14 sausio, 2013

Citrusinių vaisių salotos



Aš jau kuris laikas laikausi citrusinių vaisių dietos. Ne, aš nepradėjau lankyti baleto. Ir svorio aš nemetu. Dieta prasidėjo kažkaip savaime, ir dabar aš taip įsijaučiau, kad nebegaliu sustoti. Dieta nėra labai griežta (nes ji yra mano pačios sugalvota); galima valgyti ir mėsą, ir saldumynus, ir daug ką kitą. Aš visa tai ir valgau. Bet mano kasdieniniame racione aiškiai dominuoja citrusiniai: pusryčiams  - apelsinas (arba du), dar varškė arba jogurtas ir juoda arbata; pietums – salotos, greipfutas, juoda arbata, tamsus šokoladas; vakarienei – pora apelsinų, dar gal vienas kitas mandarinas, ir kava; naktipiečiams – koks nedidukas madarinukas, gal dar obuolys arba kriaušė, sausų pusryčių dubenėlis, ir didelis kaušas karšto pieno. Kitą dieną vėl tas pats, su minimaliais nukrypimais. Paskaičiau aš dabar šitą racioną ir lengvai pasibaisėjau; kažko labai jau liguistai jis man nuskambėjo. Ir kažkaip atvirkščiai viskas pas mane: vakare kava, pienas ir sausi pusryčiai. Bet yra kaip yra; o bloge/tinklaraštyje reikia rašyti tiesą, tai ir surašiau aš tai, ką valgau. Va ir išlindo yla iš maišo. 

Dieta prasidėjo, kai prasidėjo citrusinių sezonas. Supermarkete/prekybos centre prie pat įėjimo surykiuotos ilgiausios eilės dėžių su vaisiais: N rūšių apelsinų, mažiausiai penkios rūšys mandarinų, kelių spalvų greipfrutai, kinkanai, tangelai  ir net Budos rankos. Kuo daugiau perki, tuo pigiau, todėl pravažiavus pro visus stelažus su citrusiniais mano vežime neišvengiamai nusėda koks raudonųjų apelsinų maišas, dar Satsuma/likerinių mandarinų pakas, ir dar šis bei tas. Pačiame citrusinių ekspozicijos centre yra pastatytas stalelis, kur spaudžiamos visokio tipo citrusinių vaisių sultys, geltonos, oranžinės, rausvos ir raudonos, saldžios, rūgščios ir pagal pageidavimą. Galite įsivaizduoti, koks ten tvyro aromatas, prie tos sulčių spaudyklės: tiesiog sutirštintas citrusinių kvapų debesis. Tų šviežiai išspaustų citrusinių vaisių sulčių butelaičiai yra čia pat dailiai rykiuojami ant ledų; viskas ten taip patraukliai ir šviežiai atrodo, kad dažnai praeidama aš prigriebiu ir sulčių. Parėjus namo visas tas parsineštas gėrybes reikia suvartoti. Štai taip ir prasidėjo mano dieta.

Maža  to – Jono styginių orchestro direktorė/dirigentė nutarė surinkti pinigų orkestro kelionei. Ta proga ji susitarė su vienu citrusinių medelynu Floridoje, ir tie sutiko parduoti mūsų mokyklai vaisių, o dalį surinktų pinigų leido paskirti vaikų kelionei. Taigi, visi puolėm pirkti viaisus, ir orkestro nariai, ir visi įkalbėtieji draugai, pažįstami ir giminės. Vaisių niekas nepardavinėja po du ar po tris; juos teko pirkti dėžėmis. Aš, darydama gerą darbą ir negailėdama pinigų mūsų nuostabiąjam orkestrui, užsifundijau dvi dailias dėželes vaisiųviso labo 25 kg navel apelsinų ir dar 25 kg rausvųjų Floridos greipfrutų. Esant tokiems kiekiams, citrusinių vaisių dieta man nusimato iki kokio liepos mėnesio, ne trumpiau.

