02 birželio, 2012

Žaliosios arbatos ledai


Tai mėgstamiausi mano sūnaus Jono ledai. Jie riebūs, minkšti, labai švelnūs, nepersaldūs, o skonis – na, kaip žalios arbatos. 

Žalios arbatos ledų galima nusipirkti, bet šitie, pagaminti namuose pagal David Lebovitz receptą, neprilygsta jokiems mano iki šiol ragautiems pirktiniams. Naminiai žalios arbatos ledai man skanesni už Häagen-Dazs ir už Purity. Matyt 6 tryniai visgi daro savo. 

Tikriausiai visi mėgstate žalią matcha arbatą (kaip galima nemėgti žalios arbatos?!). Ir tikriausiai visi jau seniai įsigijot ledų gaminimo aparatą (nes kaip gyventi be tokio gyvybiškai būtino aparato..?!). Ir dar kaip tik prasidėjo vasara. Ir dar kaip tyčia papublikuotas šitoks geras ledų receptas. Vienu žodžiu, visos aplinkybės susiklostė būtent taip, kad jums neišvengiamai reikės gaminti žalios arbatos ledus. 

Linkiu visiems gero savaitgalio. 

Aušra













    




     

 






Žaliosios arbatos ledai

Receptas pagaL David Lebovitz “The Perfect Scoop"

1 litras 

250 ml riebaus pieno
150 g cukraus
Žiupsnelis druskos
500 ml riebios grietinėlės
4 šaukšteliai matcha žalios arbatos miltelių
6 kiaušinių tryniai

Iš anksto įšaldykite ledų gaminimo aparato kibirėlį (minimum 24 – 48 valandos šaldiklyje) ir plastikinį (arba metalinį), sandariai užsidarantį, 1 L talpos indą.

Vidutinio dydžio puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinkite pieną, cukrų ir druską, kol pradės kilti pirmieji burbuliukai.

Į didoką dubenį supilkite grietinėlę. Suberkite arbatos miltelius ir gerai išplakite šluotele.

Atskirame dubenyje išplakite kiaušinių trynius. Pamažu plona srovele supilkite pakaitintą pieną į išplaktus trynius. Mišinį perpilkite į tą patį puodą, kuriame buvo kaitintas pienas ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, pastoviai maišant, kol masė pradės tirštėti ir įkišus švarų šaukštą, jo paviršius pasidengs plona kremo plėvele. Nukelkite nuo ugnies. Trynių ir pieno masę perkoškite tiesai į dubenį su greitinėle. Gerai išmaišykite. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir įstatykite į šaldytuvą, kad gerai atšaltų, 3 – 6 valandoms, arba pernakt.

Atšalusią ledų masę išsukite ledų gaminimo aparate, kol ledai taps standūs ir purūs. Ledus perdėkite į įšalusį, iš šaldiklio ištrauktą indą. Sandariai uždenkite ir įstatykite į šaldiklį, kad ledai pilnai sustingtų.









Gree Tea  Ice  Cream

Recipe from David Lebovitz “The Perfect Scoop”

Makes about 1 quart

1 cup whole milk
¾ cup  sugar
Pinch of salt
2 cups cream
4 teaspoons matcha (green tea powder)
6 egg yolks


Place the bucket from the ice cream maker into the freezer for at least 24 hours prior starting to make ice cream. Also put a 1 quart ice cream container with a tightly covered lid into the freezer.

Warm the milk, sugar, and salt in a medium saucepan. Pour the cream into a large bowl and whisk in the green tea powder. Set a mesh strainer on top.

In a separate medium bowl, whisk together the egg yolks. Slowly pour the warm mixture into the egg yolks, whisking constantly, then scrape the warmed egg yolks back into the saucepan.

Stir the mixture constantly over medium heat with a heatproof spatula, scraping the bottom as you stir, until the mixture thickens and coats the spatula. Pour the custard through the strainer and stir it into the cream, then whisk it vigorously until the custard is frothy to dissolve the green tea powder.

