10 liepos, 2013

Mėlynių ir persikų cobbler





Galvojau, kad šitą receptą tikrai esu įdėjusi į blogą. Gerą pusvalandį ieškojau, pasitelkusi neveikiančią blogspot paiešką (labai atsiprašau visų, kurie nesėkmingai bando kažko mano bloge ieškoti; pažadu, kad padėtis iš esmės pasikeis, kai aš pagaliau atsisveikinsiu su blogspot’u ir persikraustysiu į naujus savo nuosavus vaikų-ir-vanilės-dot-com namus).

Persikų su mėlynėmis cobbler savo bloge neradau, bet ne todėl, kad paieška neveikia, o todėl, kad recepto aš niekada į blogą neįdėjau. Nesuprantu, kodėl taip nutiko, nes šitą cobbler ir visas jo variacijas (su nektarinais, gervuogėmis, avietėmis ir vyšniomis) kepu kiekvieną vasarą, mažiausiai 3 – 4 kartus, kai tik atsiranda daug ir gerų vaisių bei uogų.

Mano namuose visi labai mėgsta cobbler; tai ne tik desertas, bet ir pasakiškai skanūs pusryčiai. Aš jį kepu dažniausiai iš vakaro; ryte jis dar būna pilnai neatvėsęs (ypač jeigu iš orkaitės jis buvo ištrauktas ne iš vakaro, o jau gerokai po vidurnakčio, kaip kad man dažniausiai nutinka); šiltas cobbler yra pats skaniausias. Be to, virtuvė po tokio naktinio kepimo kvepia kaip rojus; vien dėl to kvapo ryte aš rekomenduočiau jį kepti iš vakaro.

Cobbler paprastai tiekiamas su grietinėle arba su ledais, bet man jis skaniausias su natūraliu sutirštintu jogurtu: šiltas vaisių įdaras, minkštutėlė bandelė ir šaltas gaivus jogurtas; viską išsinešu į kiemą, užsidedu akinius nuo saulės ir kokybiškai pradedu naują dieną.

Aušra

















Persikų ir mėlynių cobbler

Pagal David Lebovitz | Ready for Dessert
 


Įdaras:
8 vidutinio dydžio persikai (1,5 kg)
6 šaukštai (75 g) cukraus
2 šaukšteliai citrinų sulčių
2 šaukšteliai miltų
1 šaukštelis vanilės esencijos
1 1/4 stiklinės* (170 g) mėlynių

Tešla:
1 1/2 stiklinės (210 g) miltų
1 šaukštelis kepimo miltelių
1/4 šaukštelio valgomosios sodos
2 šaukšteliai cukraus
1/4 šaukštelio druskos
60 g sviesto, įšalusio
2/3 stiklinės (160 ml) pasukų arba kefyro
1 kiaušinio trynys
1 šaukštelis pieno arba grietinėlės
cukraus pabarstymui

*1 stiklinė = 236 ml

Orkaitę įkaitinti iki 190°C.

Persikus nulupti, išimti kauliuką ir supjaustyti maždaug 1,5 cm storio riekelėmis. Į didelį dubenį suberti persikų riekeles, mėlynes, cukrų, miltus, supilti citrinų sultis, vanilės esenciją, ir viską gerai išmaišyti. Įdarą perdėti į gilų 2 L talpos kepimo indą ir kepti, kartkartėmis pamaišant, kol vaisiai suminkštės, maždaug 40 – 45 minutes.

Kol vaisiai kepa, paruošti tešlą: į dubenį kartu persijoti miltus, kepimo miltelius, sodą, cukrų ir druską. Į miltų mišinį per rupią tarką įtarkuoti įšalusį sviestą. Supilti pasukas arba kefyrą ir maišyti tik tol, kol neliks sausų miltų.

Indą su įdaru išimti iš orkaitės.

Dideliu šaukštu suformuoti šešias apvalias vienodo dydčio bandeles; jas dėti tiesiai ant karštų vaisių.

Mažame dubenėlyje išplakti trynį su pienu arba su grietinėle. Trynio plakiniu aptepti bandelių viršų, apibarstyti cukrumi ir vėl pašauti į orkaitę. Kepti, kol bandelės įgaus sodrią auksinę spalvą, maždaug 20 – 25 minutes. Tiekti šiltą, su vaniliniais ledais, arba su plakta grietinėle , arba su sutirštintu jogurtu.

Variacijos: persikus galima keisti nektarinais, o mėlynes – kitomis uogomis: gervuogėmis, avietėmis arba vyšniomis.










Peach-Blueberry Cobbler

Adapted from David Lebovitz | Ready for Dessert


Filling:
8 medium peaches (about 3 pounds/1.5 kg)
6 tablespoons (75 g) sugar
2 teaspoons fresh lemon juice
2 teaspoons flour
1 teaspoon vanilla extract
1 1/4 cups (6 ounces/170 g) blueberries

Biscuits:
1 1/2 cups (210 g) flour
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon baking soda
2 teaspoons sugar
1/4 teaspoon salt
4 tablespoons (2 ounces/60 g) butter, frozen
2/3 cup (160 ml) buttermilk
1 egg yolk
1 teaspoon milk or cream
Sugar for sprinkling


Preheat the oven to 375°F (190°C).