Šių salotų receptą užtikau bevartydama Food and Wine. Receptas su mano dietiniais apribojimais nesikirto, todėl kaip mat pripjausčiau vaisių, sumaišiau padažą ir pasiserviravau aš sau šių salotų šeštadienio pietums. Labai geros salotos. Ypač padažas geras – grietininis, saldus, su klevų sirupu ir aguonomis.  Po pietų aš dar sumaišiau to padažo, dvigubą normą, supyliau į stiklainiuką ir įkišau į  šaldytuvą; tiks ne tik su vaisiais, bet ir su dar daug daug kuo. Geras padažas. 

Ačiū, kad skaitėte.

Aušra
















Citrusinių vaisių salotos su grietininiu aguonų padažu 


Citrusinių vaisių*: apelsinų, greipfrutų, žaliųjų ctirinų   
Šviežių petražolių lapelių*
Askaloninių česnakų* 

Padažui: 
1/4 stiklinės** grietinės
1 šaukštelis tarkuotos citrinų žievelės
2 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukštai klevų sirupo
1 šaukštelis aguonų 

*Kiekiai  - priklausomai nuo valgytojų skaičiaus ir apetito
**1 stiklinė = 236 ml 


Vaisius nulupti aštriu peiliu, nupjaunant žievę ir kartųjį baltą požievį; supjaustyti skiltelėmis, pašalinant tarp skiltelių esančias odeles (žiūr. video).   

Česnakus nulupti ir supjaustyti plonais žiedais.

Petražolių lapelius nuskabyti nuo kotelių.

Nedideliame dubenėlyje sumaišyti padažui skirtus ingredientus.
 

Vaisių skilteles sudėti į lėkštę. Suberti petražoles ir česnakų žiedus. Atsargiai išmaišyti. Salotas apšlakstyti padažu ir tuojau pat tiekti į stalą.







Citrus Salad with Creamy Poppy Seed Dressing



Variety of citrus fruit*: oranges, grapefruit, lemons, limes, etc.
Fresh parsley*
Shallots* 

Dressing: 
1/4 cup sour cream
1 teaspoon lemon zest
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
2 tablespoons maple syrup
1 teaspoon poppy seeds


 *All amounts depend on the number of eaters and their appetite 


Using a sharp knife, peel the fruit by cutting off the skin and the bitter pith. Cut fruit into segments by cutting between the membranes: see video.

Peel the shallots and slice them into thin rings.

Pluck parsley leaves from the stems.

In a small bowl mix all dressing ingredients. 

Place fruit segments onto a plate. Add parsley and sliced shallots. Mix gently. Drizzle salad with some dressing. Serve immediately.

17 komentarų:

  1. ooo pusryčiams - vaisiai !!! tai 100 % gėris organizmui ;) mano diena irgi prasideda nuo vaisių + vanduo, daug vandens :D Salotos atrodo labai labai gaiviai ir gardžiai, kad net dabar užsimaniau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Irma, aciu uz pagyrima; man vaisiai tinka bet kokiu paros metu;

      Panaikinti
  2. Na ir grozis!Tikiu, kad ir skanu. Pabandysiu, nes ir pas mane maisas apelsinu. Vakar isbadziau mano dukros megstama Starbuck's "Gingerbread Loaf" (internete radau ju originalu recepta). Receptas siulo pauosimui naudoti "candied orange" arba "candied ginger".Vakaryksciam receptui neturejau, bet savaitgali is tu gausybes apelsinu zieviu bandysiu pasidaryti tu "dekoraciju" kitam kartui.Kas link citrusiniu - patikrintas reikalas, kad jie medziagu apytaka greitina ir organizma valo. Ypatigai karstas vanduo su cirinos sultimis ryte ant tuscio. Geresnio ir pigesnio kepenu valymo nesurasi. Be to citrin, kad ir rugsti, bet organizme veikia sarminanciai. O mes to labai norime!. Aciu uz recepta ir ikvepima!Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, aciu aciu! karsta vandeni su citrina vartojam; ir kepenu valymui, ir siaip - skanu;

      Panaikinti
  3. Padažas bus išbandytas - tik kaip turi tiek kantrybės vaisių odeles lupti? Aš max pomelo taip nulupu. Visus kitus - ai gerai ir su plėvelėm :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, taigi nesunku visai; ir greita; jokio vargo; paziurek video; su plevelem tikrai negerai; veliasi tarp dantu; lupk plevele;