Chill the mixture thoroughly in the refrigerator, 3 – 6 hours, or overnight, then freeze it in your ice cream maker until it is thick and aerated. Transfer into a container from the freezer. Cover tightly. Place in the freezer to solidify completely. .

14 komentarų:

  1. Puikūs ledai! Kaip tik planuoju tokius gaminti. Ar visuomet darai ledus tik pagal šį standartinį kremo iš kiaušinių tryniaių bei pieno receptą? Esu skaičiusi užsienio bloguose apie mažiau riebius ledus, naudojant žiupsnelį krakmolo, ir nededant kiaušinių trynių. Ar esi išbandžiusi ką nors nestandartinio?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, Nida, jeigu darau ledus su pienisku-grietineliniu pagrindu, visada dedu kiausiniu tryniu; mano manymu kiausiniuose visas "cimusas" - taip, ledai riebus, bet todel jie ir skanus; bekiausiniai ledai mano manymu yra nepalyginamai skurdesnio skonio; dar darau daug vaisiniu ledu (sorbetu, granitu, i kuriuos aisku kiausiniu nededu;

      Panaikinti
  2. Sveika, Aušra, ledai ir arbata vienoje vietoje - skamba idealiai! Kaip bebūtų gėda, aš vis dar neturiu ledų gaminimo aparato... :) Gal galėtum ką nors rekomenduoti? Norėčiau geros kokybės, bet ne itin brangaus. Kokį naudoji pati?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. labas, Rita; as turiu sita:

      http://www.amazon.com/Cuisinart-ICE-20-Automatic-2-Quart-Cream/dp/B00000JGRT/ref=sr_1_3?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1338659093&sr=1-3

      siaip tai manau, kad bet kokia tiktu; juk cia visiskas primityvas - reikia tik isaldomo kibirelio ir besisukancios menteles; yra ir mandresniu, galingesniu, kurios pacios saldo ir visa kita, bet as su sita paprastute pilnai issiverciu;

      Panaikinti
    2. Dėkui už rekomendaciją. Manau pamėginsiu per ebay įsigyti per kokį aukcioną, gal pigiau išeis :)

      Panaikinti
  3. Aš kaip tik šiandien apžiūrinėjau šią Davido knygą Amazonėj. Ar ji tau patinka? Mes pagaliau įsigijom tą mandresnį ledų aparatą, tai norisi kokių įdomių receptėlių išbandyt :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Visos David knygos super: "The Perfect Scoop", "Ripe for Dessert" ir "Ready for Dessert" mano manymu yra bene pacios geriausios kada nors isleistos saldumynu knygos; receptai visi atidirbti iki laso; viskas iseina puikiai; desertai tobuli; siulau tau griebti tas knygas Amazonej; pazadu, kad tikrai tikrai nesigailesi;

      Panaikinti
  4. Gaminusi esu šitus kadaise. Man tai jie puikiai susiskambėjo su baltojo šokolado ledais, kažkaip ir spalviškai, ir skoniškai vienas kitą papildė - o pastaruoju metu išvis vis labiau imu atrast, koks džiaugsmas yra skirtingų skonių ledus derinti :)

    O prie pagyrų Deiviui prisidedu šimtu procentų... Kaipgi kitaip, kai įsimylėjusi ligi ausų jį... Mąstau apie Ready for dessert, nes rudenį išeisiantį paperback dabar galima gauti už penkiolika eurų... Sakai, verta :)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jule, tai sakai esi isimylejusi iki ausu...?? Hmmmmmmm....; o del Ready for Dessert - sakau, verta;

      Panaikinti
  5. Pirmą kartą žalios arbatos ledų ragavau japonų restorane. Jie - to - bu - li! O su saldžiu sojos padažu - iš vis be žodžių.

    AtsakytiPanaikinti
  6. O kur galima isigyti zaliosios arbatos milteliu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Hardpliers, as isigijau musu vietiniame prekybos centre; jeigu Jusu prekybos centruose nera, tai itariu, kad visose mandresnese arbatos parduotuvese tikrai turetu buti;

      Panaikinti