kaip kasmet. Tradicijos nekeičiamos, nes visiems priimtinos. Šiemet net ir mūsų šventinės vakarienės meniu bus toks pat, kaip pernai, nes pernai jis visiems patiko. Kepsime ėrienos kumpį, pommes dauphinoise ir šokoladinį tortą, troškinsime morkas ir gaminsime smidrus; viskas bus taip, kaip ir pernai, ir viskas – su čiobreliais.
Visiems linkiu linksmų šventų Velykų!
Aušra
1. Nuo likimo nepabėgsi. Todėl nėra ko per daug plėšytis ir bandyti pasukti gyvenimą kitaip; viskas, kam lemta įvykti, įvyks savaime.
2. Reikia nesureikšminti nesėkmių ir neigiamų patirčių; į visus sunkumus reikia stengtis žiūrėti taip, tarsi tai būtų kryžiaus kelio stotys, visada įveikiamos ir niekada nesutrukdysiančios pasiekti tų aukštųjų tikslų. Gėris visada triumfuos. Blogis neišvengiamai prieis liepto galą, todėl nereikia per daug pergyventi, jeigu gyvenime kažkas vyksta ne taip, kaip norėtųsi. Viskas bus gerai. Net geriau, negu planuota.
3. Gyvenime visada yra ir bus tokių žmonių, kurių tikslas bus mus įskaudinti, pažeminti, sulyginti su žeme. Į juos reikia stengtis arba nekreipti jokio dėmesio, arba žiūrėti su gailesčiu, nes jie nežino, ką daro.
4. Laimingi yra ne tie, kuriems viskas sekasi, o tie, kurie moka susidoroti su nepalankiomis aplinkybėmis; ir tie, kurie tiki. Netgi tais momentais, kai visas likęs pasaulis yra nemylintis ir piktas.
5. Kenčiantiems – Dangus! Nebėra ką ir bepridurti.
Geriausia Velykose yra tai, kad jos trunka ilgai. Visą didžiąją savaitę. Yra laiko kelias dienas iš eilės nueiti į bažnyčią ir pabūti su savimi, tyloje. Yra laiko pasidžiaugti didžiausiąja metų švente, įsijausti į momento iškilmingumą. Velykos išvis yra ypatinga šventė – be lėkimo, perdėto planavimo, pirkimų, dovanojimų. Tik buvimas kartu ir džiaugsmas.
Šventės protokolas bus toks pat, kaip kasmet. Tradicijos nekeičiamos, nes visiems priimtinos. Šiemet net ir mūsų šventinės vakarienės meniu bus toks pat, kaip pernai, nes pernai jis visiems patiko. Kepsime ėrienos kumpį, pommes dauphinoise ir šokoladinį tortą, troškinsime morkas ir gaminsime smidrus; viskas bus taip, kaip ir pernai, ir viskas – su čiobreliais.
Visiems linkiu linksmų šventų Velykų!
Aušra
Debesys / NUMERIS 3 (7) / PAVASARIS 2013 / psl. 33-43 |
Velykų vakarienės meniu*:
Įdarytas ėrienos kumpis
Bulvių apkepas su sūriu (pommes dauphinoise)
Troškintos morkos su čiobreliais
Smidrai su karamelizuotais svogūnais
Šokoladinis tortas su čiobreliais
Įdarytas ėrienos kumpis
Bulvių apkepas su sūriu (pommes dauphinoise)
Troškintos morkos su čiobreliais
Smidrai su karamelizuotais svogūnais
Šokoladinis tortas su čiobreliais
*Visų patiekalų receptus rasite kulinarinio žurnalo Debesys šių metų pavasariniame numeryje
Clouds / ISSUE 3 / SPRING 2012 / pages 33-43 |
Easter Dinner Menu*:
Stuffed leg of lamb
Potatoes au gratin (pommes dauphinoise)
Braised young carrots with thyme
Asparagus with caramelized onions
Chocolate thyme cake
*All recipes can be found in the spring issue of online cooking magazine Clouds, Spring 2013
Man labai patiko tie 5 punktai...matyt dabar toks momentas :) Graziu svenciu prie puikiu ideju stalo!