      Panaikinti
  4. Kaip spalvingai atrodo, su vištiena turėjo taip gaiviai skanu būti, jau užsimaniau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Rennie; buvo tikrai skanu; ir viskas labai tiko;

      Panaikinti
  5. Aušra,man labai patinka skaityti tavo įrašus.Mamai užrodžiau tavo blogą,tai jai daviau paskaityt labiausiai man įsiminusius apie 40 ar 25.Ir apie babą su jos šimtais darbų.Mama mano susigraudino skaitydama,nes jai priminė josios mamą.
    Kas link tų citrusinių tai turėjau ir aš tokią dietą:)Studijų metais mokiausi Ispanijoje.Nuomavomės butą keturios panos.Stipendiją nežinodavom kada perveda tai stengėmės kuo mažiau pinigų išleist.Atvažiavus buvo kaip tik apelsinų sezonas.Tai aš per savaitę suvalgydavau turbūt 10 kg o gal ir daugiau.Eina sau kiek tada svorio numečiau.Bet aišku ne tik dėl apelsinų:)Mes taupėm labai,visur ėjom pėsti arba mynėm dviračius.Iki univero greitai einant mes trukdavom kokias 40 min., o paskui dar pareit reikėjo.Per tuos 8 mėnesius mėsos valgėm gal du kartus.Mūsų racionas buvo toks:apelsinai,bananai,obuoliai,kiviai,jogurtai,vanduo,morkų kotletai (tarkuotos morkos,sėlenos,miltai)ant kotletų dar užsidėdavom Burgos sūrio:)Paskui dar ryžių kotletai:)Dar gal kokios salotos su tunu ir makaronai.Pasilepindavom tik pas Antonio nuėję kai jo mama padarydavo LABAI skanią paellą:)Bet taupymas buvo mum naudingas.Mes pamatėm Granadą,Sevillą,Barceloną, Viduržemio jūros pakrantę iki Alikantės ir grįžus namo man akys išsprogo kai pamačiau kiek dar sąskaitoje liko pinigų:)
    Oi gerą laiką tada turėjom.
    Tiesa,pamiršau paminėt ledus ir šokoladus.Juos kirsdavom grįžusios su saule ankstų rytą po kokio naktinio klubo.Sukrisdavom į fotelius, atsidarydavom ledų dėžutę ir su sriubiniais šaukštais kabindavom ledus,o dėžutei ištuštėjus eidavom miegot.UI kaip smagu buvo:)))))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, aciu, kad paskaitai ir kad parasai - visada labai malonu; o savo mamai perduok linkejimus; labai gaila, kad nepavyko mums susitikti per visa ta prieskaledine sumatocha; gal kada nors kita karta pavyks mums pasimatyti; ar tu reguoliariai lankaisi JAV? o taupymas visada tik i nauda; uzpavydejau tavo ispaniskos dietos ir visu kelioniu palei Vidrzemio jura; noreciau!

      Panaikinti
  6. Auara laikosi dietos - juokas vienas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jau maniau, jog vištienos nebeišvysiu. ;p O mes, čia, džiaugiamės citrusiniais burokėliais ir kopūstais. :) Smagiai aprašyta.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu Midaugai; tai kaipgi be vistienos - jeigu parasyta, tai beveik garantuota, kad isvysi;

      Panaikinti
  8. as nauja follower`e sio blog`o. Nuostabios nuotraukos, spalvos ir receptai. Super X

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jumanik, sveika prisijungus i bureli; ir dar labai aciu uz komplimentus; tik del nuotrauku gal negirk taip stipriai; vargstu as su savo fotografiniais (ne)sugebejimais; zinau,kad galetu buti geriau, tik va geriau nemoku; bet vistiek labai malonu kai kas pagiria, nors gal ir ne visai pelnytai;

      Panaikinti
  9. Nors ir nesilaikau citrusinių vaisių dietos, bet šios salotos tikrai bus išmėgintos mūsų namuose. Atrodo labai gardžiai!:)

    AtsakytiPanaikinti