Jūratė dalinasi labai mandru braškiniu desertu.
Skanaus!
Aušra
Birželio 1-a diena žymi Lietuvos kalendorinės vasaros pradžią, birželio 20-ta Amerikos kalendorinės vasaros pradžią, o diena, kai aš paragauju pirmosios sunokusios nusiskintos braškės - mano kalendorinę vasarą. Šis desertas yra tiesiog vasaros pradžios įsikūnijimas - lengvas, švelnus, gaivus ir TOKS BRAŠKINIS. Tai keturi sluoksniai gėrio - vanilinė panna cotta, braškių tyrės su braškių gabaliukais želė, braškių putėsiai ir tiesiog trintos braškės. Žinote tą jausmą, kai įsidedi šaukštelį deserto į burną ir nesąmoningai užsimerki iš pasitenkinimo užplūdusiu skoniu? Aš lažinuosi, kad jūs paragavę šio deserto irgi užsimerksite. Tebūnie vasara.
Jūratė
4-8 porcijos (porcijų
kiekis priklauso nuo indelių dydžio).
Visų pirma
pasiruoškite braškių tyrę, kurios reikės net trims (iš keturių) šio recepto
komponentams.
Braškių tyrė:
Apie 800g
šviežių braškių
2-4 šaukštai
cukraus (pagal skonį)
Keli lašelis šviežiai
išspaustų citrinos sulčių (nebūtina)
Sutrinkite nuplautas braškes su virtuviniu kombainu arba
rankiniu ar paprastu blenderiu, kol iš jų pasidarys vientisa tyrė. Įdėkite
cukrų ir citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite. Receptui reikės apie 425ml
šios tyrės (apie 1,8 stiklinės).
1. Jogurto arba creme fraiche panna
cotta su vanilės ankštimi
200ml riebios grietinėlės
3 šaukštai cukraus (arba
pagal skonį)
1 vanilės ankštis
1 šaukštelis (~3.5g) želatinos
miltelių
100ml natūralaus jogurto (gali būti
ir graikiškas) arba creme fraiche
2. Braškių želė su braškių gabaliukais
150g (~ 1 stiklinė) šviežių braškių,
supjaustytų gabaliukais
100ml pagamintos braškių tyrės
2 šaukštai cukraus (arba
pagal skonį)
0,5 šaukštelio (~1.8g) želatinos
miltelių
3. Braškių putėsiai (mousse)
225ml pagamintos braškių tyrės
3 šaukšteliai cukraus (arba
pagal skonį)
1 šaukštelis (~3.5 g) želatinos miltelių
120ml riebios grietinėlės (plakimui)
4. Braškių padažas (coulis)
100ml pagamintos braškių tyrės
3 šaukšteliai cukraus (arba
pagal skonį)
1. Jogurto panna cotta su
vanile
Išbrinkykite želatinos miltelius šaltame
(lediniame) vandenyje. Išilgai pusiau perpjaukite vanilės ankštį ir išgremžkite
sėklytes. Supilkite grietinėlę, cukrų ir vanilės sėklytes ir ankštį į mažą puodelį. Kai grietinėlės
mišinys užvirs, nuimkite nuo ugnies ir gerai įmaišykite išbrinkintą želatiną.
Perpilkite skystį per tankų sietelį ir palaukite kol atauš iki kūno temperatūros.
Galiausiai, supilkite jogurtą ir išmaišykite rankine šluotele. Supilkite panna
cotta į stiklinaites arba puodelius (kad užimtų maždaug 1/3
tūrio). Palikite
sustingti šaldytuve 1-2val.
*Jei norite, kad panna cotta sustingtų įstrižai (kaip mano nuotraukoje),
tada pilkite paruoštą skystį į paverstus indelius ir sugalvokite kaip juos
tokioje padėtyje išlaikyti šaldytuve (aš buvau atrėmusi į plastikines maisto
dėžutes kraštą). Parekomenduočiau pasipraktikuoti nunešti tuščia stiklinę ir
pastatyti ją į šaldytuvą išlaikant tą patį kampą.
