Ledų idėją nusižiūrėjau iš oC žurnalo vasarinio numerio (Viktorijos šokoladiniai ledai su vyšniomis), bet ledų receptą pakeičiau. Pakeičiau todėl, kad reikėjo sunaudoti visą indelį kiaušinių trynių, ir nors Viktorijos ledų receptas skambėjo labai skaniai: kava, kakava, šokoladas, bet kiaušinių ten nebuvo; todėl pasieškojau kito recepto ir užmaišau šokoladinius ledus su kiaušiniais.
Aš nežinau,
kodėl yra visuotinai išplitusi nuomonė, kad kiaušiniai, atseit, yra nesveika; tą
nuomonę tikriausiai išplatino tie patys individai, kurie aiškina, kad mėsa irgi
nesveika. O kas tada sveika? Šienas? Šaltinio vanduo? Grynas oras? Kas tame
kiaušinyje yra tokio blogo, kad nerekomenduotina vartoti? Mano manymu kiaušiniai
dar ir kaip sveika; kažin ar yra kas sveikiau; nebent kraujingas jautienos
kepsnys. Kiaušinis mano manymu – tai sveikatos bomba; tai mums visiems gyvybiškai
reikalingų maistinių medžiagų užtaisas, kompaktiškai supokuotas į nediduką, dailų
paketėlį: vitaminai, riebalai, baltymai, cholinas jūsų smegenims,
antioksidantai jūsų akims, geležis, cinkas, fosforas ir dar visas tuntas gėrio
- viskas, ko reikia, kad užaugtų naujas
sveikas organizmas. Todėl kiaušiniai yra sveika. Ir maža to, kiaušiniai man yra
labai skanu. Visais įmanomais pavidalais.
Taigi,
dalinuosi super skanių šokoladinių ledų receptu su 5 dideliais kiaušinių tryniais,
kaip priklauso.
Aušra
Receptas: David
Lebovitz “The Perfect Scoop”
250 g vyšnių, šaldytų
arba šviežių
3 šaukštai cukraus (vyšnioms)
1 šaukštas brendžio arba
vyšnių likerio
2 stiklinės* riebios
grietinėlės
3 šaukštai kakavos
miltelių
140 g tamsaus šokolado,
susmulkinto (ledų masei)
1 stiklinė riebaus pieno
3/4 stiklinės cukraus
(ledams)
Žiupsnelis druskos
5 kiaušinių tryniai
1 šaukštelis vanilės
ekstrakto
100 g tamsaus šokolado
*1
stiklinė = 236 ml
Ledų gaminimo aparato šaldomąjį kibirėlį ir
mentelę uždenkite maistine plėvele ir įstatykite į šaldiklį, kad gerai įšaltų,
mažiausiai 24 valandoms.
1 - 1,5 L talpos sandariai užsidarantį indą įstatyti
į šaldiklį, kad irgi gerai įšaltų.
Vyšnias sudėti į nedidelį
puodelį, ir kaitinti, laikas nuo laiko pamaišant, ant vidutinio karštumo
ugnies, kol išsiskirs sultys. Į puodelį su vyšniomis suberti 3 šaukštus cukraus
ir virti, laikas nuo laiko pamaišant, maždaug 10 – 15 minučių, kol vyšnios
suminkštės, o sirupas sutirštės. Nukelti nuo ugnies. Supilti brendį. Įšmaišyti.
Uogas nukošti. Sirupą palikti kitiems recpetams. Uogas atvėsinti.
Į vidutinio dydžio puodą
supilti 1 stiklinę grietinėlės. Tiesiai į puodą persijoti kakavos miltelius ir viską
gerai išplakti šluotele. Mišinį užvirinti ir virti, pastoviai plakant, ant silpnos
ugnies maždaug 30 sekundžių. Puodą nukelti nuo ugnies. Suberti 140 g smulkinto šokolado.
Maišyti, kol masė taps vientisa. Supilti likusią grietinėlę. Mišinį perpilti į
dubenį. Virš dubens uždėti tankų sietelį.
