24 sausio, 2012

Receptai iš žurnalų ir burokėlių salotos



Jau anksčiau rašiau, kad aš labai mėgstu skaityti visokiausius kulinarinius žurnalus. Skaitau ne tik receptus, bet ir šiaip rašinius apie maistą, kulinarines keliones, naujas knygas, naujausius virtuvinius rakandus ir virtuvines madas. Žurnaluose visada būna daug gražių maisto nuotraukų; turiu išsirinkusi savo mėgstamiausius maisto fotografus ir rašytojus. Kelis metus aš visą krūvą žurnalų prenumeravau: Bon Appétit, Gourmet, Saveur, Cook’s Illustrated, Cooking Light.  Prikaupusi esu jų gana nemažą kiekį. Laikas nuo laiko vis išsistraukiu kokią senieną ir žiūrėk atrandu kažką įdomaus.  Bet va naujų žurnalų jau gana seniai nesu nei pirkusi, nei varčiusi. Kai aplinkui tiek daug puikių receptų: internete, bloguose, knygose, atrodo, kad žurnalų net nebereikia. Pasirodo – reikia!

Prieš porą savaičių būdama svečiuose pavarčiau šių metų sausio mėnesio Bon Appétit ir ten radau bent desėtką (o gal net ir daugiau receptų), kuriuos norejosi tuoj pat išbandyti. Sausio mėnesio Bon Appétit numeryje yra net septyni Ottolenghi receptai, vienas už kitą gražesni, apipavidalinti ryškiomis nuotraukomis per visą puslapį: 








Kiaušiniai, lašiša ir kriaušės buvo super, o likę keturi receptai laukia savo eilės ir tikrai bus artimiausiu laiku pagaminti. 

Be garsaus Ottolenghi, žurnale buvo dar ne vienas malonus atradimas, sugeneravęs mano galvoje masę idėjų: žurnale pamačiau labai skanią tailandietiškų makaronų su krevetėmis ir žemės riešutais nuotrauką, ir aš vienas–du sumaklinau šeimai karštą ir kvapnų Pad Thai.  Žurnale yra keli superiniai sezoniniai receptai su citrusiniais vaisiais: apelsinų ir burokėlių salotos, greipfrutų ledai, šonkauliai su apelsinų žievele, ir taip toliau, ir taip panašiai. Pilna netikėtų, įdomių, paprastų ir neabejotinai skanių receptų, o taip pat gausybė idėjų ir visas kalnas įkvėpimo. 




Žurnalas dar tebeguli ant mano virtuvinio stalo. Jis tikrai dar ne kartą bus atverstas, kai gaminsiu lašišą, arba orkaitėje keptus kiaušinius, arba ledus iš greipfrutų sulčių. Kitas numeris ateis už 4 – 5 savaičių. Jau dabar jo laukiu. Taip, aš vėl užsiprenumeravau Bon Appétit. Dvejiems metams. Ta pačia proga man tikriausiai reikia užsisakyti naują knygų lentyną. 

Aušra




Apelsinų, burokėlių ir pankolio salotos 




4 maži raudoni burokėliai (arba 2 vidutinio dydžio)
4 maži geltoni burokėliai (arba 2 vidutinio dydžio)
2 apelsinai be sėklų
2 raudoni apelsinai
½ pankolio gumbo
¼ saldaus svogūno
Alyvuogių aliejaus
Rupios druskos
Šviežiai maltų pipirų
Šviežių kalendros lapelių

Orkaitę įkaitinti iki 200oC.

Burokėlius kruopščiai nuplauti ir dar drėgnus po vieną susukti į foliją. Kepti orkaitėje maždaug 30 – 40 minučių, kol suminkštės. Neišsuktus burokėlius atvėsinti. Atvėsusius burokėlius išsukti iš folijos ir nulupti. Supjaustyti  griežinėliais arba ketvirčiais.

Aštriu peiliu nulupti apelsinus, nupjaunant žievelę ir baltą požievį. Dalį apelsinų supjaustyti apvaliais griežinėliais. Likusius apelsinus supjaustyti skiltelėmis, pjaunat tarp odelių. Iš odelių rankomis tiesiai į dubenį išspausti sultis. I dubenį su sultimis dėti supjaustytus burokėlius, apibarstyti druska ir pipirais, išmaišyti.

Pankolio gumbą supjaustyti plonais griežinėliais.

Svogūną supjaustyti plonais žiedais arba pusžiedžiais.

