26 sausio, 2012

Darbų pamokos ir Jono vakarienė



Mano šeštoko sūnaus Jono mokykloje yra dėstomas dalykas pavadintas “Family And Consumer Science” (FCS). Ten juos mokina siūti, megzti, lyginti, virti, kepti ir visokių kitokių naudingų dalykų. Čia turbūt analogija mano laikų darbų pamokoms. FCS Jonui šiaip patinka, bet yra šiokia tokia trintis tarp jo ir mokytojos, todėl jo darbelių įvertinimai dažniausiai ne ypač aukšti. Kartais mūsų vyrui gal ir kruopštumo pritrūksta. Arba gal ne visada iki galo išklausomi nurodymai. Todėl keksiukai su mėlynėmis kartais būna mėlyni, o pagalvės užvalkaliukas išeina ne visiškai simetriškas. Bet mažos nesėkmės entuziazmo negesina, ir kiekvieną FCS užduotį Jonas stengiasi atlikti su kaupu. 




Praėjusios savaitės užduotis buvo paruošti šeimai vakarienę ir po to detaliai aprašyti visus receptus, užpildyti keletą dietologinių anketų, sudėlioti naudotus produktus į maisto piramidę ir taip toliau. Vos ne kursinis darbas. Įjungta buvau ir aš, bet didžioji viso vargo dalis teko Jonui, ir mano manymu jis kuo puikiausiai su užduotimi susitvarkė.








Vakarienė buvo labai skani. Receptai apipavidalinti su spalvotomis nuotraukomis, o visos mitybinės anketos užpildytos pagal reikalavimus. Kurisinis priduotas. Dabar visi laukiam įvertinimo. 






Receptus Jonas rinkosi pats, be jokio mano redagavimo, todėl rinkosi tai, kas jam skanu ir ką ne kartą jau yra gaminęs. Mano pareiga buvo tik partempti namo reikiamus produktus pagal įduotą sąrašą. Jonas dirbo visą dieną. Virė, kepė, serviravo. Finale mus visus nudžiugino štai tokia vakariene (aš prisidėjau minimaliai: pagaminau bulvių salotas ir išviriau kukurūzų, bet šitie du receptai į kursinį įtraukti nebuvo):


Įdaryti kiaušiniai

Orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliai su barbeque padažu

Bulvių salotos su raudonaisiais ridikėliais

Saldieji kukurūzai su sviestu

Mėlynių ir bananų glotnučiai


Kiaušinių, šonkaulių ir glotnučių receptai  - iš Williams-Sonoma knygos “Fun Food”, bene geriausios iki šiol mano kada nors matytos kulinarinės knygos vaikams.




Ačiū Jonui! Kad taip daugiau būtų tokių gerų užduočių!

Aušra


Kiaulienos šonkauliai su barbeque padažu





2 šaukštai aliejaus
1 nedidelis svogūnas (arba 2 maži šalotės svogūnai)
2 skiltelės česnako
1 šaukštas čili prieskonių*
1 ½ stiklinės kečupo
6 šaukštai melasos sirupo (arba medaus)
2 šaukštai Vorčesterio padažo
1 šaukštas baltojo vyno acto (arba 1 citrinos sulčių)
1 šaukštas garstyčių
2 šonkaulių juostos

*čili prieskoniai:
2 šaukštai maltos paprikos
1 šaukštelis malto imbiero
1 šaukštelis malto kumino
1 šaukštelis džiovinto raudonėlio
1 šaukštelis maltos kalendros

Padažui: susmulkinti svogūną ir česnaką. Puode and vidutinės ugnies pakaitinti aliejų. Suberti smulkintą svogūną ir kepti, laikas nuo laiko pamaišant, kol suminkštės. Suberti smulkintą česnaką ir dar pakepinti, kol pakvips, maždaug 1 minutę. Suberti čili prieskonius, išmaišyti ir pakepinti maždaug 0,5 minutės. Nukelti nuo ugnies. Sumažinti ugnį. I puodą supilti kečupą, melasą, actą, Vorčesterio padažą ir garstyčias. Išmaišyiti. Puodą uždengti ir virti ant silpnos ugnies, laikas nuo laiko pamaišant, maždaug 5 minutes. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad atvėstų. 

Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Didelio keptuvo vidų iškloti folija. Šonkaulių juostas nusausinti ir kloti į keptuvą riebiaja puse į viršų. Ant šonkaulių užpilti pusę paruošto padažo ir jį paskirstyti, padengiant visą šonkaulių riebiosios pusės paviršių. Šonkaulių juostas apversti (raumeningąja dalimi į viršų), užpilti ir paskirstyti likusį padažą. Keptuvą sandariai uždengti dideliu folijos lakštu ir kišti į orkaitę. Kepti maždaug 2 - 3 valandas (arba mažiau, jeigu šonkauliukai labai maži), kol mėsa taps visiškai minkšta ir lengvai skirsis nuo kaulų. Nuo keptuvo viršaus nuimti foliją ir kepti dar 20 – 30 minučių, kol šonkauliai gražiai paruduos. Išimti iš orkaitės. Leisti šonkauliams šiek tiek atvėsti. Pjaustyti ir nešti į stalą.





