28 vasario, 2012

Paprikos, baliai ir rečitaliai

Itakoje, kaip ir visur kitur, yra labai papuliarūs suneštiniai baliukai. Bet koks, net ir pats mažiausias renginys ar šiaip susibėgimas neapseina be vaišių stalo. Per penkerius čia pragyventus metus esu sudalvavusi daugybėje tokių baliukų ir jau seniai pastebėjau kelias suneštinių vaišių Itakoje ypatybes, kurių niekur kitur iki šiol nesu mačiusi. 

Pirmiausia, nesvarbu kur ir kaip organizuojamos vaišės, jose didžioji dauguma patiekalų bus vegetariški. Dažnausiai mėsiškų patiekalų išvis nebūna. Nebent tai koks nors pasibuvimas gamtoje, ir kas nors per nesusipratimą nutaria kepti dešreles arba hamburgerius. Bet paprastai tai net ir gamtos iškylose mėsos rasti yra maža vilčių. Ne tai kad aš jau baisiai noriu tos mėsos. Čia tik šiaip pastebėjimas. 

Antra, visi sunešti patiekalai bus pagaminti iš lengvai nuspėjamo ir ganėtinai trumpo ingredientų sąrašo: būtinai bus patiekalas iš avinžirnių, bus kažkas iš tofu ir iš sojos ar šiaip kokių kitų pupelių. Bus koks nors rusvai pilkas mišinys iš lęšių ir dar bala žino iš ko. Beveik visada ant stalo būna patiekalas iš makaronų, bet tik iš pilnagrūdžių miltų. Kažkas būtinai atneš hummus ir pilkšvos pilnagrūdžių miltų duonos. 

Galiausiai, prie beveik visų patiekalų bus prikabintos kortelės su tiksliai surašytais ingredientais, alergenais ir kitokiais mitybiniais faktais: “VEGAN”, “LACTOSE – FREE”,  “CONTAINS ONLY WHOLE GRAIN FLOUR”, “CONTAINS NO EGGS”, ir taip toliau, ir taip panašiai. Jeigu ant stalo bus desertas, prie jo bus prikliopintos panašaus turinio kortelės: “GLUTEN FREE”, “SUGAR-FREE”, “CONTAINS NOT NUTS”, “WHOLE GRAIN”, “BUCKWHEAT FLOUR”,  “NO MILK”, “NO EGGS”, “NO EVERYTHING”, ir žinoma visų populiariausias užrašas – “VEGAN”. Toks įspudis, kad balius vyksta kokiame nors skrandžio ir žarnyno ligų dispanseryje. Akivaizdu, kad gaminant daugumą tų patiekalų svarbiausia buvo pasirinkti tinkamus ir visapusiškai sveikuoliškus ingredientus, o dėl skonio – tai ten jau kaip išeis.

Aš sutinku, kad maistas turi būti sveikas, maistingas ir pagamintas iš pačių geriausių (pagal galimybes!) produktų, ypač kai yra maitinami vaikai. Bet kokie geri ir teigiami bebūtų ingredientai, ir kokie aukšti bebūtų pagimintojo patiekalo maistiniai rodikliai, maistas, mano nuomone,  pirmiausia turi būti skanus. Neskanus maistas – tai tik sugaištas laikas ir sugadinti produktai, kokie geri ir madingi jie bebūtų. 

Prieš porą savaičių Jono muzikos mokykloje buvo mokinių koncertas. Po koncerto, kaip įprasta, vyko suneštinės vaišės, tradiciniu itakietišku stiliumi, su visais “NO GRAINS”, “NO FAT”, “LENTIL - CHICKPEAS FEAST” atributais. Aš baliuje sudalyvavau su lėkšte keptų jalapeño paprikų, įdarytų grietinėlės ir čedario sūriais, su rūkyta šonine ir su saldžiai sūriu barbeque padažu. Paprikos išnyko nuo lėkštės kaip dūmas. Nesvarbu, kad prie jų nebuvo jokios kortelės su išvardintais ingredientais. Ir be užrašo visiems buvo aišku, kad mažytės užkandėlės bus ir riebios, ir sūrios, ir saldžios, ir su mėsa. Tai, pasirodo, visai nesumenkino nei  jų vertės, nei populiarumo. Gal kortelių su užrašais išvis nereikia? 

Na o jeigu jau taip nutiks, kad prie visų patiekalų būtinai reikės prikabinti paaiškinančiąją kortelę, prie įdarytų jalapeño paprikų aš surašysiu štai tokį ir ne kitokį tekstą: 


“These are oven roasted JALAPEÑO POPPERS

stuffed with cream cheese and cheddar,
wrapped in hickory smoked bacon and topped with barbeque sauce.

They DO contain milk, and meat, and fat, and ketchup, and molasses, and sugar, and salt, and spices, and that is why they are so damn DELICIOUS!”


