Pernai liepos 13-ąją aš pradėjau
rašyti šitą dienoraštį. Iš pradžių daug
nesitikėjau, nežinojau, kas iš to išeis, nebuvau tikra, ar išvis kas nors
skaitys ir ar aš pati turėsiu tam laiko ir įkvėpimo. Dar labai bijojau, kad kas
nors supykęs nepradėtų manęs nešioti į šunio dienas ir nepaverstų komentarams
skirtos erdvės į nešvarių skudurų turgų (kaip, deja, kad ne kartą yra nutikę
kitiems tinklaraštininkams). Bet rašyti norėjosi taip stipriai, kad nepaisydama
jokių baimių ir dvejonių papublikavau pirmą įrašą. Jo, aišku, beveik niekas
neperskaitė, išskyrus vieną kitą draugę ir dar sesę Liną. Bet pabaigus pirmą
įrašą, iškart atsirado minčių antram, o po to trečiam. Ir taip prasidėjo. Per
metus sugebėjau prištabeliuoti nei daug nei mažai – 126 įrašus ir 1 juodraštį.
Ir tai tikrai dar ne pabaiga. Mano galvoje jau pridėliota visa eilė receptų, minčių,
gyvenimo nuotrupų, ir apie visa tai norisi kuo greičiau jums visiems
papasakoti. Kaip matot, įsijaučiau aš į šitą užsiėmimą kaip reikia. O viskas
taip nutiko pirmiausia todėl, kad:
a) aš esu
labai plepi, o aplinkui mane nebeliko klausančių, tad nutariau pasiieškoti
auditorijos interneto platybėse;
b) interneto
platybėse aš radau pačią puikiausią auditoriją, kuri ne tik kad klauso ir
skaito, bet dar randa noro ir laiko su manim pasišnekėti;
c) aš radau galimybę
bendrauti lietuviškai, o tai šimteriopai atsvėrė visus kitus privalumus kartu
sudėjus;
Man “Vaikai
ir vanilė” – tai pirmiausia bendravimas. Receptai, žinoma, irgi svarbu, bet
galimybė tais receptais dalintis yra nepalyginamai svarbiau. Todėl gimtadienio
proga aš noriu padėkoti jums visiems už tą bendravimą, visada šiltą, atvirą,
geranorišką ir padrąsinantį. Kiekvienas komentaras buvo draugiškas, net ir tais
atvejais, kai receptas nepatiko, nepavyko, ar buvo visiška nesąmonė. Ačiū jums
visiems, ir skaitantiems, ir rašantiems. Be jūsų nebūtų šito blogo, ir mano
gyvenimas būtų daug liūdnesnis. Jeigu nebūtų jūsų, vėlais vakarais aš
tikriausiai neturėčiau ką veikti, tikriausiai kasdien žiūrėčiau niekam tikusį
TV, arba megzčiau pilkas kojines. Na gal su kojinėm šiek tiek perdėjau. Aš tikriausiai
bet kokiu atveju iki vėlumos laiką leisčiau virtuvėje; bet kai yra blogas,
virtuvėje sukinėtis daug smagiau, nes esate jūs, pasiruošę išklausyti eilinį
mano pasakojimą apie tai, kas gi toje mano virtuvėje vyksta.
Nesitikėjau, kad man bus šitaip smagu rašyti.
Nesitikėjau, kad ten, internete, aš surasiu šitiek šilumos.
Ačiū jums
visiems dar kartą.
Aušra
Šokoladinė pavlova su avietėmis
Pagal What Katie Ate
receptą
6 kiaušinių baltymai
300 g cukraus
3 šaukštai kakavos
miltelių
1 šaukštas balzaminio
acto
50 g tamsaus šokolado
4 stiklinės* šviežių
aviečių
500 ml riebios grietinėlės,
išplaktos iki standumo su vienu šaukštu cukraus.
*1stiklinė
= 236 ml
Orkaitę
įkaitinti iki 180oC.
Dvi plačias
kepimo skardas iškloti sveistiniu popieriumi. Ant popieriaus uždėti apverstą 15
– 20 cm skersmens lėkštę ir apibrėžti apskritimus (keturis 15 cm apskritimus,
arba tris 20 cm apskritimus). Apversti popierių.
Baltymus išplakti
elektriniu mikseriu kol išputos ir pradės išlaikyti formą. Į baltymų masę po
vieną šaukštą dėti cukrų, toliau vis plakant, kol bus sudėtas visas cukrus ir
baltymai taps standūs ir blizgantys (apvertus dubenį baltymų masė turi neišslysti).
Į išplaktus
baltymus persijoti kakavos miltelius, supilti actą, suberti smulkintą šokoladą.
Viską atsargiai išmaišyti.
Paruoštą
baltymų masę po lygiai paskirstyti ant nupieštų apskritimų. Išlyginti paviršių
ir kraštus.
Ąbi skardas įkišti
į orkaitę. Orkaitės temperatūrą iškart sumažinti iki 140oC. Kepti maždaug
1 valandą – 1 valandą ir 15 minučių, kol
morengų viršus ir kraštai taps visiškai sausi. Išjungti orkaitę. Praverti
orkaitės dureles. Morengus palikti džiūti orkaitėje kol jie pilnai atvės.
Morengams
pilnai atvėsus, dėti pirmąji morengą ant lėkštės arba padėklo. Ant viršaus dėti
plaktos grietinėlės sluoksnį, apibarstyti šviežiomis avietėmis, dėti antrą
morengą ir t.t. Pavlovos viršų puošti plakta grietinėle, avietėmis ir smulkintu
šokoladu.
Chocolate Raspberry Pavlova
Recipe from What Katie Ate
6 egg whites
300
g sugar
3
tablespoons cocoa powder
1
tablespoon balsamic vinegar
50
g dark chocolate, chopped into small pieces
4
cups fresh raspberries
500
ml whipping cream, whipped and sweetened with a tablespoon of sugar
Preheat oven to 180˚C (350 oF)
Line
2 baking sheets with parchment. Using a 6” – 8” plate draw circles on the
parchment (3 circles for 8” or 4 circles for 6” Pavlova). Flip the parchment.
Whisk
egg whites with electric mixer until soft peaks form.
Using
a tablespoon at a time, add sugar into egg white mixture and continue beating until
the egg whites become stiff and glossy. The mixture is ready once it forms
stiff, glossy peaks and you can hold the bowl upside down without any of it
falling out.
Sift
in the cocoa powder, add the vinegar and chopped up chocolate, using a large
spoon slowly and carefully fold these into the egg white and sugar mixture
until fully combined.
Spread
egg white mixture onto the circles on the parchment, dividing it equally.
Smooth the edges and the tops.
Place
in oven. Immediately reduce the temperature to 140˚C (300oF). Bake
for 1 hour to 1 hour 15 minutes. Meringue is done when top and the edges are
completely dry. Turn off the oven. Prop open the door and let the meringues
cool completely in the oven.
When
it is cool, place one disc on a serving platter or cake stand and spoon a big
wallop of cream on top, scatter a good handful of fresh raspberries onto the cream
and then place the second meringue disc on top. Again pile on a good amount of
cream and the remainder of the raspberries. Sprinkle with finely chopped
chocolate and serve.