Halve, peal, pit, and cut peaches into 1/2-inch slices. In a large bowl, toss peach slices with the 6 tablespoons sugar, lemon juice, flour, vanilla, and blueberries.

Transfer mixture to a 2-quart (2-liter) baking dish. Bake, stirring occasionally, until the fruit is heated through, about 40 to 45 minutes.

To make the biscuits, sift together flour, the baking powder, baking soda, sugar, and the salt. Grate the frozen butter on the largest holes of a box grater into the flour mixture. Stir in the buttermilk just until an evenly moistened batter forms.

Remove baking dish with the fruit from the oven.

Using a large spoon, drop 6 equal-size mounds of batter over the hot filling.

In a small bowl, whisk together the egg yolk and milk or cream. Dab the top of each biscuit liberally with the egg wash and sprinkle with sugar. Bake until the biscuits are golden brown, 20 to 25 minutes.

Serving: This cobbler is great served warm with a scoop of vanilla ice cream or, or with lightly sweetened whipped cream or with Greek yogurt.

Variations: you can substitute peaches with nectarines, and blueberries with any other kind of berries: raspberries, blackberries or cherries, for equally delicious cobbler.

15 komentarų:

  1. Mes kaip susitarusios :) Aš vakar irgi cobbler kepiau tik su juodaisiais serbentais, buvo baaaisiai skanu. Vis galvoju, kaip jį geriau reiktų išversti į lietuvių kalbą...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rennie, dabar toks sezonas - reikia kepti cobbler; isivaizduoju, kaip skanu su juodaisiais serbentais; as ju jau ir skoni pamirsau; o del vertimo - as nebeverciu; kai kurie dalykai paprasciausiai nesivercia;

      Panaikinti
  2. Aš šitą daiktą esu išsikėlusi savo sąraše į pačią pačią aukščiausią vietą dar ankstyvą vasarą - šaldytų uogų likučių užbaigimui. Bet mūsų šeimos galva stengiasi iš namų išgyvendinti saldumynus, tai jis taip ir kabo sąraše :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, o tu iskepk maziuka cobdler, kad visiems uztektu tik paragavimui; mano patarimas jusu seimos galvai butu nepulti i krastutinumus; saikas yra geriausias vaistas nuo visko; svarbiausiai tik neperlenkti lazdos, tiek i viena, tiek i kita puse;

      Panaikinti
  3. Oi,kaip skaniai atrodo.Reikes kept tik,kad as nerandu prinokusiu ir skaniu persiku LT.Uzvakar pirkau tai tik tiek,kad minksti, o skonis tiksliau jokio skonio.Gal reikia su kokiais abrikosais pabandyti.Parasysiu kaip seksis:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, zinok cobbler labai gerai pataiso beskonius neprinokusius persikus; cia pats tas kepinys tokiems antrarusiams vaisiams; su abrikosais butu irgi labai skanu;

      Panaikinti
  4. Aušra, žaviuosi, Tavo aistra saldumynams ir gebėjimu kiekvieną savaitę pateikti kažką naujo! Ir skaitau, ir bandau su malonumu! ;) Labai "šiltas" Tavo blog'as!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, aciu! saldumynai ir kepimas uzima labai garbinga vieta mano gyvenime; tiek pats procesas, tiek rezultatas; tai man kaip terapija; vieni eina pas psichologus, kiti medituoja; as kepu pyragus;

      Panaikinti
  5. Ausra, o nakciai cobbler palieki uzdengus ar atidengus? Aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime: atidengus; isimu is orkaites, idedu i spintele ir einu miegoti;

      Panaikinti
  6. Sveiki, labai gardžiai atrodo! Ir jaučiu kad pulsiu gamintis neužilgo :)
    Beje, tik skaitydama receptą pastebėjau kad nenurodyta kur dėti kefyrą ar pasukas, bet supratau kad turbūt ten kur sakoma reikia įpilti pieną į tešlą, turbūt ten turėtų būti kefyro vieta ar ne? :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Sveiki, Aušra. Išbandžiau ir šį Jūsų nuostabų desertą. Skanumėlis.... Dešimt su pliusu. Persikai, juodieji serbentai plius plakta grietinėlė = nuodėmė, bet tai tik saldi nuodėmėlė....cha cha cha...)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kristina, labai smagu, kad patiko; anokia cia nuodeme!

      Panaikinti
  8. Yra yra tas Jūsų receptas anksčiau įdėtas :) http://vaikai-vanile.blogspot.lt/2011/08/vargai-su-vertimais-ir-persiku-cobbler.html Superinis! Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti