16 kovo, 2012

Legendinė New York Times duona




Duona užima ypatingai svarbią vietą lietuvio gyvenime. Šią neginčytiną tiesą supratau jau seniai seniai, dar gyvendama Lietuvoje, kur kiekvienas žmogus, be jokių išimčių, turėjo labai tvirtą nuomonę apie duoną. Lietuvoje visi turėjo mėgiamas ir nemėgiamas duonos rūšis, kepyklas, pavadinimus ir taip toliau. Man išvykus gyventi svetur, įrodymų apie  lietuviškąjį duonos kultą prisirinkau dar daugiau. Toli nuo gimtinės gyvenantys tautiečiai nepaliaudami ieškodavo būdų, kaip bet kokia kaina gauti LIETUVIŠKOS duonos. Lietuvių susibūrimuose neišvengiamai būdavo užvedama kalba apie duoną, negailint pačių nuostabiausių epitetų lietuviškai juodai duonai,  ir dosniai atseikėjant daug nuožmiausios kritikos baisiąjai ir niekam tikusiai amerikietiškąjai.

Gyvendama užsienyje pastebėjau dar vieną tautiečiams būdingą savybę (ryšium su duona): jeigu lietuviai nesugeba rasti būdų, kaip įsigyti tikros lietuviškos duonos, jie su nepaprastu užsidegimu imasi tą duoną kepti patys, negailėdami tam nei laiko, nei pastangų. Iš pradžių ilgai ieškoma gero ruginio raugo; jo pagaliau suradus, ilgai bandoma atidirbti ir ištobulinti duonos kepimo metodiką, manipuliuojant miltų rūšimis, kildinimo protokolais, priedais, kepimo tmperatūromis  ir dar mažiausiai dešimčia faktorių. Jeigu raugas pasirodo esąs niekam tikęs, lietuviui nieko nereiškia per savaitę ar dvi pasigaminti savo nuosavo raugo, o jo pasigaminus vėl iš naujo pradėti duonos kepimo proceso optimizavimą. Kruopščiai ir nepalaužiamai lietuvis stengiasi iškepti tobulą duoną, nes be tos tikrosios duonos nebus laimės ir ramybės gyvenime. Taip yra. Mačiau savomis akimis. Taip pat skaičiau daug lietuviškų blogų, kuriuose keptos, aprašinėtos, girtos ir peiktos pačios įvairiausios duonos ir duonelės. Tikriausiai kiekvienas save gerbiantis maisto blogeris-lietuvis yra rašęs apie duoną (ar yra ir tokių kaip aš - nerašiusių?). 

Dabar aš jums pasakysiu dar vieną svarbų faktą – aš esu visiškai abejinga duonai. Gyvendama Lietuvoje, ir dar trumpai Prancūzijoje, aš nepritapau nei prie juodos lietuviškos duonos, nei prie prancūziškų bagetų visuotino garbinimo. Dėl manęs tiek vieno, tiek kito galėtų ir nebūti. Turbūt nepasigesčiau. Aš duonos nesapnuoju, apie ją negalvoju, nesuku galvos dėl raugo ir tobulo recepto. O kokiame nors bloge eilinį kartą užtikusi detalų įrašą apie kokią nors nepaprastą duonelę, aš dažniausiai tik pažiopsau į nuotraukas, o į receptą nesigilinu, nes žinau, kad tikrai neprireiks. 

Bet gyvenime daug  kas keičiasi, ir štai vieną gražią dieną mano požiūris į duonos kepimą ėmė ir iš pagrindų pasikeitė. O buvo taip:  visiems gerai pažistama mano draugė Jūratė nei iš šio, nei iš to užvedė kalbą apie duoną. Nieko nuostabaus – visi lietuviai (išskyrus mane) kalba apie duoną.  Jūratė gyrėsi, kad pagaliau surado tą TIKRĄJĮ, tą vienintelį ir nepakartojamą duonos receptą, kuris pakeitė jos gyvenimą ir visiems laikams užbaigė iki šiol bevaises tikrosios tiesos paieškas. Valio! Aš jai nesakau, kad man recepto ji gali ir nepasakoti, nes aš vistiek tos duonos tikrai nekepsiu. Jūtatė to nežino, todėl ji  man iškart puola pasakoti receptą. Aš klausau, bet man pro vieną ausį įeina, o pro kitą išeina, kaip visiškai neaktuali medžiaga. Taigi, pokalbis vyksta taip daugmaž viena kryptimi: Jūratė man dėsto receptą, o aš linkčioju. Vidury to pokalbio Jūratė lyg tarp kitko pamini, kad tą patį receptą ji labai sėkmingai pritaikė picai. Ir štai nuo to lemtingo momento situacija iš pagrindų pasikeitė. Matot, jeigu be duonos aš galiu kuo ramiausiai sau gyventi, tai be picos aš negaliu. Aš be galo ir be krašto mėgstu gerą picą. Man nieko nereiškia pavažiuoti  30 ar 50 mylių iki geros picerijos.  Kokiame nors mandrame itališkame restorane aš garantuotai užsisakysiu  picą. Aš esu išbandžiusi daugybę picos tešlos receptų, perskaičiusi masę literatūros ta tema, ir esu iškepusi kalnus labai prastos ir labai geros picos. Aš jau kuris laikas rimtai galvoju įsitaisyti akmeninę malkinę krosnį. Taip kad pamišimo čia tikrai esama. Galbūt net daugiau, negu pas tuos lietuvius su jų duoną.

Taigi, grįžtu prie recepto. Tas pats receptas tiks ir duonai, ir picai. Jūratė jį man pakartojo (nes kai pirmą kartą man jį pasakojo, aš gi neklausiau), ir dar mūsų pokalbiui nepasibaigus aš jau žinojau, kad parėjusi namo iškart užmaišysiu tešlą. Jūratė man liepė maišyti dvi tešlas – iš vienos kepti picą, o iš kitos duoną. Todėl maišiau dvi tešlas, kaip buvo liepta, ir iškepiau tris dailias picas ir vieną dailų kepaliuką absoliučiai tobulos ir nepriekaištingos, skanios, kvapnios duonos, su traškia plutele, akytu, drėgnu vidumi, kaip iš paveiksliuko. Tokios duonos toli gražu nenusipirkčiau pirmoje pasitaikiusioje kepykloje. Štai taip, iš pačio pirmojo pabandymo, be jokių nesėkmių, be nemigo naktų ir nervų, be kuitimosi su raugais, kildinimais ir minkymais, aš savo rankomis sukūriau pavyzdinį kepalą. Taip nutiko, nes 1) turiu gerą draugę, kuri pažadino manyje esantį lietuvišką duonos geną; 2)  žemiau surašytas receptas yra neginčytinas ir tobulas. 




Internete galite daugiau paskaityti, ką apie šį receptą rašo tuntai blogerių. Jį išbandė ir išgyrė Eglė iš Žaidimų Aikštelės, o galbūt ir kiti lietuviškai rašantys maisto tinklaraštininkai. 

Iškepkit šitą duoną. Vien tam, kad pasijaustumėte tikrais, talentingais, šio to vertais kepėjais. Iš orkaitės ištrauktas kepaliukas jums pasitarnaus kaip kompensacija už visus tuos nesėkmingus bandymus stengiantis iškepti tą tikrąją, vienintelę, puikią, pasididžiavimo vertą duoną.

Aušra




P.S. Beje, pica buvo irgi labai skani. Padas buvo plonas ir pūslėtas. Kraštų plutelė traški, o vidus minkštas ir švelnus. Vienintelė bėda ta, kad mano orkaitė nėra pakankamai karšta. Todėl pats laikas užsiimti malkinės krosnies paieškomis.   














Neminkyta New York Times duona

Pagal Jim Lahey receptą ir video


3 stiklinės miltų
¼ šaukštelio sausų tirpių mielių
1 šauštelis druskos
1 + 5/8 puodelio šilto vandens
Miltų pabarstymui

Į didelį dubenį persijoti miltus ir druską. Suberti mieles. Supilti vandenį. Viską gerai išmaišyti. Tešla bus pasišiaušusi ir tokia gana lipni. Dubenį uždengti maistine plėvele ir palikti kilti kambario temperatūroje 18 – 20 valandų. Iškilusios tešlos paviršius bus akytas, padengtas oro pūslelėmis, o pati tešla bus lipni ir minkšta. Tešlą išimti iš dubens ant miltuoto paviršiaus. Kelis kartus ją perlenkti pusiau, neminkant, kad susiformuotų rutulys. Tešlą perkelti ant pamiltuoto rankšluosčio. Miltais pabarstyti viršų. Uždengti kitu rankšluosčiu ir palikti maždaug 2 valandoms kambario temperatūroje, kad pakiltų.

Į orkaitę įstatyti maždaug 2,5 – 3 L talpos špižinį puodą, arba  šiaip puodą storu dugnu, arba keraminį, arba stiklinį indą  SU DANGČIU. Orkaitę (ir joje esantį puodą) įkaitinti iki 230oC.  

Kai tešla pakils, įkaitusį puodą traukti iš orkaitės. Tešlą perkelti į puodą, lygiąja puse į apačią. Uždengti karštu dangčiu. Kepti 30 minučių. Nuimti dangtį ir kepti dar 15 - 30 minučių, kol viršus gražiai paruduos. Atvėsinti ant grotelių.





No-Knead Bread from New York Times

Jim Lahey’s recipe and video


3 cups flour
¼ teaspoon instant yeast
1 teaspoon salt
1 + 5/8 cup warm water
Flour for dusting

In a large bowl sift together flour and salt. Sprinkle in yeast. Add water. Mix well until well blended. Dough will be shaggy and sticky. Cover the bowl with plastic wrap and let it rest for 18 – 20 hours at room temperature. The dough is ready when its surface is covered with air bubbles. Transfer dough onto lightly floured work surface. Fold the dough over itself once or twice to form a ball (do not knead!). Transfer dough onto a floured towel. Sprinkle with some more flour. Cover with another towel and let it rest for 2 hours at room temperature.

Place a 2,5 – 3 quart cast iron pot, or Dutch oven , or any other pot with heavy bottom, or ceramic, or glass dish WITH A LID into oven. Preheat oven (and the pot) to 450oF.

When the dough is ready, transfer it into a preheated pot, seam side facing up. Cover the pot with the hot lid. Bake for 30 minutes. Remove the lid. Bake for another 15 - 30 minutes, until top turns deep golden brown. Remove from oven. Cool on cooling rack.






63 komentarai:

  1. WOW kaip gerai aprašyta :) aš šiaip labai retai skaitinėju bloguose intro prieš receptus, ypatingai jei jie būna ilgi, bet šį kartą užsikabinau nuo pirmų sakinių ir perskaičiau viską :)

    Mes savaitgaliais turim tradiciją kepti namuose picą (nes mieste kur mes gyvenam picerijos neįtinka), tad manau tikrai ryt išbandysių šį receptą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu, aciu, Ausra; kad paskaitei mano isvedziojimus; ir uz komentara aciu; o kai pica iskepsi, vel parasyk, papasakok, kaip sekesi; orkaite picai ikaitink iki maksimumo, iki auksciausios imanomos temperaturos, kiek tik tavo orkaite traukia; ir skarda dek ant zemiausios lentynos, kur didziausias karstis;

      Panaikinti
    2. Na štai ir išbandėm picas su šiuo pagrindu. Man labai patiko, šeimyna irgi skaniai valgė, tik pasirodo aš viena šeimoje mėgstu storapades picas :D
      Šiaip kai formavau tą pagrindą tai truputį nervavausi, nes tešla skystoka tokia ir lipni. Ir vis elgėsi ne taip kaip aš norėjau :) Bet galutiniam variante aš ją įveikiau ir gavosi gerai ;)

      Panaikinti
    3. Dar pamiršau pasakyti kad čia tikrai didžiausių tinginių duona/picos padas :) iš vakaro kai užmaišiau užtrukau vos kelias minutes, kitą dieną prieš kepimą irgi kelias minutes.

      Tad ateinančią savaitę dar išbandysiu ir duoną kepti, tik kad miltų reikia nusipirkti :)

      Panaikinti
    4. Ausra, tesla tikrai keista; as pirma karta tikrai galvojau, kad nieko gero neiseis; bet pakilusi tesla tampa gana paklusni; picai as ja ant ranku krumpliu istampau ir viskas; ji tokia plona gaunasi, bet picai pats tas;

      Panaikinti
  2. Aušrele, Tu, kaip visada - taikliai, įdomiai ir gražiai.
    Neminkomos duonelės nesu kepusi, bet visokias kitokias kepu ir gana dažnai. Kai kartą paragauji naminės duonos - pirktinę belieka valgyti tik "iš reikalo" - kada nėr galimybės, laiko ar tiesiog noro kepti namie...
    Labai gražios nuotraukos ir duonytės, ir picos. Suvalgyčiau dabar kvapnios picos gabalėlį (tai kas, kad pas mus vėlyvas rytas ) :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Kristina; o as kaip tik atvirksciai ghalvoju - kam cia vargti kepant namine, kai yra sitiek daug ir tokios geros duonos prikeptos visokiose kepyklose; bet dabar gal dazniau ir namie iskepsiu; ypac kai noresiu pries kitus sublizgeti (juokauju!); o del picos - man bet koks paros metas tinka picai, ir rytas, ir vakaras;

      Panaikinti
  3. Kaip fainai susikaitė :) Šiaip ir aš nesu rašusi apie duoną. Bet ne dėl to, kad negaminau, kažkaip tiesiog... Dėl lietuvių pamišimo pritariu. Liuksemburge irgi tas puikiai matyti. Ir duonos kepimo manija čia išgyventa. Mūsų namuose taip pat :) Bet sėkmingai numarinau visus turėtus raugus, tad jau gal apie metus duonos nebekepu... ir biškelį jau ilgiuosi... Bet tai kokios nuostabios skylutės taviškėj duonoj! Aš Italijoj susipažinau su viena amerikiete, kuri tiesiog pamišusi dėl skylučių duonoj. Kuo didesnės, tuo geriau :) Būtinai jai nusiųsiu nuorodą į šį receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. smagu zinoti, kad ne as viena tokia! aciu aciu uz pagyras!

      Panaikinti
  4. o pica iš tos pačios tešlos kepta ? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Avevita, dariau dvi identiskas teslas; is vienos kepiau duona (1 kepaliukas) is kitos - picas; recepte surasyto kiekio pakaks trims visai neblogo dydzio picoms (kaip kad pavaizduota nuotraukose); tai va, viename is ankstensiu komentaru jau rasiau, kad jeigu kepsi pica, tai uzvaryk orkaites temperatura iki maksimumo; ir kepk ant zemiausios lentynos, kur karsciausia;

      Panaikinti
  5. Haha, tikrai save atradau tame "tautiečių, pamišusių dėl geros ruginės duonos" aprašyme. Labai taikliai. Prisipažįstu kalta :))) Šaunu, kad tau patiko receptas. Pas mane ir dabar išmaišyta tešla stovi, šiandien vakare kepsiu. Bandysim maksimizuoti skylučių kiekį ir dydį :) Beje, aš pridėčiau, kad atidengus dangtį reikia kepti 15-30 minučių. Aš kepu 15, nes po 30 jos viršus pas mane butų šiek tiek nudegęs.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu va, ka as ir sakiau - lietuvis privalo kepti duona; maza to - tai turi buti tobula duona, su skylutem, o ne siaip sau bele kokia; aciu tau uz recepta; as gal retkarciais irgi iskepsiu, kad duonos kepimo genas vel nesiatrofuotu; o laikus recepte pakeisiu; gal 30 minuciu ir nereikia, bet as, kol duona kepe, nutariau nukirpti Juliui plaukus, tai siek tiek uzsimirsau ir palikau ten ja kepti ilgiau, negu priklauso;

      Panaikinti
    2. Gal ir man reiktų pabandyti šiek tiek ilgėliau pakepti. Taip ši duona yra tkrrai fantastiška, ir ji gaunasi fantastiška namų sąlygomis (neveltui ten vos ne NYT bread kultas susiformavo po to recepto atspausdinimo), bet aš vistiek rinkčiausi gerą ruginę duoną :) (dar nepavyko išgauti tobulo varianto namų sąlygomis). O ši duona ir pica, tikrai bus labai dažnai kepama!