Pork ribs with barbeque sauce

According to the recipe from Williams-Sonoma “Fun Food”

2 tablespoons oil
1 small onion (or 2 small shallots)
2 cloves garlic
1 tablespoon chili powder*
1 ½ cup ketchup
6 tablespoons molasses (or honey)
2 tablespoon Worcestershire sauce
1 tablespoon white wine vinegar (or juice of 1 lemon)
1 tablespoon mustard
2 racks of ribs

*chili powder:
2 tablespoon ground paprika
1 teaspoon ground ginger
1 teaspoon ground cumin
1 teaspoon ground coriander
1 teaspoon dry oregano

For sauce: finely chop onion and finely mince garlic. In a medium sauce pan heat oil on medium heat. Add chopped onion and cook, stirring occasionally, until softens. Add minced garlic and cook for another minute until fragrant. Mix in chili powder and cook about half a minute longer. Remove from heat. Reduce heat. Add ketchup, molasses, vinegar, Worcestershire and mustard to the pan with onion and spices. Mix well, cover with the lid and cook on low heat, stirring occasionally, for about 5 minutes. Remove from heat and let it cool.

Preheat oven to 350oF.

Line large roasting pan with foil. Dry  ribs and lay them into the pan fat side up. Pour half of the sauce over ribs and distribute the sauce that it covers the entire surface of the fat side of the ribs. Flip the rib racks and distribute the remaining sauce by coating the entire surface of the meaty side. Cover roasting pan tightly with a large sheet of foil. Bake in the preheated oven for 2 – 3 hours (less if the ribs are really small), until meat is really soft and separates easily from the bone. Remove foil cover from the pan and cook ribs for about 20 – 30 minutes longer, until they are nicely browned. Remove from the oven. Cool slightly. Carve and serve.

19 komentarų:

  1. Šaunuolis Tavo Jonas :)
    Lietuvos mokyklose, matyt, su maisto gaminimu per darbų pamokas prasti reikalai... Aš iš savo mokyklos laikų prisimenu, kaip tai būdavo daroma atmestinai ir vangiai - sumuštiniai, kiaušinienė ir spagečiai su padažu būdavo "gaminami". Vos nepamiršau - mokindavo siūti, megzti, nerti vąšeliu, siuvinėti...Bėda ta pas mus, kad pačios mokytojos nėra suinteresuotos tuo... Rasi daug tokių, sąžiningai gaminančių namie ir norinčių savo patirtimi pasidalinti su mokiniais?
    Berniukai per darbų pamokas arba tekina kažką iš medžio, mokosi inkiliukus kalti ar dar kažką meistrauti "ūkiškai".
    Mano trečiokas sūnus buvo supažindintas su siūlo į adatą įvėrimo subtilumais ir visą klasę mokytoja mokino, kaip sagą įsiūti.
    Darbų pamokos būna visose mokyklose, tik labai viskas muo mokytojų kompetetingumo priklauso kaip jos bus vedamos :).
    Kiek žinau iš giminaičių vaikų - tokia disciplina dabar jau net nebeprivaloma - darbų pamokas nuo penktos klasės galima rinktis arba ne :).
    Vat taip va :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man darbai visada patiko; mokytoja as megau; buvo ta pati, kuri panoms deste fizini; mes per pamokas visko pridirbdavom - ir tortus kepdavom, ir visokius pakepus; blogiausia budavo, kai karinio mokytojas surinkdavo panas is darbu pamokos ir liepdavo eiti valyti langu karinio klaseje, arba eiti valyti saudyklos; tai bent buvo laikai..!!!

      Panaikinti
  2. Šaunuolis Jonas.Paskaičius ir aš prisiminiau darbų pamokas.Man ten viskas patiko išskyrus mokytoją ir siuvimą.Pamenu kokioj septintoj klasėj,o gal ir šeštoj pilna pažymių knygelė buvo pastabų,kad laužau siuvimo mašinas:)dar kažką negero darau,bet viskas buvo susiję su siuvimu.O dar labai pamenu vieną kartą kai virėm aliejuje spurgas su dzemu.Jos buvo neiškepusios viduje ir apdegę iš išorės.Visas atidavėm berniukam.Prarijo jie jas karštas ir visai nebrokyjo:))Turbūt jau jiems buvo prasidėjęs tas etapas kai valgo daug ir viską:)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. siuvimas man visada patiko; siudavau daug; beveik visu drabuzius pati siuvau; dabar daznai pasiilgstu savo siuvimo masinos;

      Panaikinti
  3. Koks naudingas įrašas, būtinai duosiu savo septintokui sūnui Matui paskaityti. Jis tikrai tokia kulinarinia užduotimi būtų labiau patenkintas nei mezgimu virbalais :) Šią savaitę kaip tik padėjau jam servetėlę virbalais megzti, sunkiai jam su tais virbalais sekasi, ir vargu, ar gyvenime kada tai panaudos. O štai tokia vakarienė šeimai, būtų puiki pamoka, reiks pačiai ją suorganizuot. Gerai būtų, kad kokia darbų mokytoja Lietuvoje šį straipsnelį perskaitytų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rennie - servetele virbalais!!! cia tai bent aukstasis pilotazas; as sutinku, kad vakariene seimai yra puiki ideja; as net nesitikejau, kad Jonui bus sitiek entuziazmo; o kai jam viskas taip puikiai pavyko, tai buvo dar ir marios pasididziavimo; as manau, kad mes vel greitu laiku kazka panasaus pakartosim;

      Panaikinti
  4. Kadangi jaučiuos čia bene neseniausiai baigusi mokyklą, tai galiu patvirtinti, kad prieš 7 metus merginoms ir vaikinams per darbų pamokas reikdavo pusei metų apsikeisti vietomis. Tuo metu merginos mokėsi visokių pagaliukų klijavimo, švitrinimo ir dar ką tik susigalvodavom (pvz. molio lipdinių), o vaikinai mokėsi adyti, siūti sagas, kepti blynus, lankstyti marškinius ir pan. :) taip kad šiuolaikiniai vaikinai turėtų turėti bent minimalias žinias apie namų ruošą (nors manau, kad daugeliui jų reiktų daugiau).
    O receptai atrodo puikiai - šonkauliukai man patiko labiausiai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, tu mokykla baigei pries 7 metus..; as pries 23!!! Aciu uz komplimentus!

      Panaikinti
  5. žavingi šonkauliukai. jau įsisvajojau kaip aš tuoj triauškinu per kokius sekmadienio pietus... Tik kažint ar mano trečiokas tokius iškeptų... teks pačiai...
    maniškis nuo pirmos klasės lanko "darbštuko" būrelį. tai vis žiūriu parsineša kokių siuvinėjimo, sagų įsiuvimo, nėrimo darbelių. čia savarankiškai pasirenkamas būrelis ir pusė lankytojų berniukai, kaip nekeista.
    tai va, laukiu kada pradės mokinti pyragus kepti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Egidija; treciokas sonkaulius iskeptu laisvai; ypac jeigu tu jam padetum padaza padaryti, ir keptuva i orkaite ir is orkaites pakilnotum; sonkauliai kepa patys, jiems nieko per daug daryti nereikia, todel tai super geras receptas vaikams: juos nesunku ijungti i procesa, o po to jiems buna labai smagu, kad jie stai toki rimta patiekala pagamino; "Darbstuko" burelis skamba labai smagiai!

      Panaikinti
  6. Kaip džiugu ir gera žinoti, kad šiuolaikinių darbų pamokos formuluojamos daugiau lyčių lygybės, o ne stereotipinių vyrų-moterų darbų pasidalijimo principu, kas buvo mano mokyklos laikais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Musu laikais mokykloje buvo daug keistu dalyku...; mano laikais tikiriausiai dar keistesniu, nei tavo laikais :-)

      Panaikinti
  7. Ne ne - baigiau tai prieš 5, bet darbų pamokos vyko jei gerai pamenu tik iki 10 klasės. O gal 11? Na bet 12 tai tikrai nebuvo jokių menų, viskas tik matematika, istorija, lietuvių ir vokiečių...

    AtsakytiPanaikinti
  8. is nuotraukos atrodo, kad i bulviu salotas deta ridikeliu. parasyk, ka dar dedi?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. i sitas salotas dejau bulviu, ridikeliu, krapu, svogunu laisku, acto, maltu pipiru, druskos ir majonezo; siaip dar daznai darau bulviu salotas be majonezo, bet su kapareliais, petrazolem, alyvuogiu aliejum, trupuciu acto, dar druskos ir pipiru; abu variantai labai geri;

      Panaikinti
  9. kas per daiktas "glotnuciai"? cia tu turi omenyje "mild shake"? .......mirk is juoko..

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Glotnuciai = smoothies; cia mano pats naujausias lietuviskas kulinarinis terminas, pasigautas kazkur visiskai atsitiktinai, interneto platybese; dabar stengiuosi ji kuo dazniau vartoti, kad geriau prigytu kasdienineje buitineje kalboje; stai taip;

      arteja ta diena, kai dienos sviesa isvys anglu-lietuviu /lietuviu-anglu kulinariniu terminu zodynas;

      Panaikinti
  10. Šį šonkauliuku receptą jau dariau šimtus kartų, nes kas paragauja, visi prašo, kad ir vėl daryciau. Superinis receptas! Aciu tau labai už šį nuostabu receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, prasom labai - i sveikata! smagu, kad patiko; aciu tau, uz pasidalinima;

      Panaikinti