Yra keletas svarbių
darbų, kuriuos būtina nuveikti vasarą:
-
išsimaudyti
užtvankoje
-
išsimaudyti
ežere
-
pažvejoti
-
pernakvoti palapinėje
-
pasikviesti draugus vakarienei ir iki išnaktų su jais plepėti
po atviru dangumi
-
prisirinkti braškių
-
padaryti pavlovą
Jeigu gaminote ledus, ir jums liko kiaušinių baltymų,
arba jeigu pasikvietėte
draugus vakarienei ir
planuojate iki išnaktų su jais plepėti po atviru dangumi, arba jeigu
prisirinkote kalnus šviežių braškių, ir jos prašyte prašosi būti
panaudotos kažkokiam nepaprastam
desertui, arba jeigu liūdna, ir norisi kažko,
kas praskaidrintų niūrią nuotaiką,
arba jeigu gyvenimas puikus ir trūksta
tik šiek tiek švelnaus saldumo, arba jeigu
norite būti paminėti geru žodžiu, visais tais ir kitais atvejais būtina kepti lengvus riešutinius
morengus, juos pertepti maskarponės
sūrio ir grietinėlės kremu, sulaistyti Cointreau su šviežių
braškių sirupu ir visa tai negailint apkrauti uogomis. Kitaip sakant, vasarą
tiesiog neišvengiamai būtina daryti pavlovą. Aš jau dariau. Du kartus. Ir dar
darysiu vieną labai ypatingą pavlovą labai nepaprastai progai. Ir visai neužilgo. O
kol kas – nei kiek ne prastenė pavlova, su pistacijomis, maskarpone ir braškėmis,
kurią dariau praėjusį savaitgalį mano šaunios bendradarbės Alison povestuviniam
baliui.
Visiems linkiu
gražios vasaros!
Aušra
Pavlova su pistacijomis, maskarpone ir braškėmis
Pagal Food52 receptą
Morengams:
6 kiaušinių baltymai
Žiupsnelis druskos
1/2 stiklinės*
rudojo cukraus
1 stiklinė
cukraus
1 šaukštelis balzaminio acto
1 stiklinė kapotų pistacijų
Uogoms :
1 kg šviežių braškių
2 šaukštai cukraus
1 šaukštas apelsinų likerio (Cointreau, Grand Marnier arba
kitokio)
Kremui:
1 stiklinė riebios
grietinėlės
1 stiklinė
maskarponės sūrio
1 šaukštas cukraus pudros
1/4 šaukštelio apelsinų ekstrakto
Papuošimui:
Skaldytos arba kapotos pistacijos
*1stiklinė = 236 ml
Orkaitę
įkaitinti iki 120oC.
Aliejumi
plonai patepti dvi žemas plačias kepimo skardas.
Ant sviestinio popieriaus nupiešti tris 20 cm skersmens apskritimus (apibrėžkite apverstą lėkštę arba apvalią kepimo formą; ant vieno popieriaus lakšto turėtų
tilpti du apskritimai, ant kito beliks nupiešti tik vieną). Popierių apversti ir įtiesti į aliejumi pateptas skardas.
Baltymus ir
druską plakti elektriniu mikseriu,kol baltymai išputos ir pradės tirštėti.Toliau
vis plakant, pamažu suberti abiejų rūšių cukrų, supilti actą ir plakti, kol
baltymai taps standūs ir blizgantys. Suberti riešutus. Atsargiai išmaišyti. Mišinį
paskirstyti ant trijų nupieštų apskritimų. Peiliu išlyginti paviršių. Kepti maždaug
1 valandą, kol morengų viršus taps visiškai sausas. Išjungti orkaitę. Praverti
orkaitės dureles ir palikti morengus orkaitėje, kad jie pilnai atvėstų. Atvėsusius
morengus traukti iš orkaitės.
Braškes
perpjauti pusiau, suberti į dubenį, abibarstyti cukrumi, apšlakstyti likeriu,
atsargiai išmaišyti ir palikti maždaug 15 – 30 minučių, kad išsiskirtų šiek
tiek sulčių.
Grietinėlę ir
maskarponės sūrį plakti elektriniu mikseriu, kol masė pradės tirštėti. Toliau
vis plakant, pamažu berti cukraus pudrą ir plakti, kol kremas taps standus. Supilti
apelsinų ekstraktą. Gerai išmaišyti.
Ant lėkštės
arba padėklo dėti vieną atvėsusį morengą,
ant jo tolygiai paskirstyti maždaug trečdalį kremo, ant kremo dėti trečdalį braškių.
apšlakstyti susikaupusiu braškių sirupu; toliau vėl sluoksniuoti: morengas,
kremas, braškės, sirupas. Užbaigtą pavlovą apibarstyti skaldytomis arba
kapotomis pistacijomis.