AtsakytiPanaikintiVilma, aciu; ir tau graziu svenciu; o del punktu - va butent! dabar labai tinkamas metas giliems apmastymams ;-)
PanaikintiTas penkias gyvenimo tiesas reikėtų atsispausdinti, įsirėminti ir kas rytą po tris kartus perskaityti :)
AtsakytiPanaikintiAčiū, Aušra, už dar vieną puikų įrašą. Jaukaus ir gražaus šv. Velykų laukimo :)
Aciu, Asta, ir tau to paties; apie isireminima - prajuokinai; as dar neisireminusi, bet kasdien kaip mantra viska papunkciui pasikartoju;
PanaikintiRamiu,dziaugsmingu Sv.Velyku! O morkytes labai pavasariskai atrodo! Puiki ideja,papuosianti stala.
AtsakytiPanaikintiLina, Aciu; ir Jums to paties; pasistengsim, kad butu dziaugsmingos, tik kazin ar bus ramios; su ramybe pas mus dazniausiai nelabai sekasi;
Panaikintiuzrasas isties puikus....
AtsakytiPanaikintiAciu, Anonime; o, beje, apie koki uzrasa kalba...??
PanaikintiKokie muzikalūs margučiai :) o visa kita tai net nekalbu, kaip skaniai atrodo :) Aušra, šiltų ir saulėtų jums Velykų!
AtsakytiPanaikintiRennie, aciu; ir jums graziu svenciu; o del marguciu - cia musu visu inicialai, kaligrafisku budu; tu tikriausiai pagalvojai, kad ten smuiko raktas..??..:-)
PanaikintiTortas tai tiesiog... tiesiog nerealiai atrodo!!! :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Gabriele; zinok ir skanus tas tortas; nerealiai;
PanaikintiDekui, Ausra! Tie isvardyti gyvenimo principai taip tiko man siandien, kad net stebiuosi...Ejau namo ir galvojau kazka panasaus, o kai paskaiciau tuos punktus, net aiktelejau - kazkas taip tiksliai sustygavo tas mintis.
AtsakytiPanaikintiVelykiniai valgiai puikus.. Graziu svenciu!
Jurate, tai Jums dekui; uz pasidalinima mintimis ir us palinkejimus; bendramintes mes;
PanaikintiAušra, šitas blogas yra nerealus. Kažkokiu būdu atradau jį visai neseniai ir dabar puolu kasdien kaip išbadėjusi. Rimtai, gaminate taip išradingai, tokius sudėtingus dalykėlius ir drauge tokia lengva ranka, nuotraukos yra superinės, viskas tas leidžia semtis įkvėpimo saujomis ir ne niurzgėti, kad po sunkios darbo dienos dar čia kažką gaminti reikia, bet žvelgti į tai kaip į šansą improvizuoti. Gražių švenčių ir ačiū :)
AtsakytiPanaikintiAnonime, aciu Jums, uz sitoki silta komentara; ikvepimas tai abipusis; tokie komentarai mane labiausiai ir ikvepia; labai labai malonu; ir Jums graziu svenciu;
PanaikintiPuiki izanga ir be abejo- meniu. Torta tikrai bandysiu,morkytes irgi, su smidrais ir visa kita sunkokai...
AtsakytiPanaikintiAusra, saunuole, stalo apipavidalinimas labai grazus!
As jau ryt kulniuosiu pirkti tulpiu...Man maistas kazkodel antroje vietoje, svarbu atmosfera namu...
Ambre, aciu uz visus komplimentus; o kodel maistas antroje vietoje? ir dar po tulpiu? ar tu cia rimtai???
PanaikintiNa aisku, maistas ne po tulpiu :) Zodelyje "atmosfera" telpa ne tik puokstes,bet ir bendravimas, buvimas kartu.