      Panaikinti
  6. Ak, nuo šitos duonos ir prasidėjo mūsų naminės duonos manija prieš kokius... Daug metų, tik straipsniui išėjus :) Ir tada, kai pradėjome kas antrą dieną kaitinti orkaitę ir deginti elektrą, nusprendėm -- reiks duonkepės.
    Ir prasidėjo... :)

    Puiki apžvalga, ir įžanga -- nuostabu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jule; sakai kas antra diena...; nu jus tikrai rimtai is visa sita reikala ziurit; as gal kas antra diena nekepsiu; bet vistiek sutinku - geras receptas;

      Panaikinti
  7. Konvekcinėse orkaitėse temperatūra tolygiai pasiskirsto visame jos tūryje. Paprsatoje orkaitėje viršuje visada keliais laipsniais karščiau negu apačioje. Jeigu orkaitė reguliuojama termosatatu, tai jos kaitinimas automatiškai įsijungia ir išsijungia. Tokiu atveju orkaitės apačioje temperatūra svyruoja ±10 laipsnių C.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Viktorija, manoji nekonvekcine, deja; orkaite vyresne uz mane, bet kaip ne keista, temperatura islaiko gana tiksliai (matavau termometru); beda tik ta, kad 500oF picai per maza; o auksciau mano orkaite netraukia; gerai picai reikia malku ir zariju;

      Panaikinti
    2. Tik įjungtoje orkaitėje (be konvekcijos), kol ji šyla, karštesnė temperatūra bus apačioje. Tačiau prikaitinus, aukštesnė temperatūra laikosi orkaitės viršuje, t.y. viršutinėje lentynoje. Nuo orkaitės amžiaus tai nepriklauso, tai fizikos dėsnis: karštas oras kyla aukštyn. Mano orkaitė irgi iki 500°F netraukia, 460°F - max., nors jos amžius 5 metai.

      Panaikinti
  8. Aušra, taikliai aprašytas lietuvio ir duonos santykis. Ir pati prieš kokius du mėnesius ėmiau kultivuoti naminį raugą :) Cha cha, pagalvojau, kad visi taip įnirtingai ieško "lietuviško" patiekalo, baksnoja vieni kitus pirštais ir šakutėm pro-cepelininkai ir anti-bulvininkai, o Tu taip ėmei labai taikliai - šmaukšt - taigi, duona, mielieji, duona yra nacionalinis lietuviškas patiekalas ;)

    Vien dėl Tavo lengvos rankos imsiuos išbandyti šią duoną.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, nu as irgi taip sakau - duona musu nacionaliniu patiekalu sarase tikrai pirmoje vietoje; jeigu bandysi kepti, butinai prasyk, kaip sekesi;

      Panaikinti
  9. Miela Ausra,
    kiek bus 1 + 5/8 puodelio šilto vandens?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 1+ 5/8 = 1 puodelis (236 ml), plius puse puodelio (118 ml), plius dar pora valgomu saukstu (30 ml) = 384 ml

      Panaikinti
  10. Po mano super nesekmingu pastangu kepti pica, duona kepti tikrai butu per daug avantiuristiska. reikia tobulinti picos sugebejimus. Labai noriu ismokti. Ypac ta su svogunais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galesim kada kartu pasipraktikuoti; visai ten nesunku, ir duona, ir pica;

      Panaikinti
  11. Siandien iskepiau. Is pradziu atrode, kad gerokai per slapia tesla. Na bet gavosi super skani duonyte. Bus kepama daznai ir daug. Nereali tiesiog. Esu ir anksciau bandziusi kepti ivairiausias duonas. Nesakyciau, kad esu jos didziausia fanate, bet patikdavo pats procesas. Tiesiog kaip kazkas tokio paprasto kaip vanduo mieles ir miltai gali pagaminti kazka, kas iskyla dvigubai ir daugiau :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aiste, aciu, kad iskepei ir kad pasidalinai; man labai smagu, kad duona pavyko ir patiko; nesvarbu ar fanate, ar ne fanate, bet duonos kepimas lietuvio genuose uzkoduotas; todel anksciau ar veliau vistiek tenka kepti, nori to ar nenori;

      Panaikinti
  12. Trečia pastraipa yra apie mane :D Nors mano bloge ir yra keletas duonos receptų, bet tai nesiskaito.