Į tą patį puodą, kuriame
buvo kaitinta grietinėlė, supilti pieną, suberti cukrų ir druską; viską
pakaitinti and vidutinės ugnies, kol
pradės kilti garai. Nukelti nuo ugnies. Atskirame dubenėlyje šluotele išplakti
trynius iki daugmaž vientisos masės. Į išplaktus trynius, pastoviai plakant,
plona srovele pilti pakaitintą pieną. Supylus visą pieną, trynių ir pieno mišinį
perpilti atgal į tą patį puodą ir kaitinti ant silpnos ugnies, pastoviai maišant,
kol mišinys pradės tirštėti ir, įkišus švarų šaukštą, jis pasidengs plona kremo
plėvele. Nukelti nuo ugnies. Trynių ir pieno mišinį perkošti į dubenį su
grietinėlės ir šokolado mišiniu. Supilti vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišyti.
Atšaldyti (pernakt šaldytuve arba dubenį su ledų mase panardinus į šaltą vandenį
su ledukais).
Atšalusią ledų masę išsukti
ledų gaminimo mašina. Į ledus įmaišyti atvėsusias virtas vyšnias. Mikrobanginėje
arba ant garų ištirpinti 100 g šokolado. Į įšalusį ledams skirtą indą dėti
sluoksnį ledų. Ant jų šaukštu plonais zigzagais užpilti ištirpinto šokolado.
Toliau vėl dėti sluoksnį ledų, vėl pakringeliuoti šokolado, ir t.t., kol bus
sudėti visi ledai. Indą su ledais sandariai uždengti ir įstatyti į šaldiklį,
kad ledai sukietėtų.
Double chocolate – black cherry ice cream
Recipe from David Lebovitz “The Perfect Scoop”
10 oz. dark cherries, fresh or frozen
3 tablespoons sugar
1 tablespoon brandy or kirsch
2 cups heavy cream
3 tbsp. Dutch-process cocoa powder
5 ounces dark chocolate, chopped
1 cup whole milk
¾ cup sugar
Pinch of salt
5 egg yolks
½ teaspoon vanilla extract
3.5 ounces dark chocolate,
chopped
Cover the bucket and the rotating arm of the ice
cream maker with plastic wrap and place it in the freezer for at least 24
hours.
Place the tightly covered 1 – 1.5 – quart container into freezer for at
least a few hours.
Place the cherries in a saucepan and cook over medium heat until
the cherries begin to release their juices. Add 3 tablespoons sugar into the
cherries and cook, stirring occasionally, until cherries are soft and the syrup
has thickened slightly. Remove from heat. Stir in brandy or kirsch. Stain the
berries. Reserve the syrup for other uses. Put berries aside to cool.
In a medium saucepan, combine 1 cup of the cream with the sifted cocoa
powder. Warm over medium-high heat, whisking to dissolve the
cocoa. Bring the mixture to a boil, then reduce the heat to medium-low
and let simmer for 30 seconds, whisking constantly. Remove the pan from
the heat, mix in the chocolate and whisk until melted and smooth. Stir in
the remaining 1 cup of cream. Transfer this mixture to a medium-large
mixing bowl. Set a fine mesh sieve over the top.
In the same saucepan, combine the milk, sugar and salt and warm the
mixture over medium-high heat. In a medium mixing bowl, whisk together
the egg yolks. When the milk mixture is warm, gradually whisk into the
egg yolks, beating constantly. Return the egg-milk mixture to the
saucepan and continue heating over medium-high heat, stirring constantly and
scraping the bottom of the pan with a spatula, until the mixture is slightly
thickened and coats the back of the spoon. Remove from the heat, pour
through the mesh sieve into the chocolate-cream mixture and stir to
blend. Stir in the vanilla extract.
Cover with plastic wrap and chill the mixture thoroughly in the
refrigerator. (Alternatively to speed chilling, stir the mixture
frequently over an ice bath.) Once the mixture is well chilled, freeze in
an ice cream maker according to the manufacturer's instructions. When the
ice cream is ready, stir in drained cherries. Melt 3.5 ounces of chocolate.
Take out the frozen ice cream container out of the freezer. Put a
layer of ice cream on the bottom of the container. Drizzle some
melted chocolate on top. Place another layer of ice cream, drizzle again with some chocolate.
Continue layering ice cream and chocolate. Store in an airtight container and
freeze until ready to serve.
Butinai isbandysiu. Labai senai jau norejau ledu masineles ir pagaliau ikalbejau vyra, kad as be jos gyventi nebegaliu :D Naminiai ledai yra baisulingai daug kartu skaniau uz skaniausius Ben and Jerry ar Hagen Daaz.