PanaikintiTiesiog man taip nesinori lindeti virtuveje, kai galiu su namiskiais kazka prasmingiau nuveikti.
Si bei ta tikrai darysiu, bet ne pagal lietuviskas tradicijas, kai stalas pilnas, seimininke nuvargusi, o visi kemsa ir sedi prie Tv.:)
Sutinku - nieko nera baisiau uz kimsima priesais TV
PanaikintiO Dieve kaip gražu... Aš jau nuo vakar alpėju į tavo nuotraukas pažiūrėjus, ir net svarstau paskutinę minutę pakeisti kai kuriuos savo kulinarinius Velykinius planus ir nusižiūrėti nuo tavęs. Stalo dekoracijos, patiekalai, spalvos, viskas tiesiog tobula. Ir šiltos bei prasmingos mintys įžangoje. Viskas nuostabu. Ačiū, kad pasidalinai šventine nuotaika ir įkvėpimu:)
AtsakytiPanaikintiNida, oi, tai prasom; nera uz ka; aciu tau uz komplimentus; graziu tau svenciu!
PanaikintiPirma karta girdziu apie Velyku vakariene. Velyku pusryciai,pietus, taip, o vakariene Kuciu..Velykos valdgomos diena, bet ne vakare.. O patiekalai puikus.
AtsakytiPanaikintiAnonime, viskam kazkada buna pirmas kartas; as, pavyzdziui, pirmakart girdziu, kad Velykos yra valgomos; aciu uz komplimentus!!
PanaikintiTai mano pats mylimiausias blogas, labai nuosirdus ir visi receptai, kuriuos dariau, yra tiesiog puikus. Kaip gerai, kad as atradau jus :) Graziu svenciu tau svenciu!
AtsakytiPanaikintiIr man be galo malonu!! ir tau graziu! aciu;
PanaikintiAtsiprasau uz klaida, norejau pasakyti, "graziu tau svenciu":)
AtsakytiPanaikintiGražių švenčių! ir tie 5 dalykai... tikrai taip!
AtsakytiPanaikintiAciu, brangioji!
PanaikintiKaip gražu viskas, tiesiog tobula. Penkias principus, manau atsispausdinsiu. Reikia po nosim turėti, kad nuolat prisiminčiau. Gaila, kad toli gyvenate, prašyčiausi į gyvenimo tiesos pamokas :)
AtsakytiPanaikintiJurga - prajuokinai su tom pamokom!! labai aciu uz pagyrimus; be galo malonu;
PanaikintiAi, pamiršau - gi smagių švenčių įlindau palinkėti, va kaip būna, kai įrašas nustebina :)
AtsakytiPanaikintitai niekis!! ir Jums smagiu!!
PanaikintiKaip aš laukiu, kol turėsiu savo didelę šeimą, kuriai rūpės Velykos ir bus galima visko priruošti... O dabar dėl savęs vien tik rankos nekyla :) Bet mintys ir receptai fantastiški!
AtsakytiPanaikintiAciu, Indre, linkiu tau dideles seimos, ir kuo greiciau, kad nebetektu ilgai laukti, ir kad butu proga pasireiksti;
PanaikintiLaba. Romo dar neisigijau, ta proga kepu si torta su ciobreliais. Biskvitui reikia isplakti kiausinius su cukrumi. O cukraus cia irgi savo nuoziura ar kazkoki konkretu kieki deti? Aciu
AtsakytiPanaikintiKsenija
Ksenija, tai neturi room, bet turi ciobreliu; mano namuose atvirksciai - alkoholio prikrauta pusantros spinteles; o cipbreliai nususe ir apsnigti; cukraus galima savo nuoziura, o galima 100 g;
PanaikintiTa-dam!! Na, sikart galiu net pasigirti: niekas neprisvilo, nepridege, nepervire, o visi torto sluoksniai pavyko is pirmo karto. Ir visai net gi neblogai. Skaniausia torto dalis man buvo biskvitas, sulaistytas tuo sirupu jis buvo toks minkstas, visai ne sausas ir na ziauriai skanus. Mmm... Del ciobreliu - jei nezinociau, kad ju deta, tai net ir neitarciau, nes ciobreliu skonio kaip tokio, nepajutau. Gal taip ir turi buti, kad jis tik kazkur toli toli...
