08 liepos, 2013

Bulvių salotos





Bulvių salotos yra nepamainomas garnyras maždaug bet kokiame vasarinių patiekalų repertuare: ar tai būtų mėsos kepimas virš žarijų, ar kieme gaminamos žuvys / jūros gėrybės, ar šimtaprocentinis vegetariškas pasisėdėjimas, bulvių salotos garantuotai tiks. Įvertinant tai, kad lietuviškas nacionalinis patiekalas – baltoji mišrainė – yra ne kas kita, o bulvių salotos, galiu drąsiai pasakyti, kad šaltos bulvių salotos yra bene universaliausias patiekalas, priimtinas ir mylimas visuose kontinentuose, visų save gerbiančių tautų.

Aš esu išbandžiusi N+1 bulvių salotų receptų, su majonezu ir be, su alyvuogių aliejumi ir su kiaušininiu aioli, su šviežiomis daržovėmis, su skrudinta šonine ir su šiltais špinatais, su virtais kiaušiniais ir su karamelizuotais svogūnais. Ir dar daug kaip kitaip. Pasirinkimas begalinis. Receptų yra milijonas. Labai gerų receptų. Bandau juos ne todėl, kad ieškočiau to paties pačiausio, paties geriausio recepto, o todėl kad kiekvieną kartą gaminant šias salotas galima sukurti visiškai naują patiekalą.



Aušra
















Bulvių salotos su pomidorais, saldžiaisiais žirneliais 
ir krienų majonezu

Receptas iš A Thought For Food



1 kg smulkių šviežių bulvių
15-20 mažu kekinių pomidoriukų, perpjautų pusiau
2 stiklinės šviežių saldžiųjų žirnelių, suppjaustytų įstrižai plonais griežinėliais
1 didoka sauja šviežių krapų, susmulkintų
Rupios druskos
Maltų juodųjų pipirų


Krienų majonezas:
2 kiaušinių tryniai
1/2 citrinos sulčių
1 šaukštelis rupios druskos
¾ stiklinės rapsų aliejaus
1 šaukštas tarkuotų krienų

Bulves sudėti į vidutinio dydžio puodą, užpilti vandeniu, kad apsemtų, pasūdyti. Užkaisti ant stiprios ugnies. Kai užvirs, sumažinti ugnį ir virti maždaug 10 – 12 minučių, kol suminkštės, bet nesukris. Nupilti vandenį. Palikti, kad atvėstų.

Majonezas: šluotele arba elektriniu rankiniu plakikliu išplakti trynius, citrinų sultis ir druską. Nenustojant plakti, plona srovele pilti aliejų ir plakti tol, kol masė sutirštės. Įmaišyti krienus. Patikrinti, ar netrūksta druskos. Įberti maltų pipirų.

Atvėsusias bulves perpjauti pusiau arba supjaustyti kąsnio dydžio gabalėliais ir sudėti į salotoms skirtą dubenį. Į dubenį sudėti pomidorus, žirnelių griežinėlius ir smulkintus krapus. Viską užpilti majonezu, atsargiai išmaišyti rankomis ir iškart nešti į stalą.














Potato Salad with Dill & Horseradish Aioli

Recipe from A Thought For Food
 


2 pounds small new potatoes
15-20 red and yellow cherry or grape tomatoes, halved
2 cups fresh sugarsnap peas, sliced on diagonal into thin slices
1 large handful of fresh dill, coarsely chopped
Kosher salt
Freshly ground black pepper

Horseradish aioli / mayonaise:
2 egg yolks
Juice of 1/2 lemon
¾ cup canola oil

1 teaspoon kosher salt
1 tablespoon prepared horesradish

Place the potatoes in a saucepan with just enough cold salted water to cover. Bring to a boil then reduce to simmer for 10-12 minutes until just soften, but don’t fall apart. Drain and set aside to cool.

Horseradish mayonnaise: using a manual or an electric handheld whisk, beat egg yolks, lemon juice, and salt. Slowly drizzle in the canola oil while whisking nonstop until the mixture begins to emulsify. Continue to whisk in the oil until mixture has achieved a thick, mayonnaise-like consistency. Whisk in the horseradish. Season with additional salt and pepper, if needed.

When the potatoes have cooled, cut them in half or into bite size pieces and place them into a serving bowl. Add halved tomatoes, sliced peas and chopped dill. Pour the dressing over and toss with your hands to coat. Serve.

12 komentarų:

  1. Mano vyresnysis sunus dievina balta misraine. Vis praso, kad padaryciau... Butinai pabandysiu tavo recepta. Aciu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, tavo sunus tikriausiai yra tikras lietuvis; jeigu bandysi sita varianta, butinai papasakok, ar patiko;

      Panaikinti
  2. Oi, tu saunuole Ausra! Nenuilstanti, kurybinga,gyvybinga. Nepriklausomai nuo metu laiko!! Sekmes!
    Salotas pagaminsiu sekanciam svaitgaliui kai mano seima susirinks aptarti 10 dienu praleitu Lietuvoje!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Diana; panasu, kad jums nusimato labai turiningas savaitgalis;

      Panaikinti
  3. Siai misrainei tikriausiai juokai nurungti lietuviska baltaja. Labai skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura, labai skani ir yra; baltos misraines negaminau jau nezinau kiek metu; paskutini karta ragavau pas tave vasario 16-a, per lietuviu susiburima;

      Panaikinti
  4. Mišrainė atrodo puikiai, būtinai išbandysiu. O aš ten kamputyje šonkauliukus kažkokius matau, o jų recepto neišduosit? Ar per daug jau noriu :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jurga; sonkauliu receptas yra cia: http://vaikai-vanile.blogspot.com/2012/11/sestadienis-pas-jurate-priessventines.html

      Panaikinti
  5. Tikrai bulvių salotos yra puikus dalykas! O tie žirneliai tai yra paprasti dar nesubrandinę žirnelių, ar specialūs kažkokie. Na pas mus tik vienos rūšies juos parduoda. O kai pasižiūriu amerikietiškus receptus, tai ten visokius naudoja.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jolita, naudojau "sugarsnap" zirnelius; jie atrodo mazdaug taip: http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/sauteed-sugar-snap-peas-recipe/index.html
      bet nesubrende "snowpeas" irgi tiks: http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/glazed-snow-peas-recipe/index.html
      svarbu, kad ankstys butu saldzios, neperauge ir neissauseje; labai tinka cia zirneliai (mano manymu);

      Panaikinti
  6. Heh o aš turbūt nesu dar darius bulvių salotų... Matyt laikas susiimti ir pradėt gamint, juolab, kad namiškis itin daug valgo ir mėgsta sočiai - vien "žolėmis" jo neužkimši :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tai jau susiimk ir maitink namiski sociai; nes toks jau gyvenimas;

      Panaikinti