2. Braškių želė su braškių gabaliukais
Išbrinkykite želatinos miltelius šaltame
vandenyje. Pašildykite pusę braškių tyrės su cukrumi ant viryklės arba
mikrobanginėje krosnelėje kol ištirps cukrus. Į karštą tyrę gerai įmaišykite
išbrinkintą želatiną ir galiausiai supilkite likusią braškių tyrę ir
gabaliukais supjaustytas braškes. Palikite mišinį atvėsti iki kūno
temperatūros. Šaukštu padalinkite šią želė tarp indelių su jau sustingusia panna cotta (kad visa masė
užimtų maždaug 2/3 tūrio).
Palikite sustingti šaldytuve apie 30 minučių.
3. Braškių putėsiai (mousse)
Išbrinkykite želatinos miltelius šaltame
vandenyje. Pašildykite pusę braškių tyrės su cukrumi ant viryklės arba
mikrobanginėje krosnelėje kol ištirps cukrus. Į karštą tyrę gerai įmaišykite
išbrinkintą želatiną ir galiausiai supilkite likusią braškių tyrę. Palikite
mišinį atvėsti iki kūno temperatūros.
Išplakite šaltą grietinėlę iki standžių putų ir atsargiai,
palaipsniui, įmaišykite išplaktą grietinėlę į braškinės tyrės su želatina
masę. Sudėkite/supilkite putėsius ant
sustingusios panna cottos ir želės sluoksnių ir šaukšteliu išlyginkite
paviršių. Palikite sustingti šaldytuve apie 0,5-1h.
4. Braškių padažas (coulis)
Pašildykite pusę braškių tyrės su cukrumi ant viryklės
arba mikrobanginėje krosnelėje kol ištirps cukrus. Į karštą supilkite likusią
braškių tyrę. Palikite mišinį atvėsti iki kūno temperatūros.
Pilkite braškių
padažą ant sustingusių putėsių, kol visas paviršius pasidengs tolygiai.
Papuoškite su šviežiomis braškėmis ir mėtos lapeliais.
Skanaus!
Vanilla Panna Cotta with Strawberries Three Ways
Recipe adapted from LisaMichele
Strawberry Puree
~800g of fresh strawberries
2-4 Tablespoons to granulated white sugar, or to taste
Freshly squeezed lemon juice, optional
Put the strawberries and their juice in the bowl of a
food processor or blender and process the berries until they are pureed. If you
want it completely seedless, crank through a foodmill or push through a fine
wire mesh strainer.
Pour the puree into a 2 cup measuring cup. You should
have about 1.8 cups of puree (425ml). Add 2 tablespoons of sugar and stir until
the sugar dissolves. Taste and add more sugar if needed. Add a little lemon
juice to taste.
If not using immediately, store covered in the refrigerator
for one week. The puree can also be frozen for several months.
1. Vanilla Bean Yogurt or Creme Fraiche Panna Cotta
3/4 cup + 1 tablespoon + 1 teaspoon (200ml) (200 gm) (7 oz) heavy cream
3 tablespoons + 1 3/4 teaspoon (55 ml) (45 gm) (1.6 oz) sugar
1 vanilla bean, split & scraped
3g (0.1 oz) sheet gelatin OR 1 teaspoon powdered gelatin
1/3 cup + 1 tablespoon + 1 teaspoon (100 ml) (100 gm) (3 1/2 oz) plain yogurt or creme fraiche
2.
Strawberry Gelee with Diced Strawberry
1 cup minus 1 tablespoon (225 ml) (150g) (5⅓ oz) fresh strawberries, diced
1/3 cup + 1 tablespoon + 1 teaspoon (100 ml) (100g) (3½ oz) strawberry puree
2 tablespoons (30 ml) (25g) (0.9 oz) sugar
2g (0.07 oz) sheet gelatine OR ½ teaspoon + 2 dashes powdered gelatin
1 cup minus 1 tablespoon (225 ml) (150g) (5⅓ oz) fresh strawberries, diced
1/3 cup + 1 tablespoon + 1 teaspoon (100 ml) (100g) (3½ oz) strawberry puree
2 tablespoons (30 ml) (25g) (0.9 oz) sugar
2g (0.07 oz) sheet gelatine OR ½ teaspoon + 2 dashes powdered gelatin
3.
