01 liepos, 2013

Spagečiai ir midijos






Ilgos birželio dienos ir trumpos naktys reiškia tai, kad parėjus namo ir normaliu laiku pagaminus vakrienę, ją dar galima spėti nufotografuoti prie dienos šviesos. Šiuos spagečius pagaminau darbo dieną, parėjusi iš darbo; patiekalas pagaminamas super greitai; čia net pjaustyti nėra ką. Man viskas užtruko ne daugiau 30-ies minučių. 19:00 makaronai jau garavo ant stalo, o aš juos dar spėjau sėkmingai nufotografuoti, neuždegusi jokių elektrinių šviestuvų.

Aušra













Spaghetti su midijomis ir pupelėmis

Receptas iš Bon Appétit | February 2013

25 g sviesto
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
4 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
800 g konservuotų pomidorų savo sultyse
450 g spaghetti makaronų
450 g konservuotų baltų pupelių, nukoštų ir perskalautų šaltu vandeniu
1 stiklinė balto sauso vyno
1 kg midijų, nušveistų šepetėliu
¼ stiklinės smulkiai sukapotų šviežių petražolių
Druskos


Dideliame plačiame puode storu dugnu ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti sviestą ir 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberti smulkintą česnaką ir kepti, dažnai pamaišant, kol lengvai apskrus, maždaug 2 minutes. Pomidorus šiek tiek pertrinti rankomis ir sudėti į puodą su česnakais; supilti ir pomidorų sultis. Padidinti ugnį. Virti, dažnai pamaišant, kol padažas sutirštės, maždaug 10 – 15 minučių.


Kol padažas verda, išvirti makaronus. Kai makaronai bus al dente, juos išgriebti iš puodo; skysčio, kuriame virė, neišversti – jo reikės padažui.


Kai padažas sutirštės, į jį sudėti perplautas pupeles ir vyną. Virti, maišant, kol sutirštės. Sudėti midijas, įpilti maždaug ¼ stiklinės vandens, kuriame virė makaronai. Puodą uždengti ir virti, kartkartėmis pamaišant, kol midijos atsidarys, maždaug 4 minutes. Neatsidariusias midijas išmesti.

Į puodą su midijomis sudėti makaronus, dar įpilti maždaug ¼ stiklinės skysčio nuo makaronų; virti, pastoviai maišant, kol makaronai pasidengs padažu. Nukelti nuo ugnies. Apšlakstyti alyvuogių aliejumi, užbarstyti smulkintų petražolių ir iškart tiekti į stalą.
 
 
 


Spaghetti with mussels and white beans

Recipe from Bon Appétit | February 2013


2 tablespoons butter
4 tablespoons olive oil
4 garlic cloves, minced
1 28-ounce can whole peeled tomatoes
1 pound spaghetti
1 15-ounce can cannellini beans, rinsed
1 cup dry white wine
2 pounds mussels, scrubbed
¼ cup chopped parsley
Salt



Heat butter and 2 tablespoons oil in a large heavy pot over medium-low heat. Add garlic and cook, stirring often, until beginning to brown, about 2 minutes. Add tomatoes with juices, crushing tomatoes lightly with your hands. Increase heat to medium-high. Cook, stirring often, until sauce thickens, 10-15 minutes.

Meanwhile, cook pasta in a large pot of boiling salted water, stirring occasionally, until al dente. Drain pasta, reserving 1 1/2 cups pasta cooking liquid.

Add beans and wine to sauce. Cook, stirring often, for about 4 minutes. Add mussels and 1/4 cup pasta cooking liquid. Cover; cook, stirring occasionally, until mussels open, about 4 minutes (discard any that do not open).

Add pasta and 1/4 cup pasta cooking liquid to mussels and stir to coat. Reduce heat to medium and continue stirring, adding more cooking liquid as needed, until sauce coats pasta. Divide among bowls. Drizzle with oil; garnish with parsley.

