29 gruodžio, 2011

Florentinai – geriausia sausaininė dovana

Šiemet, kaip beje ir visais kitais metais, per visa ilgąjį Kalėdinį sezoną prikepiau ir pridovanojau labai daug įvairiausių sausainių. Man pačiai jie visi buvo labai skanūs: sausainiai su uogiene, šokoladiniai su džiovintomis vyšniomis, griliažiniai, sviestiniai ir su kardamonu, bet sausaininių dovanų čempionais šiemet buvo išrinkti migdoliniai sausainiai Florentines (ar galima juos lietuviškai vadinti florentinais…???). 




Florentinai - geriausi sausainiai dovanojimui; pirmiausia todėl, kad jie labai skanūs. Neskanius sausainius dovanoti griežtai draudžiama. Neskanūs sausainiai akivaizdžiai demonstruoja nemeilę ir nieko gero nelinkėjimą. Florentinai į neskaniųjų sausainių kategoriją tikrai nepapuola: saldūs skrudinti migdolai, tamsus šokoladas, rupi jūros druska ir apelsino žievelė susiderina į traškų, itin malonų ir ypatingai išvaizdų skanuliuką. Bet svarbiausia – florentines labai labai lengva iškepti. Čia jau tikrai labai lengva: migdolus sumaišai su kiaušinio baltymu, cukrumi, citrinos žievele, dar įberi žiupsnelį geros druskos ir kiši į orkaitę; po 12 – 15 minučių ištrauki iš orkaitės, paaušini, aptepi šokoladu ir dovanoji. Vienu žodžiu, jeigu iš vakaro sužinote, kad prireikė greitai sukomponuojamos dovanos, mano patarimas tokiu atveju: iškepkite florentinus. 

Aušra


Florentinai

Pagal David Lebovitz & Ottolenghi receptą




1 kiaušinio baltymas
50 g cukraus pudros
130 g skaldytų migdolų
Geras žiupsnis rupios jūros druskos
Tarkuotos apelsino žievelės nuo 1 apelsino

Orkaitę įkaitinti iki 150oC. Plačią kepimo skardą ištiesti sviestiniu popieriumi. Popierių plonai patepti beskoniu aliejumi.

Dubenyje sumaišyti visus ingredientus.

Rankomis formuoti nedidukus plokščius sausainius, kaskart pašlapinant rankas šaltu vandeniu. Sausainius dėlioti ant paruoštos kepimo skardos.

Kepti maždaug 12 – 15 minučių, kol sausainiai taps sodrios auksinės spalvos. Iškepusius sausainius traukti iš orkaitės. Leisti jiems šiek tiek atvėsti skardoje. Atvėsę sausainiai sukietės. Juos perkelti ant padėklo arba grotelių ir palaukti, kol pilnai atvės. Sausainių viršų aptepti tirpintu šokoladu ir palikti šaltai, kol šokoladas sukietės. Šokoladui sukietėjus, sausainius perdėti į sandariai užsidarantį indą ir laikyti kambario temperatūroje. 



Florentines


1 egg white
1/3 cup powdered sugar
1 ¾ cup sliced almonds
A good pinch of flaky sea salt
Grated zest of one orange

Preheat oven to 300oF. Line baking sheet with parchment. Brush parchment lightly with some neutral oil.

In a bowl mix all ingredients.

With your hands shape small flat cookies; dip your hands in cold water between the cookies. Place cookies onto prepared baking sheet.

Bake for approximately 12 – 15 minutes until cookies turn golden brown. Remove baked cookies from the oven and let them cool slightly on the baking sheet. Cookies will harden as they cool. Transfer cooled cookies to a tray or a cooling rack and let them cool completely. Coat the top of the cookies with some melted dark chocolate and place them somewhere cool to harden. When chocolate hardens, transfer cookies into a airtight container. Store at room temperature.

4 komentarai:

  1. Tikriausiai galima šuos sausainėlius panašiai vadinti lietuviškai, tik Lietuvoj juos vadina ne florentinėmis, bet florentinais, kaip vyriškosios giminės atstovus :0) Skaniai atrodo!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušrele, labai labai abai skaniai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Aš buvau viena iš laimingųjų, kurioms teko garbė būti šių sausainių gavėja ir galiu pasakyti, kad jie yra tiesiog FANTASTIŠKI. Aš šiaip nesu didelė sausainių mėgėja, bet šie mane pavergė. Einu pirkti skaldytų migdolų, nes dovanota dėžė jau tuščia.

    AtsakytiPanaikinti