PanaikintiSiaip apskritai dideliu sunkumu kepant si torta nepasitaike. Tik lygiai perpjauti biskvita buvo keblu, kita karta naudociau toki ilga peili pjaustyti file, gal tada pavyktu perpjauti lygiai.
Dar siek tiek detaliu: pjaustant torta, ta jo virsutine dalis su putesiais ir glajumi vis atsidalindavo, t.y. nukrisdavo nuo virsutinio biskvito, lyg butu buvus per sunki ar per kieta, tortas iluzdavo per pati biskvita, o sis juk toks minkstutis. Tortas stovi saldytuve, gal pabuves kambario temperaturoje ir tas sokolado glajus suminkstetu ir pjaunant tortas nebeiluztu. Cia gal svarbu, jei noreciau kur nors viesai tortu dalintis, o namie tai aisku tik detale.
Man dar idomu, kiek pvz tu sugaisti laiko iskepti toki torta? Man su vienu kavos pagerimu uztruko 3.5-4 valandas ir tai sakyciau, kad cia labai jau gerai man sekesi, nes nieko nereikejo perdaryti, vaikai netrukde ir pan.
Sekanti noreciau torta su romu isbandyti. Reiks to gerimo greitu laiku isigyti, tegu paskui stovi spinteleje, gi neprapuls :)
Ks.
Ksenija - VALIO! daraisi tortu kepimo profe;
Panaikintidel putesiu atisdalinimo - gal pastovejus saldytuve viskas susinormalizuos;
del pjaustymo - kad graziai atsipjautu reikia astraus peilio; ir dar patartina pries pjaunant peili trumpam pakisti po karstu vandeniu, paskui kruopsciai nusausinti ir pjauti; viena gabaleli atpjovus vel kartoti ta pati: pasildyti peili po kranu, nusausinti, ir vel pjauti; tada kiekviena karta graziai atsipjaus;
o del laiko - as retai kada paskiriu laika tik torto kepimui; paprastai darau kazka kita, ir tuo pat metu ikisu kepti biskvitus, arba saldau krema, arba pan; tortus as kepu keliais etapais: biskvitus is vakaro, po to pasidarau krema; kai laiko turiu pertepu ir dekoruoju; zodziu, ilga muzika; o kiek valandu uztruktu jeigu tik tortu uzsiimciau, as net nezinau; tikriausiai ir nesuzinosiu;
del romo - butinai nusipirk; yra keletas alkoholiniu gerimu (geras tamsus romas, geras burbono viskis, na dar gal brendis arba konjakas), kurie kepiniuose daro stebuklus; jeigu megsti kepti, tai butelaitis romo tikrai susinaudos ir neprapuls;
Hm, toks darbo optimizavimas man patinka. Tada gal viskas darosi lyg tarp kitko, o rezultatas vis tiek yra. O biskvitams turbut nieko per nakti neatsitinka. Pabandysiu ir as taip :)
AtsakytiPanaikintiKs.
Sveiki,
AtsakytiPanaikintiHmmm.... Kaip cia viskas nuostabiai atrodo, as si puslapi atradau tik siandiena.
Kur galeciau rasti sokoladinio torto recepta
Jolita, aciu kad uzsukote; torto recepta galite rasti cia: http://www.cloudsmag.eu/archyvas/debesys-nr-3-7-pavasaris-2013/
Panaikintio dar prie to paties noriu pridurti, kad vaikai ir vanile jau senokai issikrauste I naujus namus; naujasis tinklapio adresas: http://vaikaivanile.com/
ten sudeti visi seni irasai, ir prirasyta visa kruva nauju; apsilankykit kada prie progos;