12 komentarų:

  1. Nuostabu, kaip visada:) Receptas labai vilioja - viskas, kas su midijomis mane vilioja. Nuotraukos - nuostabios, tiesiog seilės varva...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nors makaronų nevalgau, bet man labai fainuoliškas ingredientų spalvų derinukas sužavėjo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mane irgi suzavejo, kai zurnale uzmaciau; todel ir pagaminau; verta buvo;

      Panaikinti
  3. Skanumėlis:) Labai pasiilgau rudens, nes tada galima gauti nerealiai šviežiai gardžių midijų:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Yra, bet jos neršia ir nėra tokios skanios ir vertingos kaip nuo rugsėjo iki gegužės:) Nors šiais laikais, tikriausiai kaip ir visa kita viskas yra išvesta beveislis ir savybės išlieka vienodos? Šito nežinau. Bet su austrėmis tai tikra tiesa, todėl manau, kad ir visi kiti dvigeldžiai veisia ir dar prancūzai kažkada išaiškino, kad reikia valgyti jas sezono metu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paantrinsiu Odetai. Mūsų kaime tai net (save gerbiantys) restoranai šiuo metu midijų negamina. Laukia visi sezono pradžios. Parduotuvių lentynose irgi midijų nėra. Bet už tai dabar silkučių sezonas prasidėjo ;)

      O Tavosios midijos, Aušra, baisiai gerai atrodo. Reikės po atostogų išbandyt, nes su alumi/vynu/grietinėle jau pabodo ;)

      Panaikinti
    2. Musu midijos tikriausiai mutantes; nenersiancios; man midiju ir moliusku sezono pikas kaip tik vasara, kai i pajuri nuvaziuoju; ten is tokio sea-food shack midijas ir clams perkam dezem;

      Panaikinti
    3. Del midiju, austriu ir kitu dvigeldziu sezoniskumo - va kaip tik pevarciau birzelio men. Bon Appetit, o ten stambiu planu prifotkinta austriu, keptu virs zariju; o po nuotrauka stai tokia citata: "You know the rule? The one that says you should only eat oysters in months with letter r? Ignore it. Grilled oysters, the fire concentrating their briny flavor, are my barbecue to-go. I serve mine with hot sauce, but a dab of herb butter works, too. And crack another beer. It's summer. - ANDREW KNOWLTON, Bon Appetit | June 2013
      panasu, kad bent jau siapus Atlanto sezoniskumas austrems negalioja; valgom sau austres ir kitus moliuskus vasara ir vargo nematom;

      Panaikinti
  5. Smalsumo vedama dar paskaičiau apie austres - įdomu kodėl ir kaipatsirado tas sezoniškumas. Ta proga, jei Tu, Aušra, nieko prieš, dalinuosi Tavo tinklaraštyje tais atradimais. Pasirodo, kad sezoniškumo taisyklė atsirado Liudviko XV laikais. Šis prancūzų karalius tokį reikalavimą austrių auginimo-valgymui įvedė siekdamas užkirsti kelią dažniems apsinuodijimams įvairiomis jūros geldelėmis, kurios gabenamos į sostinę dažnai atiduodavo galus. Taip pat prisidėjo i rmūsų čia jau apkalbėts austrių dauginimosi periodas. Mat, vandeniui sušilus iki 10'C, austrės pradeda auginti kiaušinėlius, o aplinkos temperatūrai pakilus iki 18'C - išneršia. Anot gurmanų, dauginimosi periodu austrės būna itin riebios ir "pieniškos", t.y. geldėlėje austrės kūną supa ne skaidrus, o balkšvas skystis. Žinoma ir be jokios abejonės, net i rpatys prancūzai sutaria, kad šiandien sezoniškumas daugiau skonio reikalas. Jei vieni vengia vasarinių aystrių, tai kiti šio riebaus sezono laukia visus metus.

    Kas man pasirodė netikėta ir įdomiausia, tai, kad 1996 m. buvo išvesta genetiškai modifikuota austrė - hûitre triploïde, kuri nesidaugina ir visus metus išlieka tokia pati nepriekaištinga.

    Vienu žodžiu, viskas skonio reikalas ;) Juo labiau, kad šiais laikais austrės ir jų pusseserės gabenamos automobiliais-šaldytuvais ir turi vis mažiau progų nugaišti kažkur tarp savo gimtinės ir prekystalio.

    AtsakytiPanaikinti