Kitas Jono rečitalis bus už keturių savaičių. Jau dabar jo baisiausiai laukiu. Tai mano patys mėgstamiausi ir laukiamiausi koncertai. Tai nepaprasti koncertai. Tai šventės. Man kiekvienas tokio koncerto momentas – tai pati gražiausia dovana. O pokoncertinių vaišių dėl manęs galėtų ir nebūti. 

Aušra




Įdarytos jalapeño paprikos


18 šviežių jalapeño paprikų
225 g grietinėlės sūrio
½ stiklinės tarkuoto aštraus čedario sūrio
¼ stiklinės smulkiai supjaustytų svogūnų laiškų
18 plonų rūkytos šoninės juostelių
Mėgstamo barbeque padažo (arba abrikosų uogienės, arba mėgstamo kito mėgstamo saldaus pagardo)

Orkaitę įkaitinti iki 150oC. Plačią kepimo skardą iškloti folija arba sviestiniu popieriumi.

Užsimauti gumines pirštines. Paprikas perpjauti išilgai pusiau, šaukšteliu išskobti sėklas ir sėklalizdžius.

Dubenyje sumaišyti grietinėlės sūrį, tarkuotą čedario sūrį ir smulkiai supjaustytus svogūnų laiškus. Įdaru pripildyti paprikų puseles. Jas apsukti šoninės juostele, persmeigti mediniu dantų krapštuku, viršų patepti barbeque padažu arba mėgstamu pagardu, čatniu, arba abrikosu uogiene. Kepti maždaug 1 valandą, kol paprikos suminkštės, o šoninė lengvai apskrus. Ištraukus iš orkaitės, paprikų apačią nusausinti popieriniu rankšluostėliu. Į stalą tiekti šiltas arba kambario temperatūros. 







Jalapeño Poppers

18 fresh jalapeños
One 8-ounce package of cream cheese
½ cup grated sharp cheddar
¼ cup chopped green onion
18 thin slices of bacon
Favorite barbeque sauce (or apricot jam, or favorite chutney)


Preheat oven to 300oF.

Line baking sheet with foil or parchment.

Put on rubber gloves. Cut jalapeños lengthwise in half. With a teaspoon scrape out the seeds and the pale membranes.

In a bowl mix together cream cheese, grated sharp cheddar and chopped green onion.  Fill each jalapeño half with cheese mixture. Wrap with a slice of bacon. Secure with a wooden toothpick. Brush the top with barbeque sauce (or apricot jam, or your favorite chutney). Bake for approximately 1 hour, until jalapeños soften and bacon is sizzling. Remove from oven. Lay jalapeños on paper towels to drain the excess fat, then transfer them onto a plate or a serving platter. Serve warm or at room temperature.



29 komentarai:

  1. Labai prajuokino šie:

    >>“NO EVERYTHING”<<

    >>Toks įspudis, kad balius vyksta kokiame nors skrandžio ir žarnyno ligų dispanseryje.<<

    Aš jau spėjau suprasti, kad Jūsiškėje Itakoje dauguma lengvai (arba ne) pakvaišę dėl sveiko maisto, ekologijos, etc. Bet kad šitaip...

    Labai patiko šis įrašas. Viskam reikia saiko ir sveiko proto. O aš einu darkart atsiversti žemėlapį, mažu pavyks šią vasarą į Itaką užsukt. Taip norėčiau pamatyt, kaip ta eko-sveikuoliška pasaka (čia be jokios ironijos) atrodo iš tikro.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, zinok esi visada laukiama; manau, kad Itakoje tau patiktu; man cia labai patinka; taip kad pasiziurek i zemelapi ir kuo greiciau planuok kelione;

      Panaikinti
    2. Aš irgi prisidedu prie nuoširdaus kvietimo paviešėti. Nežinau, kaip pas Aušrą (nes pas ją didesnė full house tikimybė), bet pas mus visada svečių kambarys svečių laukia. Tad nepasididžiuokite. Vasara itakoje yra tiesiog nuostabi. O jei viešėsi NYC, tai yra labai nesudėtinga nusigauti iš ten iki Ithacos.

      Panaikinti
    3. Niujorkas maršrute įrašytas, manau įkalbėsiu brangiausiąjį ir į Itaką užsukti :)

      Panaikinti
  2. Ir pamiršau pasakyti, kad planuojama kortelė/lentelė prie šių popper'ių - nemirtinga ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu! as dabar laukiu tinkamos progos su tokiu savo "message" sublizgeti;

      Panaikinti
  3. Na labai šaunus ir taiklus įrašas. Aš irgi prisikikenau. O Jonas koks susikaupęs muzikantas - šaunus vyriokas auga.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Atrodo puikiai! Manau, mėginsim gamint sekmadieniniams svečiams :) Jie neturėtų būti prieš visokius riebumėlius, sūrymėlius ir kitus skanumynus ;) :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oj prisijuokiau :D Tie Ithacos baliai tai tokie lengvai nuprotėję :) Kaip Alisos Stebuklų šalyje arbatėlės