    Ždž, aš pasidaviau dėl tų duonos skylučių :D Jau taip skaniai jos atrodo. O kokius miltus naudojai?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurga, as naudojau paprastus nebalintus kvietinius (Unbleached All Purpose Flour), pacius pigiausiaus; Jurate, zinau, bande kepti is taip vadinamu "Bread Flour", paskui dar is pilnagrudziu kvietiniu ir ruginiu, maisydama su paprastais kvietiniais; Egle is Zaidimu Aiksteles irgi su miltais ir priedais manipuliavo; receptas, manau, nesustreikuos, nepriklausomai nuo miltu ar priedu;

      Panaikinti
  13. O jeigu naudociau ruginius miltus? Turbut nekas gautusi.. :D

    AtsakytiPanaikinti
  14. As pati is ruginiu miltu nekepiau, bet Jurate kepe; ji dejo 1/8 ruginiu miltu + 7/8 kvietiniu, ir gavosi labai gerai; manau,kad kitos proporcijos irgi imanomos;

    AtsakytiPanaikinti
  15. Šiandien išsikepiau šią nuostabią duoną, tiesa ryte buvo baugoka kad masė tokia skysta :) Bet viskas pavyko puikiai :) Ačiū už puikų receptą!!! Nuo šiol ji nuolatos puikuosis ant mano stalo ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nu va, Indre, kaip smagu!!! taip, tesla buna keistoka; as net nesitikejau, kad is jos kas nors padoraus iseis; aciu, kad iskepei ir kad pasipasakojai; labai malonu;

      Panaikinti
    2. Tai tau Aušra ačiū už nuostabų receptą :) Tešla tikrai mane gąsdino, bet viskas pavyko puikiai (pirmas blynas tikrai neprisvilo :) ). Sekantis iššūkis tortas Devil's food cake, tikiuosi ir jis pavyks :)

      Panaikinti
  16. Pasiutimas grynas, man ta legendinė duona jokios legendos neatnešė. Nebuvo tokia gražiai skylėta kaip tavoji (gal dėl sūrio, kurį dėjau). Tavoji labai primena ciabatta :). O manoji - tokia sunkesnė.
    Skonis kaip rankomis ar virtuviniu kombainu minkytos.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gal suris ten netiko; net neisivaizduoju, kaip pakomentuoti; baisiai nepatogu, kad tau va eme ir neisejo; as duona kepiau viena vieninteli karta savo gyvenime, tai ekspertas is mane ne koks;

      Panaikinti
  17. Ausra, as sia duona kepiau jau tris kartus ir dar pica viena karta. Visuomet gaunasi. Tiesa, as gerokai padidinau mieliu kieki. Naudoju visa pakeli t.y. 7 gramus mieliu (sausu). Tiesiog nesugebu graziai issaugoti tu likuciu kiekviena karta jei naudoti tik nurodyta kieki.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aiste, labai smagu, kad gerai viskas iseina! o del mieliu kiekio - jeigu naudojant visa pokeli viskas puikiai gaunasi, tai pirmyn; as mieles visada matuoju "is akies", taip kad gal ir as 7 g naudoju; kas ten zino;

      Panaikinti
  18. Sveika Ausra,

    O 3 stiklines yra 600 ml ? =)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, Vika, 3 stiklines bus arciau 700 ml; 1 stikline = 225-235 ml (priklausomai nuo stiklines); ta pacia stikline naudok skysciams ir miltams, ir viskas bus OK; miltus su stikline semk (o ne berk i stikline), ir pasemus nubrauk kaupa;

      Panaikinti
  19. Kristina, dabar pagalvojau, kad man si duona nelabai su suriu turbut butu. Ji labai lengvutes teksturos, puri o suris labiau gal tiktu prie soda bread? Nesu specialiste, nezinau is tiesu. Siandien mes ja su kmynais kepem. Labai super. Sekanti bus su saulegrazom. Apsigyveno ji musu kasdieneje virtuveje tvirtai ir panasu, kad ilgam.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aiste, kaip smagu, kad receptas prigijo ir naudojamas! as irgi ne specialiste, bet surio i tesla nedeciau; juk suri galima det paksui, ant iskeptos duonos, ane? as kol kas kepu be jokiu priedu, bet kmynai ir saulegrazos skamba labai skaniai; didelis dekui tau uz komentara!

      Panaikinti
  20. Kepiau jau keletą kartų špižiniam puode - puiki duona! Net Jim Lahey knygą užsisakiau. :}} Kepiau ir be priedų ir maišiau miltus skirtingus ir kapotų rozmarinų kartą pridėjau - visos labai gardžios gavosi. Tik tokių didelių skylių neturėjo. :}
    Tik va pica nelabai patiko, mat su tešla sunku buvo dirbt, nebuvo tokia elastinga, kaip kitos picų tešlos, tad formuojant labai lengvai plyšo ir, nors ir gausiai nubarstyta manų miltais, labai kibo prie picos akmens. :c
    Bet duonos geresnės nė neįsivaizduočiau! Jau nusižiūrėjau knygoj duonų receptus su graikiniais riešutais, alyvuogėm, tokias gan juokingas bet dailias bagetes su pomidorais. :}
    Ačiū už įkvėpimą ir tokius smagius atradimus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Audra, aciu tau - uz komentara; visi tie priedai skamba fantastiskai; o picai as tesla istampau ant ranku krumpliu, tai man ji neplysta; o picos akmuo man nepatinka; ji man labai ilgai reikia kaitint, o be to lizes neturiu; as vietoj akmens naudoju paprasta sausainiu skarda - petepu aliejum, pamiltuoju, paskui apverciu, kad neprilipe miltai nubyretu, ir dedu tesla; be jokiu manu; bet jeigu patnka manai, tai jie irgi gerai; aciu, kaqd pasidalinai;