Strawberry Mousse
1 cup minus 1 tablespoon (225 ml) (150g) (5.3 oz) strawberry puree
3 1/2 teaspoons (17 1/2 ml) (15g) (1/2 oz) sugar
3.5g (0.125 oz) sheet gelatine OR 1 teaspoon powdered gelatin
1/2 cup (120 ml) (120g) (4 1/4 oz) whipping cream
1 tepin pepper, ground (optional)
1 cup minus 1 tablespoon (225 ml) (150g) (5.3 oz) strawberry puree
3 1/2 teaspoons (17 1/2 ml) (15g) (1/2 oz) sugar
3.5g (0.125 oz) sheet gelatine OR 1 teaspoon powdered gelatin
1/2 cup (120 ml) (120g) (4 1/4 oz) whipping cream
1 tepin pepper, ground (optional)
4.
Strawberry Coulis
1/3 cup + 1 tablespoon + 1 teaspoon (100 ml) (100g) (3 1/2 oz) strawberry puree
4 3/4 teaspoons (23 3/4 ml) (20g) (0.7 oz) sugar
1/3 cup + 1 tablespoon + 1 teaspoon (100 ml) (100g) (3 1/2 oz) strawberry puree
4 3/4 teaspoons (23 3/4 ml) (20g) (0.7 oz) sugar
DIRECTIONS:
1.
Vanilla Bean Yogurt or Creme Fraiche Panna Cotta
In a small saucepan, cook the heavy cream, sugar and vanilla bean until it comes to a boil. In the meantime, soak the gelatin in ice water. When the cream has come to a boil, remove the pan from the heat and add the softened gelatin. Whisk to dissolve it. Sift into a clean bowl, discard solids, and let it cool to about body temperature. Add the yogurt and whisk well. Pour the panna cotta into glasses or cups to about 1/3 of the height and let it set in the refrigerator, about 2 hours.
In a small saucepan, cook the heavy cream, sugar and vanilla bean until it comes to a boil. In the meantime, soak the gelatin in ice water. When the cream has come to a boil, remove the pan from the heat and add the softened gelatin. Whisk to dissolve it. Sift into a clean bowl, discard solids, and let it cool to about body temperature. Add the yogurt and whisk well. Pour the panna cotta into glasses or cups to about 1/3 of the height and let it set in the refrigerator, about 2 hours.
2.
Strawberry Gelee with Diced Strawberry
Warm half of the strawberry puree with the sugar in a medium saucepan over low heat. Soak the sheet or powdered gelatine in ice water. Remove saucepan from heat once sugar completely dissolved.
Warm half of the strawberry puree with the sugar in a medium saucepan over low heat. Soak the sheet or powdered gelatine in ice water. Remove saucepan from heat once sugar completely dissolved.
Add the softened gelatin to the warm strawberry puree.
Add the rest of the puree and diced strawberries and mix well. Let it cool to
room temperature then spoon the mixture on top of the chilled yogurt panna
cotta to about 2/3 of the height of the glasses/cups. Let it set in the
refrigerator, about 30 minutes to 1 hour.
3.
Strawberry Mousse
Warm half of the strawberry purée with the sugar in a medium saucepan over low heat. Soak the gelatin in ice water. Remove the saucepan from heat and add the softened gelatin to the warm puree and stir until completely dissolved. Add the rest of the puree; stir to combine then let it cool to room temperature.
Warm half of the strawberry purée with the sugar in a medium saucepan over low heat. Soak the gelatin in ice water. Remove the saucepan from heat and add the softened gelatin to the warm puree and stir until completely dissolved. Add the rest of the puree; stir to combine then let it cool to room temperature.
In a mixing bowl, whisk the heavy cream until soft peaks
then using a rubber spatula, fold the whipped cream into the puree base until
fully incorporated (no more white streak). Pour this mousse on top of the
strawberry gelee, smooth it out using the back of a spoon and let it set in the
refrigerator, about 1 hour
4.