Į salotoms skirtas lėkštes sluoksniais dėti burokėlius ir pjaustytus apelsinus, ant viršaus paskleisti svogūno ir pankolio griežinėlius. Apšlakstyti nuo burokėliu likusiomis apelsinų sultimis ir alyvuogių aliejumi.  Pabarstyti druska ir pipirais. Puošti kalendros lapeliais.





Orange, Beet and Fennel Salad


4 small red beets (or 2 medium)
4 small golden beets (or 2 medium)
2 navel oranges
2 blood oranges
½ fennel bulb
¼ sweet onion
Olive oil
Coarse salt
Freshly ground pepper
Cilantro leaves

Preheat oven to 400oF.

Wash beets thoroughly and wrap them, while they are still wet, individually in foil. Roast in the oven for approximately 30 – 40 minutes until tender. Remove from oven. Let them cool in foil. Unwrap and peel cooled beets. Slice beets into round slices or cut them into quarters.

Using a sharp knife, peel oranges by cutting off all peel and white pith. Slice some oranges into round slices. The rest of oranges cut into segments by cutting between the membranes. With your hand squeeze the juice out of leftover membranes into a bowl. Place beets into bowl with orange juice. Sprinkle with salt and pepper. Mix well.

Thinly slice fennel crosswise.

Thinly slice onion.

In the salad plates layer beets and oranges. Top with fennel and onion slices. Drizzle with orange juice that was left from the beets and with some olive oil. Sprinkle with salt and pepper. Garnish with cilantro leaves.

11 komentarų:

  1. Iš tavęs išmokau kaip taisyklingai salotoms apelsinus pjaustyti, ir jie taip apetetingai atrodo. Vakar greitai paskaičiavau, kad iš tavo blogo kokį 15 receptų esu išbandžiusi, ir šis bus tikriausiai 16-tas :)Tik vat aš nesu didelė pankolio gerbėja. Ar jis ten kritinę vietą tose salotose užima?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura, nu tu cia man didziausiai komplimenta pasakei!! aciu tau labai!!
      o pankolio role visiskai ne kritine; vietoje jo, pavyzdziui, labai tiktu KOHLRABI :-))

      Panaikinti
  2. Aišku, kad žurnalų reikia! :D Ypač kai turit ten TOKĮ pasirinkimą. Jaučiu, nukvakčiau galutinai. Gerai pagalvojus, tai gal ir gerai, kad jų pas mus nėr taip jau daug :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, zadu parvaziuoti i Lietuva liepos menesi. Prenumeruoju Bon Apetit ir Saveur ir jie man i makulatura eina. Jei nori, galeciau pradeti tau rinkti, ir imesti i savo lagamina. Mainais uz receptus tavajam bloge :)

      Panaikinti
  3. Internetas niekada neatstos knygų ir žurnalų. Lietuviškais galutinai nusivyliau ir šiemet jau jokios prenumeratos nepratęsiau, užtat pasidovanau Cooks Illustrated, ten nors receptų nedaug, bet labai daug ką naudingo sužinai ir planuoju dabar trims metams Fine cooking užsiprenumeruoti, iš ten dar nei vienas receptas nenuvylė.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. sakai Fine Cooking geras.... Hmmm..... gal ir sita reiktu uzsakyti..??

      Panaikinti
    2. Gal yra ir geresnių, bet esant Lietuvoje, kai kurių tiesiog negali užsiprenumeruoti dėl kainos (nors jau mano kišenė neleidžia prenumeruoti žurnalą už 300 ar net daugiau metams), o šis nebrangus ir jame esatys receptai įdomūs, nematyti internete ar knygose, tik va straipsnių galėtų būti ir daugiau.

      Panaikinti
  4. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ojojoj su knygų lentynom papildomom pas mus irgi bėda. Dabar gaunu prenumeruotą Donna Hay magazine, o dar perku gan dažnai ABC delicious, Good Food Australia, Gourmet Traveller, MasterChef Australia magazine, Good Taste ir Recipes+
    Valio kulinarinių žurnalų prenumeratai! :)
    Salotos tai kaip tik man, nes mėgstu pankolius ir burokėlius. Tik geltonų, tai dar neužmačiau Sidnėjaus apylinkėse...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kokios spalvotos salotos ir apetitiškos nuotraukos :) Knygų lentynų ir man jau trūksta...

    AtsakytiPanaikinti