      Panaikinti
  21. O kepant pica, tai reikia - kaip parasyta recepte - pirma ideti tesla i puoda su dangciu ir ikaitinti orkaite iki 230 C ir kai tesla iskils, tada jau istraukus formuoti picos pada - taip?
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, kepant pica daryk taip: is pradziu viskas pagal recepta, sumaisai tesla, padedi 18 valandu, kad pakiltu, po to tesla padalink i 3 dalis, perdek is dubens ant pamiltuoto pavirsiaus, ir kiekviena dali suformuok i toki maza pavalu "kepaliuka"; minkyti ten nieko nereikia (o ir neiseitu, nes tesla labai miksta), bet vietoje minkymo tesla tik taip lankstyk: perlenk per puse, pamiltuok, apversk, vel perlenk, vel apversk; taip kelis kartus ja palanksciu gausis toks apvalainas kepalelis (trys tokie kepaleliai 3-ms picoms); tada tuos kepalelius padek ant pamiltuotos pjaustymo lentos ar ant pamiltuoto ranksluoscio, pamiltuok kepaleliu virsu, uzdenk ranksluoteliu ir palik kokiai valandai, kol ruosi idarus, skardas, kol orkaite kais; skardas patepk aliejumi, pabarstyk miltais ir paskui gerai pakratyk, kad miltai priliptu pre aliejaus; neprilipusius miltus iskratyk lauk; orkaite ikaitink iki auksciausios t-ros (mano orkaitei tai 500oF); kai jau reikes kepti; paimk viena teslos gumuliuka ir atsargiai patampyk (labai atsargiai!) kad pasidarytu toks storokas paplotis; tada ta paploti dek ant ranku krumpliu ir atsargiai istampyk, kad pasidarytu plonas picos padas; nu paskui dedi ta pada ant paruostos skardos; ant virsaus tepi padaza, dedi idara, suri ir kepi mazdaug 10 - 12 minuciu;

      Panaikinti
  22. Every weekend i used to pay a quick visit this web page, because i wish
    for enjoyment, for the reason that this this web site conations genuinely pleasant funny stuff too.
    Here is my web site - how to buy youtube views

    AtsakytiPanaikinti
  23. Only after a comрrehensive aѕsesѕment can a
    sucсеsѕful tгeatment plan be devised.
    Hоlistic cancer treatment. The program ωill еnable
    one tackle challеngеs such as the patіent's skepticism or bad attitudes towards given routine.

    The aching muscles are also soothed-up. Apply the oil or cream in circular movements on the breast with the direction going from the center of the chest to the underarm area. What hair restoration physician experts are saying? The field of speech-language pathology, or speech therapy, is evolving rapidly with a growing number of job openings in the united states. Repeat the process on your other thigh!!

    Also visit my site: tantric massage
    Also visit my homepage :: erotic massage

    AtsakytiPanaikinti
  24. Sveiki, man niekaip neiškyla oro pūslės, ką aš blogai darau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gemaite, nesu as duonos kepimo ekspertas, todel nesu tikra, kodel tos pusles nekyla; itariu, kad galimi keli dalykai:
      1) negyvos mieles; gal kita karta pabandyk ideti daugiau, 1/2 saukstelio;
      2) per daug miltu ir per mazai vandens; kaip tesla atrodo, kai tu ja uzmaisai? ji turetu buti tokia lipni, visiskai neminkoma, bet ir neskysta;
      3) kambaryje labai salta (nors neitiketina, kad taip salta viduje galetu buti, kad ta tesla nekiltu); tesla pradeda pukseti ir burbuliuoti daugmaz iskart; o pasedejus dubenyje 18 valandu ji visa buna ispuskejusi, apie oro pusliu trukuma ten nera net kalbos; ten buna vienos oro pusles;
      4) iskilusios teslos visai nereikia minkyti (nes tada oro pusles subliuks), ja tik atsargiai palankstyi, kad susiformuotu apvalus kepaliukas;
      5) gal orkaites temperatura irgi turi reiksmes, nors del sito tai nesu tikra;

      Panaikinti
  25. dar noriu paklaust, ar reikia į tešlą pilti aliejaus kepant picą?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gemaite, aliejaus nereikia; as aliejumi tik patepu skarda, ant kurios keps pica; paskui ta skarda dar pabarstau miltais, apvertus iskratau neprilipusius miltus, ir dedu picos pada;

      Panaikinti
  26. Ausrele,gal galetumete parasyti, kiek tiksliai gramu bus trys stiklines miltu ir kiek ml. bus silto vandens? Ir dar norejau paklausti, gal galima deti sviezias mieles vietoje sausu? Kiek ju reiketu deti? Nes su sausomis mielemis askazkaip nedraugauju..ACIU

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, 1 stikline = 236 ml (8oz, US); as miltus pasemiu, pakratau, kad neliktu dideliu oro tarpu, ir nubraukiu; o su skysciais - naudoju 2 stikliniu talpos suzymeta puodeli; del mieliu - tai net nezinau, ka patarti; as pati dregnu mieliu niekada nenaudoju; vienintelis patarimas butu - naudokite sausas mieles, ir tada tkrai viskas gerai iseis; jeigu nodosite dregnas mieles, as labai noreciau suzinoti, kaip sekesi;

      Panaikinti
  27. pavyko is pirmo karto! tikrai puiki duona, itin minksta ir koreta.. vienintelis minusas, kad ant iskepusio kepaliuko liko siek tiek sausu miltu.. kita syki pabandysiu juos geriau nuvalyti pries kepant..
    kepdama dali miltu pakeiciau spelta, sekanti karta bandysiu ideti ir svieziu prieskoniu :)

    Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  28. KAIP GALIU MANO SAVO VADOVĄ, PADĖGDAMAS TIKRAI IR VEIKSMINGAM NUO DR. DR. Mano vardas Lydia Gomez, aš niekada nemaniau, kad vėl šypsosi. Vyras vieneriems metams paliko mane su dviem vaikais. Aš maniau, kad turėsiu burtą, pavadintą Dr.Sunny. Ji man davė savo vardą ir jis mane patikino 48 valandos mano vyro grįš pas mane, per mažiau nei 48 valandas mano vyras grįžo maldaudamas atleidimo sakydamas, kad tai velnių darbas, todėl aš vis dar stebiuosi šiuo stebuklu burtai buvo išduoti, aš pastojau ir pagimdžiau savo trečiąjį vaiką, jei su juo susisieksite el. paštu: drsunnydsolution1@gmail.com Auksinis „WhatsApp“ arba paskambinsite jam dabar: +2349030731985
    ,
    Dr.Sunny taip pat gydo:
    1. ŽIV / AIDS
    2. HERPES 1/2
    3. VĖŽYS
    4. ALS (Lou Gehrig liga)
    5. Hepatitas B?
    6.Jei norite pastoti

    AtsakytiPanaikinti
  29. Liudijimas: jau daugelį metų ieškojau tikros šventyklos, kad galėčiau padaryti šventyklą, nes buvau daug sukčiavimo internete.Kai vieną dieną susitikau su mano draugu, kuris nukreipė mane į rimtą šventyklą, kuri su juo susisiekė 10 metų, kad jo gyvenimas changé.Il padėk man susisiekti su šventykla. Per savaitę mano gyvenimas pasikeitė. Aš tapau tuo, kas norėjau būti daugelį metų. Jei duosiu šį liudijimą, tai žmonėms, tokiems kaip jūs, kuriems reikia pagalbos, nes ta pati šventykla gali priversti jus grąžinti savo buvusią žmoną ar jūsų buvusį vyrą. Ta pati šventykla gali padėti jums rasti šypseną, kurią norėjote dėka 5 milijonų JAV dolerių, kuriuos jie siūlo pirmiausia po pakto, kad galėtumėte plėtoti savo veiklą ir realizuoti savo svajones. Tuo metu aš kalbu su jumis man, kuris buvo apgailėtinas, Aš esu milijonierius, ir aš aukoju asociacijoms nuo Covid 19 atėjimo.Čia yra šventyklos kontaktas, kuris leis jums rasti šypseną, kurią norėjote daugelį metų : espiritualtemplo@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  30. Mes su vyru susituokę jau 6 metus. Mes buvome laimingi susituokę su sūnumi. Prieš 3 mėnesius aš pradėjau pastebėti keistą jo elgesį ir po kelių savaičių sužinojau, kad mano vyras ką nors mato ir jis nebesirūpina nei manimi, nei vaikais, kartais išeina ir net neateis dienomis namo. Aš padariau viską, ką galėjau, kad ištaisyčiau šią problemą, bet viskas nesėkmingai. Naršiau internete, kai aptikau svetainę, kurioje buvo pasiūlyta, kad daktaras AJAYI gali padėti išspręsti mano santuokines problemas. Taigi, pajutau, kad turėčiau jį išbandyti. Aš susisiekiau su juo ir jis padarė man burtą. Po dviejų dienų mano vyras atėjo pas mane ir atsiprašė už padarytas skriaudas ir pažadėjo daugiau niekada to nedaryti, o mano šeima vėl gyvena kartu laimingai. Ačiū dr. AJAYI. Jei jums reikalingas burtų ratukas, galintis ištarti tikrai veiksmingą burtą, siūlau susisiekti su juo. Jis jūsų nenuvils.


    „Whatsapp“ +2347084887094
    Paštas: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  31. Mes su vyru susituokę jau 6 metus. Mes buvome laimingi susituokę su sūnumi. Prieš 3 mėnesius aš pradėjau pastebėti keistą jo elgesį ir po kelių savaičių sužinojau, kad mano vyras ką nors mato ir jis nebesirūpina nei manimi, nei vaikais, kartais išeina ir net neateis dienomis namo. Aš padariau viską, ką galėjau, kad ištaisyčiau šią problemą, bet viskas nesėkmingai. Naršiau internete, kai aptikau svetainę, kurioje buvo pasiūlyta, kad daktaras AJAYI gali padėti išspręsti mano santuokines problemas. Taigi, pajutau, kad turėčiau jį išbandyti. Aš susisiekiau su juo ir jis padarė man burtą. Po dviejų dienų mano vyras atėjo pas mane ir atsiprašė už padarytas skriaudas ir pažadėjo daugiau niekada to nedaryti, o mano šeima vėl gyvena kartu laimingai. Ačiū dr. AJAYI. Jei jums reikalingas burtų ratukas, galintis ištarti tikrai veiksmingą burtą, siūlau susisiekti su juo. Jis jūsų nenuvils.