Strawberry Coulis
Warm half of the strawberry puree with the sugar in a medium saucepan over low heat. Remove saucepan from heat once sugar is completely dissolved. Add the rest of the puree; stir to combine then let it cool to room temperature. Pour it on top of the strawberry mousse layers, swirl the cup until it covers the mousse completely.
Warm half of the strawberry puree with the sugar in a medium saucepan over low heat. Remove saucepan from heat once sugar is completely dissolved. Add the rest of the puree; stir to combine then let it cool to room temperature. Pour it on top of the strawberry mousse layers, swirl the cup until it covers the mousse completely.
Decorate verrines with whole or diced
strawberries and mint leaves.
galejote ir isversti.... Manau, kad tikrai atsiras tokiu, kurienemoka anglu kalbos:(
AtsakytiPanaikintiyra lietuviskai; visada buvo lietuviskai; ir visada bus; ir angliskai bus;
PanaikintiAušra, nežinau, kaip čia yra, bet man irgi lietuviško teksto nerodo - google readery rodė, o atėjus į tinklapį - nebe. Gal nuo naršyklės priklauso?..
PanaikintiKad ir kaip būtų, atrodo fantastiškai - pagarba Jūratei. Tikiuosi, kol grįšiu namo, braškės nepasibaigs :)
Jule, Anonime, atveret man akis; man viska rodo, taigi jeigu nebutumet pasake, net nebuciau zinojusi, kad tokie triukai vyksta; netvarka; receptas lietuviskai yra butinai privalomas, todel begu konsultuotis su savo tech-support ir bendromis jegomis bandysim taisyti padeti;
Panaikintiaha, firefox rodė lietuvišką receptą, o IE - ne. Labai keista. Na bet jau dabar turėtų abu rodyti visur. Kažką pataisiau viską ištrindama ir per-pastindama, bet net nežinau ką :)
PanaikintiNe tik labai grazu, bet ir pasakiskai skanu; labai gaivu ir braskiska; suraiciau visa didoka indeli; puikus desertas; Aciu, Jurate, kad nepatingejai ideti toki grazu irasa;
AtsakytiPanaikintiHm, idomu, ar butu taip pat skanu su melynem vietoj braskiu? Praziopsojau toki grozi, o jau braskiu neber...
AtsakytiPanaikintiItariu, kad su melynem gali ne visai taip iseiti, nes melyniu ir braskiu konsistencija gan stipriai skiriasi; bet ka as zinau - nebandziau juk; gal ir melynes tiktu;
PanaikintiReiks pabandyti, apieskojau braskiu turguje - neber... jei pavyks, po savaitgalio ateisiu pasigirti arba ne :)
AtsakytiPanaikintias pagalvojau apie braskiu keitima melynem ir zinai, as tavo vietoje surizikuociau; man kazkodel atrodo, kad su melynem butu labai skanu; tik permalti jas reiketu gana stipriai, kad butu vientisa tyrele; labai lauksiu pasipasakojimo, kaip ten finale viskas gavosi;
PanaikintiNa štai ir aš :) pavyko visai su mėlynėm, tik vis tiek turbūt atėjus kitam sezonui arba radus dar vėlyvųjų braškių, bandysiu dar su jom. Ypač geras skonis to sluoksnio, kur maišytas su grietinėle, mmm, bet braškės turbūt ir bus braškės, dėl savo konsistencijos, sėklyčių ir kvapo. Bet ir taip buvo skanu! Dėkui už įkvėpimą :)
AtsakytiPanaikintiSaunu! labai aciu uz pasidalinima ir uz gera ideja;
PanaikintiTai Jums dėkui, kad skiriat savo laiką aprašyti receptus ir ne tik juos, bet ir papročius, tradicijas, žmones - susižavėjus skaitau Jūsų blogą. Kai pagalvoji, galėtų žmogus ant sofkutės patingėti, ale ne - fotografuoja, aprašinėja, stengiasi, dar į komentarus atsako :) Dėkui, kas esat, mano nuoširdi pagarba Jums!
AtsakytiPanaikintiaciu uz siltus zodzius; del rasymo ir fotografavimo - man tai tame jokio vargo; vienas malonumas; ypac kai yra skaitytoju; o uz sita recepta dekui Juratei;
Panaikinti