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, zinok cia tokiu paraleliu su Alisos nuotykiais galima daug daugiau surasti; kartais is sono pasiziurejus - tikra Stebuklu Salis;

      Panaikinti
  6. Nuostabus įrašas. Žinoma, maistas turi būti skanus. kuris jau čia tas veganas ar vegetaras sulaukė 200 metų? Na, žinoma, tik visko su saiku :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Edita - aciu! as irgi taip sakau: svarbiausiai saikas;

      Panaikinti
  7. nu man tokie baliai netiktų. aš mėsą mėgstu. ir visus kitus "alergenus" :D ar tų alergiškų žmonių tiek daug Amerikoj ar čia perdėtas atsargumas? baisiai primena Londono metro "Mind the gap" :D
    eilinį kartą griaužiuos, kad taip ir nepamačiau Itakos :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egidija, nesigrauzk - bus proga atvaziuoti! o del alergiju - tai cia man labiausiai panasu i mada, o ne i tikra problema; tiesiog pasidare iprasta (ir madinga) tureti kazkokiu valgymo sutrikimu;

      Panaikinti
  8. Miela,Ausra, sveikinu su nauju tinklarascio "veidu"! Zaviuosi tavo energija, tavo kulinariniais gabumais,noru bandyti,ragauti,gaminti ir dar visa tai aprasyti.Viska skaitau ir dabar dar galiu lengvai palikti komentara. Super! Sekmes!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, aciu uz grazius zodzius! o tinklarastis turi nauja redaktore, todel cia sitaip isgrazejo;

      Panaikinti
  9. Graži nauja tinklaraščio išvaizda! O baliukai tai rimtai, kaip, kad Asta rašė (ir kaip man beskaitant atėjo į galvą), kaip iš Alisos! Aprašymas tikrai vertas trumpo operatoriaus žvilgsnio :) Tikros lenktynės, kas daugiau tų NO įrašys. Galima būtų padėti ir tuščią sveiko maisto lėkštę :)))

    O pipiriukai - gundantys - pasitaikius progai reikės išmėginti.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ruta! komplimentus perduosiu tinklarascio dizainerei Jurai;

      Panaikinti
  10. Prisijuokiau:)))Noreciau pamatyti tu zmogeliu israiskas,paskaicius tavo aprasyma.:)
    Lietuvoje tai atvirksciai-susiejimai neisivaizduojami be mesos. O vasara butinai visi turi kepti saslykus (kadangi ju nemegstu,tai lieku pusalkane:))

    P.s.net pavydu,kad tavo sunus toks ivairiapusiskas ir zingeidus.Sportuoja,muzikuoja...Maniskis nieko nenori,guodziuos,kad dar tik 5...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ambre, tai tau reikia vaziuoti i Itaka; cia ziema-vasara be jokiu saslyku; o del zingeidumo - as manau, kad vaikams reikia sudaryti galimybes isbandyti ir pramokti kiek imanoma daugiau dalyku; ju galimybes ismokti tokiame amziuje beribes; be jokio vargo susiurbia viska; o pastoviems pomegiams susiformuoti ateis savas laikas;

      Panaikinti
  11. Aušra, koks įdomus pasakojimas! O Jonas irgi stebina kas kart, atrodo labai gabus ir žingeidus berniukas.. žaviuosiu Jumis, Jūsų šeima ir Jus supančiais žmonėmis kas kart apsilankius :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kaip man liudna, kad negaliu situose ivykiuose sudalyvauti :((((((((((((( Tiesiog labai labai. Klausyk, gal tu gali instaliuoti Skype pas save. As pabandysiu verbuoti Jona per skaipa bendrauti, nes telefonu tai kancia.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. ne, skypo mes kol kas neinstaliuojame; kompo ir interneto naudojimui pas mus uzdeti griezti limitai: tik mokyklos reikalams, ir dar kartais siaip, savisvietai; todel nera nei skypo, nei feisbuko;

      Panaikinti
  13. Kaip matau atnaujejo tavo blogas. Labai grazus. Sveikimu patekus i zurnala. Siaip tai visai graziai isrodo tas leidinukas.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Ir dar........... prajuokinai tu mane su visai Vegan zenkliukais. Pas mus cia jau irgi chebra uzsikrecia ir liepia korteles nesti. Man tai dzin, tai as nenesu.

    AtsakytiPanaikinti
  15. Aušra, aš sužavėta tavo rašymo stilius. Tiesus, gan išsamus, natūralus ir kartais su šiokia tokia tokia ironiška gaidele. O tai ir yra kas traukia tave skaityti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu uz grazius zodzius! man labai malonu, kad kazkas skaito; jeigu niekas neskaitytu, tikriausiai nerasyciau; aciu!

      Panaikinti