    „Whatsapp“ +2347084887094
    Paštas: drajayi1990@gmail.com

    AtsakytiPanaikinti
  32. DĖMESIO, MANO VARDAS MELODY WALKER:
    Ar ieškote būdo, kaip susigrąžinti santykius arba susigrąžinti buvusį meilužį? Jei taip, jums pasisekė. Internete mačiau liudijimą apie daktarą Ogundele, kaip jis padėjo kažkam susigrąžinti žmoną, ir susisiekiau su juo dėl pagalbos. Esu tokia laiminga, kad mano vyras grįžo su manimi. Daktaras Ogundele per 24 valandas sugrąžino mano vyrą su savo burtais, o jo galios yra nekenksmingos. Jei jums reikia pagalbos susigrąžinant buvusįjį ar santykius, galite susisiekti su juo WhatsApp, Viber arba telegrama: +27638836445. Jis tau padės, jis sugrąžino mano vyrą po 9 metų išsiskyrimo, susisiekite su juo šiandien ir vėl būkite laimingi savo santuoka ar santykiais.

    FYI: Šis įrašas yra mano įvertinimas, padėk man padėkoti dr. Ogundele už pagalbą.

    AtsakytiPanaikinti
  33. MANO VYRAS IŠĖJO IR DR. ISIKOLO GRĄŽINO JĄ PAS MAN, IR AŠ NUSEBUSTE IR TURĖJAU SKLEISTI GERĄ NAUJIENĄ
    Mano vardas Camila Mažeikaitė. Kai vyras mane paliko, aš patyriau traumą, sudaužiau širdį ir kelis mėnesius negalėjau atsigauti. Dariau viską, ką galėjau, kad jį susigrąžinčiau, bet nesėkmingai. Išvykau į kitą miestą tikėdamasis, kad galėsiu viską pradėti iš naujo. Aš susisiekiau su kitu vyru, su kuriuo stengiausi būti, bet nepavyko, nes negalėjau jo mylėti. Žinojau, kad vis dar myliu ir noriu, kad mano vyras man grįžtų. Taigi aš pradėjau ieškoti pagalbos ir tada radau DR ISIKOLO iš skirtingų požiūrių, perskaičiau apie jį. Mes pasikalbėjome ir aš jam priverčiau suprasti viską, ką man reikia žinoti, tikėjau juo ir laikiausi procedūrų. Jis dirbo man ir atkūrė meilę bei ryšį tarp manęs ir mano vyro, o po 48 valandų, kaip jis pažadėjo, mano vyras manęs ieškojo, mes pradėjome kalbėtis, o jis atėjo pažiūrėti, kur aš esu, mes susitarėme ir tapome. vėl laimingi kartu. DR ISIKOLO yra patikimas ir gali jums padėti, jei dėl ko nors kreipsitės į jį. Tiesiog atsiųskite jam el. paštu: isikolosolutionhome@gmail.com arba per WhatsApp +234-8133261196

    AtsakytiPanaikinti
  34. Po to, kai mes su vyru susituokėme, persikėlėme į kitą miestą ir abu gavome darbą, pradėjome laimingai dirbti ir gyventi kartu. Niekada neturėjome problemų, kol jo kolegė nepradėjo daryti visko, ką gali, kad atkreiptų mano vyro dėmesį. Niekada nežinojau, kas vyksta, kol jis nepradėjo miegoti ir teisintis. Viskas tapo nekontroliuojama ir galiausiai jis nustojo tenkinti mano poreikius. Tuo metu žinojau, kad man reikia pagalbos, todėl susisiekiau su gydytoju Isikolo ir viską jam paaiškinau. Jis papasakojo man viską, kas vyksta, ir pažadėjo išspręsti mano problemas, ką ir padarė. Jis paskyrė man meilės susijungimo burtą, kuris sujungė mane ir mano vyrą, ir jis pradėjo būti tokiu žmogumi, kokį aš jį visada mylėjau, vos po 48 valandų, kai daktaras Isikolo dirbo man. Dabar abu esame laimingi ir tai nebūtų buvę įmanoma, jei ne daktaras Isikolo. Susisiekite su juo, jei jums reikia pagalbos. Jo el. paštas: isikolosolutionhome@gmail.com arba rašykite jam per WhatsApp telefonu +2348133261196.

    AtsakytiPanaikinti
  35. Sveiki, žvilgantys. Mano vardas Dalia Sabonytė, ankstesniuose santykiuose turėjau sunkių ir siaubingų išgyvenimų ir tikrai laukiau, kol sutiksiu savo vyrą, o kai susipažinome, mes įsimylėjome ir susituokėme. Po dvejų mūsų Sąjungos metų jis pasikeitė ir pradėjo elgtis keistai, o galiausiai paliko mane ir mūsų sūnų. Dariau viską, ką galėjau, kad jį susigrąžinčiau, bet viskas buvo bevaisė. Susisiekiau su komentarais ir tuo, ką visi sakė apie daktarą Isikolo. Kreipiausi į jį, o jis atsakė ir davė visas pastangas bei paramą, kad mano santuoka vėl veiktų. Jis buvo tas, kuris man pranešė, kad mano vyrą iš manęs atėmė kita moteris, ir jis padarė meilės susijungimo burtą, kuris vėl sujungė mus ir grįžo namo pas mane ir mano berniuką. Iš tikrųjų niekas nemelavo apie daktarą Isikolo ir jo gerus darbus. Mano vyras grįžo namo praėjus 48 valandoms po to, kai atliko darbą, kaip buvo žadėta. Kreipkitės į jį dabar ir būkite tikri, kad jis jums padės. Dabar turėsite parašyti jam el. laišką adresu isikolosolutionhome@gmail.com arba parašyti jam žinutę WhatsApp telefonu +2348133261196

    AtsakytiPanaikinti