05 liepos, 2012

Gianduja - Stracciatella Gelato


Kai aš pasensiu,  aš gyvensiu Italijoje.  Kur nors netoli Amalfi pakrantės. Gyvensiu name ant kalno. Pro mano balkoną matysis jūra. Vakarais aš sėdėsiu tame balkone ir gersiu negronius. Arba susikrausiu anūkus į mašiną, ir mes dumsim į kokią nors gerą gelateria

Aš išmoksiu itališkai ir kalbėsiu maždaug taip: 

“Buona sera, signorina. Gelati alla fragola per i bambini. E per me un gelato gianduja – stracciatella, per favore. “

Pardavėja atlaidžiai šypsosis dėl mano akcento ir prastos italų kalbos, bet negalės iškart pasakyti, ar aš čia gyvenu, ar atvažiavau tik trumpam, kaip turistė. Aš nenoriu būti turistė Italijoje. Aš noriu ten gyventi. Aš noriu būti ta keista amerikonka su itališka pavarde, įsimylėjusi jų šalį, maistą, kalbą, ir atvažiavusi čia pasilikti.

Gianduja - stracciatella… Nežinau, kas geriau – ar skonis, ar pavadinimas. 

 Aušra











Gianduja – stracciatella gelato

Pieniško šokolado ledai su lazdyno riešutais

Receptas iš David Lebovitz “The Perfect Scoop”

185 g lazdyno riešutų
250 ml pieno
500 ml riebios grietinėlės
170 g cukraus
1/4 šaukštelio rupios druskos
100 g pieniško šokolado, susmulkinto
5 kiaušinių tryniai

1/2 šaukštelio vanilės ekstrakto
150 g tamsaus šokolado, susmulkinto


Ledų gaminimo mašinos šaldomą kibirėlį ir mentelę įstatyti į šaldiklį, kad gerai įšaltų, mažiausiai 24 valandoms. Į šaldiklį taip pat įstatyti 1,5 L talpos sandariai užsidengiantį indą, kad ir jis gerai įšaltų. 

Orkaitėje apskrudinti riešutus (175oC maždaug 10 minučių). Apskrudusius riešutus suberti ant virtuvinio rankšluosčio ir patrinti, kad nusiluptų tamsios luobelės. Riešutus smulkiai sumalti virtuviniu kombainu.

Pakaitinti pieną, 1 stiklinę grietinėlės, cukrų ir druską. Nukelti nuo ugnies, suberti smulkintus riešutus, puodą uždengti ir palikti maždaug vienai valandai, kad pritrauktų.

Į didoką dubenį suberti susmulkintą pienišką šokoladą. Pakaitinti likusią girtinėlę, kol užvirs. Karštą grietinėlę supilti į dubenį su šokoladu. Išmaišyti, kol šokoladas pilnai ištirps.

Pieno – riešutų mišinį perkošti. Iš sietelyje likusių riešutų išsausti kiek įmanoma daugiau skysčio. Sausus riešutus išmesti.

Vidutinio dydžio dubenyje išplakti trynius. Perkoštą pieno mišinį vėl pakaitinti. Puodą nukelti nuo ugnies; karštą pieno mišinį plona srovele pilti į trynius, viską pastoviai ir intensyviai plakant šluotele.

Supylus visą pieną, trynių ir pieno mišinį  perpilti atgal į tą patį puodą, kuriame buvo kaitintas pienas, ir kaitinti ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, kol mišinys pradės tirštėti, ir, įkišus švarų šaukštą, jo paviršius pasidengs plona kremo plėvele. 

Puodą nukelti nuo ugnies. Trynių ir pieno masę perkošti per tankų sietelį tiesiai į dubenį su ištirpusiu šokoladu. Supilti vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišyti. 

Dubenį su ledų mišiniu uždengti plėvele ir įstatyti į šaldytuvą nakčiai, arba 4 – 5 valandom, kad gerai atšaltų. 

Atšalusį ledų mišinį supilti į ledų gaminimo mašiną ir sukti apie 30 minučių arba tol, kol ledai sutirštės, priklausomai nuo ledų mašinos šaltumo ir galingumo. 

Kol ledai sukasi, ištirpinti tamsų šokoladą. Mašinai tebesisukant, į sustingusius ledu plona srovele pilti skystą šokoladą

Paruoštus ledus perdėti į įšalusį ledams skirtą indą, sandariai uždengti ir įstatyti į šaldiklį, kad ledai sukietėtų.







Gianduja-Stracciatella Gelato


Milk Chocolate Hazelnut Ice Cream with Chocolate Bits 

Recipe from "The Perfect Scoop" by David Lebovitz


1 1/2 cups hazelnuts
1 cup milk
2 cups heavy cream
3/4 cup sugar
1/4 teaspoon coarse salt
4 ounces milk chocolate, chopped
5 egg yolks

1/2 teaspoon vanilla extract
5 ounces dark chocolate, chopped

Freeze the bucket ant the paddle of your ice cream maker in the freezer for at least 24 hours. Also freeze a 1.5 quart container with a lid, for the ice cream.

Toast the hazelnuts in a 350oF oven for 10 minutes, until fragrant and lightly toasted. Place them in a kitchen towel after roasting and rub to remove as much of the papery skin as possible. Discard the skins. Chop the hazelnuts in a food processor until finely chopped.

Warm the milk with 1 cup of the cream, sugar, and salt in a saucepan. Once warm, remove from heat and add the chopped toasted hazelnuts. Cover and let steep for 1 hour.

Put the milk chocolate pieces in a large bowl. Heat the remaining 1 cup of cream in a medium saucepan until it just begins to boil. Pour the cream over the milk chocolate pieces and stir until the chocolate is completely melted and smooth.

