22 liepos, 2013

Clafoutis





Clafoutis yra kažkas tarpinio tarp pyrago, blyno, kiaušinienės ir pudingo. Dorie Greenspan rašo, kad tikrasis prancūziškas clafoutis turi būti su vyšniomis, o vyšnios turi būti su kauliukais. Aš iškart pabandžiau įsivaizduoti, kaip mano maži ir dideli valgytojai, nesitikėdami kiaušinienėje kauliukų, ima ir paspringsta mano tradiciniu prancūzišku clafoutis. Todėl kauliukus nutariau iškrapštinėti. Belinda Leong, kepdama clafoutis, vyšnių kauliukus irgi iškrapšto. Ir dar ji į tešlą deda migdolų miltų (Dorie Greenspan manymu, tai tikriausiai irgi būtų įžūlus nukrypimas nuo tradicinio clafoutis). Jeigu Belinda Leong deda migdolų miltų ir naudoja vyšnias be kauliukų, tai ir aš be jokio sąžinės graužimo darau tą patį. Migdolų miltai čia, sakyčiau, netgi labai tinka; tekstūra tampa daug įdomesnė, o ir skonis nuo migdolų, manau, nesuprastėja.

Clafoutis galima drąsiai kepti ne tik su vyšniomis, bet ir su kitomis uogomis (avietėmis, gervuogėmis, ir kt.), arba su rabarbarais, abrikosais, persikais – vienu žodžiu, su visais vasariniais vaisiais, kurie noriai draugauja su saldžia kiaušinine tešla ir su kaušeliu plaktos grietinėlės.

Aš manau, kad clafoutis yra toks labai universalus kepinys - kaip pagamisi, taip nepagadinsi. Visaip bus be galo skanu.

Aušra






























Clafoutis

Receptas iš Food and Wine | June 2013


1 stiklinė* cukraus, + formos pabarstymui
5 kiaušiniai
1 vanilės ankštis
3/4 stiklinės miltų
3/4 stiklinės + 2 šaukštai migdolų miltų
1/2 šaukštelio rupios druskos
1 stillinė pieno
1 stiklinė riebios grietinėlės
350 g vyšnių be kauliukų (arba kitų uogų)
Cukraus pudros, pabarstymui


 *1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Apvalų 25 cm skersmens kepimo indą ištepti sviestu ir pabarstyti cukrumi,

Dideliame dubenyje išplakti 1 stiklinę cukraus, kiaušinius ir išskobtas vanilės sėklas. Tiesiai į kiaušinių-cukraus mišinį persijoti miltus, suberti migdolų miltus ir druską. Išmaišyti. supilti pieną ir grietinėlę. Plakti šluotele maždaug 3 minutes. Tešlą supilti į paruoštą kepimo indą. Ant viršaus išdėlioti vyšnias.

Kepti 35 – 40 minučių, kol vidurys sukeps, o kraštai lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės. Palilkti, kad atvėstų. Ant viršaus užsijoti cukraus pudros. Į stalą tiekti kambario temperatūros, su saldinta plakta grietinėle.









Clafoutis

Recipe from Food and Wine | June 2013


1 cup sugar plus more for dusting
5 eggs
1 vanilla bean, split and seeds scraped
3/4 cup flour
3/4 cup plus 2 tablespoons almond flour
1/2 teaspoon kosher salt
1 cup milk
1 cup heavy cream
12 ounces sweet cherries, pitted(or other berries)
Powdered sugar, for dusting

Preheat the oven to 350°. Butter a 10-inch round gratin dish and dust it with sugar.

In a large bowl, whisk the 1 cup of sugar with the eggs and vanilla seeds. Whisk in sifted flour, almond flour and salt until just incorporated. Add milk and cream and whisk until light and very smooth, about 3 minutes. Pour the batter into the prepared gratin dish and arrange the cherries on top.

Bake for 35 to 40 minutes, until the clafoutis is set and golden. Let cool. Dust with confectioners’ sugar, cut into wedges and serve with sweetened whipped cream.


8 komentarai:

  1. o agrastai ar tiktų? vyšnių staigiai nesusiorganizuosiu, o taip vilioja tas tarpinis tarp blyno-pyrago-kiaušinienės (žiauriai mėgstu visus tris).

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jollanta, zinok as manau, kad agrastai tiktu; jie isvis labai dekinga uoga tokiems reikalams; as pati isbandyti negaliu, bet jeigu tu nuspresi iskepti, man labai rupes suzinoit, kaip sekesi ir koks buvo skonis; kazkodel itariu, kad bus labai labai gerai; kaip pasiilgau agrastu...;

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai va, išbandžiau ir skubu pasidalinti įspūdžiais. Iškepė gražiai, tinkamai išsikėlė, uogos lengvai išsileido, ne visai susproginėjo. Nors agrastai buvo žalios spalvos, bet vaizdas man buvo žiauriai gražus(priminė vaikystės suknelę :) Skonis – gan rūgštokas, bet man patiko, ypač gerokai pravėsęs. Labai tiko vėlyviems atostogų pusryčiams :) Kitą kartą pabandysiu su vyšniomis.

      Panaikinti
    2. Nu va - smagu, kad gerai isejo; gal ir as pabandysiu susiveikti agrastu ir iskepsiu;

      Panaikinti
  3. Ar migdolų miltai tai tiesiog smulkiai namų sąlygomis sumalti migdolai? Ar čia kažkas ypatingesnio? Blynas-pyragas-kiaušinienė atrodo labai viliojančiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. migdolu miltu buna pirkti, jau sumaltu; bet as pirkau skaldytus migdolus ir pati maliau kombainu; namuose malti jie nebuvo miltu smulkumo, gal greiciau primine smulkiai sumaltus dziuveselius; bet tiko;

      Panaikinti
  4. Ausra, del agrastu tai tu gera pasiulyma davei. Pries dvi savaites turejau agrastu. Gaila kad juos suvalgiau...
    As ne taip seniai valgiau clafoutis su vysniu kauliukais ir tikrai nemalonus jausmas, kai reikia tuos kauliukus vis is burnos traukyti... Prancuze kuri paruose ta clafoutis man paaiskino, kad be kauliuku vysnios issileistu ir taptu uogiene...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, tai prancuzei tu gali pasakyti, kad niekas ten neissileidzia; as manau, kad kauliukus palieka ne todel, kad vysnios issileidzia, o todel, kad kauliukai priduoda labai gera skoni (amareto tipo); panasus efektas isgaunamas i tesla dedant migdolu miltu; man kauliuku netruko, bet tradicinis clafoutis turi buti su kauliukais; tokia tvarka;

      Panaikinti