Pavlova with
Pistachios, Mascarpone Cream and Strawberries
Recipe adapted from Food52
For Meringue:
6 egg whites
Pinch of salt
1/2 cup brown sugar
1 cup sugar
1 teaspoon balsamic vinegar
1 cup pistachios, chopped
For Berries:
2 pounds fresh strawberries
2 tablespoons sugar
1 tablespoon orange liquor (Cointreau, Grand Marnier or other)
For Cream:
1 cup heavy cream
1 cup mascarpone
1 tablespoon powdered sugar
1/4 teaspoon orange extract
For Garnish:
Pistachios, chopped or slivered
Lightly grease two baking sheets. On
parchment paper draw 3 8-inch circles (use a plate or a round cake pan as a
guide to draw the circles; you should be able to fit two circles on one sheet
of parchment, and one circle on the second sheet). Invert the parchment sheets and
place them onto prepared baking sheets.
Preheat the oven to 250⁰F.
Using electric mixer, whisk the egg
whites with the salt till they begin to hold soft peaks. Whisk in the sugars 1
tablespoon at a time, beating well after each addition. Add the vinegar and
whisk until the mixture looks glossy and holds stiff peaks. Fold in the chopped
nuts, gently but thoroughly.
Divide the meringue mixture equally
between 3 circles drawn on the baking sheets. Smooth the tops with the kife.
Bake until the tops are crisp and dry, approximately 1 hour. Turn off the oven
and leave the meringues in to cool completely with the door slightly ajar.
While the meringues cool, halve the
strawberries. Place in a large bowl, sprinkle sugar and liquor over the
berries, toss gently and let stand for 15 – 30 minutes.
Using electric mixer whisk cream and
mascarpone in a bowl until the mixture just begins to thicken. Continue to whisk
and gradually add powdered sugar, then orange extract. Whisk until cream holds
stiff peaks.
Place one cooled meringue onto a
plate or a platter. Spread a third of the cream over one meringue disc,
followed by a third of the strawberries. Drizzle with some accumulated
strawberry syrup. Repeat with the remaining meringue layers, cream and
strawberries. Garnish with the slivered pistachios and serve.
Liuks, sužymėta, užbookmarkinta, bus padaryta! Yes, ma'am :)
AtsakytiPanaikintiJura, labai teisingai! kad mano vaikai sitaip manes klausytu...;
PanaikintiO koks torto pad4klas ♥♥♥ Jez užpavydėjau!!!!!!!!!
AtsakytiPanaikintiaciu aciu!
PanaikintiAušra, labai graži Pavlova! O kaip pjaustėsi taip susluoksniuota?
AtsakytiPanaikintiVilma, aciu! nesipjauste,o kabliavosi; vienoje nuotraukoje bandziau pademonstruoti;
Panaikintiatrodo pasakiškai!!!
AtsakytiPanaikintiAciu, Anonime!
PanaikintiTikrai, kad Pavlova the Gražioji :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Ruta; tu nepagaili komplimentu, kaip visada;
PanaikintiAtrodo fantastiškai, tikrai! Niekad nesu Pavlovos gaminusi, bet man jos visos toookios gražios - bet ši taviškė man rodos daugelį iki šiol matytų pranoko :) Uch, kokia gražuolė!
AtsakytiPanaikintiO aš kaip tik turiu 8 baltymus... gi galėčiau ir pasigaminti, ar ne? Nežinau kodėl man tai toks DIDELIS iššūkis atrodo :) Bet gal... kaip nors :) Juk geri pavyzdžiai įkvepia :)
Asta - Aciu! viskas cia labai jau paprasta; su tavo igudziais tokia pavlova sumontuoti - vieni niekai; ir be to, negi leisi tiems baltymams prapulti..??
Panaikintiišbandyta. pirmu kartu nepavyko, nes per anksti matyt atidariau orkaitę ir susmego, bet antras kartas ohoho koks puikus!
AtsakytiPanaikintiVaiva, antras kartas nemeluoja! labai smagu, kad pavyko ir patiko;
PanaikintiGal dar ir anktoka domėtis Pavlova, bet... O pistacijos ar sūdytos,pas mus PC kitokių nesu mačiusi :)
AtsakytiPanaikintiAnonime, pistacijos cia nesudytos; gal kokioje naturaliu produktu ar riesutu parduotuveje butu galima rasti nesudytu? as nesudytas pistacijas perku 0,5 kg maiseliais indisku maisto prekiu skyriuje;
Panaikinti