Pour the hazelnut-infused milk through a strainer into a medium saucepan. Squeeze the nuts with your hands to extract as much of the flavorful liquid as possible. Discard the hazelnuts.

Rewarm the hazelnut-infused milk mixture. In a separate bowl, whisk together the egg yolks. Slowly pour the warm hazelnut mixture into the egg yolks, whisking constantly, then scrape the warmed egg yolks back into the saucepan.

Stir the mixture constantly over medium heat, scraping the bottom as you stir, until the mixture thickens and coats the spatula. Pour the custard through the strainer and stir it into the melted milk chocolate. Add the vanilla and stir.

Chill mixture thoroughly in the refrigerator, then freeze in your ice cream maker according to the manufacturer’s instructions.

 While the ice cream is freezing, melt the chocolate. At the end of the ice cream churning, pour the melted chocolate directly into the ice cream machine in a thin stream.

Transfer gelato into frozen container and place into freezer to firm.

17 komentarų:

  1. Amerikonka buti gerai, bet buti lietuve yra praktiskai diagnoze. Deja
    Labai ilgai jie mane "uostinejo" , kol prieme
    Ir cia jau siaures Italija su intelektualiu italu vyru

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Uostineja visi; tokia jau musu zmogiska prigimtis; as bet kokiam uostinejimui jau seniai seniai isiugdziau imuniteta, taip kad net nebepastebiu; o intelektualus italas vyras bet kokioje situacijoje netrukdo;

      Panaikinti
  2. Papildau, nes, kazkaip, labai jau negatyvus komentaras gavos
    Visa kita Italijoj- NEREALU!!!!!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gianduja ledai - praktiškai mano svajonių ledai... na gal siek tiek konkuruoja su 'caramel-pecan' :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš su Asta beveik šimtu procentų. Mano dar vieni labai labai - aguoniniai.

      (Nors, kai imu mąstyt, tai bent penkiolika tūkstančių milijonų kitų Nuostabių sugalvoju - kaip klevų sirupo ir graikinių riešutų ledai, dievaži, skanumėlis; ar tiesiog lazdyno riešutų; ir kiaušininiai iš tos itališkos ledainės ant kampo, kur, išsiuntę projektą, su bendradarbiais ėjom; ir... Teip, man atrodo, kad visgi ledų testuotoja ir yra mano pašaukimas; ne ten įstojau :) )

      Čionais keletą sykių (errrrm, keliolika veikiau..) pirkau tokį šokoladą - eilinį, Milkos - noisette vadinasi. Atrodo, ir lenkuose turėtų būt (ir nesuprantu, kodėl Lietuvoj nėr :( ) - piniškas, ir riešutinė masė įmaišyta - t.y., ne įdaras, o visas šokoladas tok pieniškai riešutinis. Skanumėlis.

      Ne, bet tikrai. Šiti ledai MUST MUST. Kai tik atgausiu ledų aparatą (o su juo - ir Deivio knygą, žinoma.). Oi!

      Panaikinti
    2. Ir dar! Ar galima ir man užsirašyt į aplankysiančiųjų Italijoje sąrašą? - Labai jau graži tavo svajonė, ne, ne svajonė, o PLANAS.
      (pasirašyčiau susitikti Itakoj, bet kad pigūs skrydžiai (nei geltonai mėlyni, nei baltai rūžavi neskraido.. Deja :( )

      Panaikinti
    3. Jule, as tai ledu testuotoja dirbu visuomeniniais pagringais; be atlyginimo; bet nesiskundziu; aguoniniai ledai labai skaniai skamba; ar skonis mazdaug toks, kaip varskes surelio su aguonom??
      o del PLANO - tai gerai; taip ir sutariam: tu atskrendi i Itaka, cia mes truputi pabunam, as tau aprodau vietas, o po to lekiam i Amalfi Coast; kai tik rasi koki baltai violetini skrydi, tai iskart ir lek;

      Panaikinti
    4. Asta - caramel pecan mano sarase irgi prie pradzios;

      Panaikinti
    5. Skonis... Veikiau kaip aguonpieno, man labai patiko (pssssst, per Kūčias bent litrą aguonpienio su šližikais suvartoju, taip kad galiu būti šališka..)! Kirba mintis pačiai pamėginti pasigamint.

      Panaikinti
  4. Ausra, o tu buvus Amalfi krante? Mums teko ten pabuvot, tai viena is nedaugelio vietu i kuria visada noreciau sugryzt. Tikrai verta demesio pakrante :) Labai mazai laiko ten praleidom, tik viena nakvyne, bet ten tikrai yra ka veikt ir ilgiau, vien vaziavimas masina ko vertas.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorai, ne nebuvusi; tik svajonese; bet neabejoju, kad bus butent taip, kaip isivaizduoju; ir dar geriau; man jokios veiklos nereikia - man uzteks tik to Vidurzemio juros melynumo, sedejimo kur nors ant uolos ir ziurejimo i ta vandeni; ir taip be galo;

      Panaikinti
  5. Kai tu man pasakei, kad sie ledai yra patys skaniausi kokius tu valgei, as zinojau kad man butinai juos reiks pagaminti. Dabar zinau, ka turejai omeny.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura, gal si karta padarei su lazdyno riesutais? man atrodo, kad lazdyno riesutu ir pienisko sokolado kombinacija nulemia ta skoni; nors manau, kad su migdolais irgi butu neprasciau;

      Panaikinti
    2. taip si karta su lazdyno riesutais! na skonis tikrai neispasakytas

      Panaikinti