AtsakytiPanaikintiAiste, tikiuosi, kad ledu masina naudosies ir ja dziaugsies; ir nesigailesi;
PanaikintiAušra, nuostabus požiūris į kiaušinius! :) Pritariu visom keturiom! :) O vyšniu ir šokolado derinys man vienas pats skaniausių ir nuostabiausių. Visokiais pavidalais, jau nekalbant apie ledus :)
AtsakytiPanaikintiAciu, bendraminte!
PanaikintiŠokoladinius gamint jau moku, beliko tik įdėti vyšnių :) apsivalgymas garantuotas :D
AtsakytiPanaikintiO kas dėl kiaušinių - na tai visokie ten cholesteroliai priverčia žmones bijoti.
Indre, apsivalgymas garantuotas! o del cholesterolio - jo organizmui reikia: odai, plaukams ir visa kita; tik visko reikia su saiku; cia mano toks poziuris;
PanaikintiPuikus ledai! Mano megstamiausi sokoladiniai pagal D.Lebovitz, o vysnios dar labiau juos paskanintu :)
AtsakytiPanaikintiPritariu del kiausiniu. Kaip viena pazistama gydytoja pasake - zmogui reikia valgyti VISKA, nes kiekviename produkte yra naudingu medziagu. Tik tas viskas turi but su saiku.
Aciu, AJ! sokoladiniai ledai gerai ir vieni, bet vysnios irgi netrukdo;
PanaikintiLedai nuostabus! Šokoladas ir vyšnios yra labai labai labai ;)
AtsakytiPanaikintiO kas dėl kiaušinių - kad nesveika tai net nesuprantu kodėl, nes tikrai šaltinis visokių naudingų medžiagų tai yra ir vienas kiaušinukas per dieną yra būtinas ;) bet daugelis vengia naudoti žalius kiaušinius, t.y. termiškai nepakankamai apdorotus (tame tarpe ir aš...) dėl tokių dalykų kaip užsikrėtimo trichinelioze galimybė ir pan. Nes ne visi gauna kiaušinių iš patikimų tiekėjų, taigi daug nepasitikėjimo... Ir šiaip mane tas labai nervuoja, ir pati ant savęs pykstu, nes ta liga bijojimo sergu ir aš, ir prarandu galimybę išbandyti daugelį nuostabių receptų, kad ir pavyzdžiui pasigaminti tikrą tiramisu.. ;) kita vertus tiesiog nesinori susirgti... :)
Aciu, Audra;
Panaikintigalimybe uzsikresti trichinelioze nuo zaliu kiausiniu labai menka - trichineliu lervos tupi raumenyse (kiaulienoje, sernienoje, ir kt., kai valgoma uzkresta ir termiskai nepapkankamai apdorota mesa);
nuo zaliu kiausiniu galima susirgti salmonelioze, kuri irgi - menkas dziaugsmas;
as kiausiniu naudoju daug, visokiausiuose pavidaluose: daznai labai skystus, arba vos vos pakaitintus, arba isvis zalius; tokiems receptams, kur reikia zaliu kiausiniu, as kiausinius perku supermarkete, pacius pacius banaliausius is didziausio "Mass Producer", nes tikiuosi, kad tose kompanijose bus atliekama daugiausiai tikrinimo ir kokybes kontroles; as isisvaizduoju, kad tokie gigantai kaip Land'o Lakes arba Eggland's Best arba Wegmans daro viska, ka gali, kad nepaleistu i apyvarta salmonelioze uzkrestu kiausiniu; kai darau tiramisu, arba ledus, arba pasta carbonara, arba aioli, niekada nenaudoju taip vadinamu "kaimisku" kiausiniu is kokio nors fermeriu turgelio, arba siaip nupirktu is zmogaus, nes ten tikrinimo nevyksta jokio, arba jeigu vyksta, tai minimaliai; tokia mano apsisaugojimo filosofija;
Salmonelių žmonės bijo - tik nepaskaito iki galo, kad salmonelės gyvena ant lukšto, reik kiaušinį gerai nuplaut, prieš naudojant žalią patiekalams. Bijo labai smarkiai - kiekvieną vasarą būna daug susirgusių, tiesa, daugiausiai ne nuo kiaušinių, o nuo netinkamai paruoštos vištienos.
AtsakytiPanaikintidel kiausiniu plovimo tai as visokiu nuomoniu esu girdejusi; vieni aiskina,kad reikia plauti, kiti - kad plauti jokiu budu negalima, nes kiausinio lukstas yra labai akytas, toks vos ne kiauras, ir visi nesvarumai bei bakterijos plaunant patenka i kiausinio vidu;
Panaikinti