Tai kaip
teisingai reikia vadinti – ŽELĖ, ŽELE, ŽĖLĖ?
Kaip ten bebūtų,
saldūs drebučiai bet kokiame pavidale yra mėgstamiausias mūsų Juliaus desertas:
želė iš pokelio, želatinu sustingdintos vaisių sultys, želė kūbeliai apvolioti
cukruje, o svarbiausia – įvairiausi neoninių spalvų saldainiai-guminukai visada
yra pats geidžiamiausias saldumynas. Todėl per Velykas nutariau pamaloninti savo
mažąjį draugą ir padariau vaisių drebučiuose, pagal Dorie Greenspan receptą.
Tikrai
nesitikėjau, kad bus taip skanu. Tai nebuvo šiaip sau želė vaikų stalui – tai
buvo suaugęs, prašmatnus desertas. Visi svečiai kartojo po antrą porciją, ir
gana nemenkas terrine kaip mat išgaravo.
Jeigu jums kada
užsinorėtų lengvo, gaivaus, neįmantraus, bet gana įspūdingo deserto – štai jums
receptas. Pagaminti šį terrine yra vieni niekai. O prie terrine dar labai tiks
aviečių padažas, arba šaukštas plaktos grietinėlės, arba kaušelis betirpstančių
vanilinių ledų.
Aušra
Citrusinių vaisių ir uogų terrine
Receptas iš Dorie Greenspan knygos "Around My French Table"
2 apelsinai, supjaustyti
skiltelėmis*
1 greipfrutas, supjaustytas
skiltelėmis*
1/3 stiklinės šalto vandens
2 šaukšteliai želatino
2 stiklinės apelsinų sulčių
1/3 stiklinės cukraus
3 stiklinės šviežių uogų
(aviečių, mėlynių, gervuogių, žemuogių)
Apelsinų ir greipfrutų
skilteles paskleisti ant lentelės ar skardos ištiestos dvigubu popierinių
rankšluostėlių sluoksniu. Užkloti poperiniu rankšluostėliu.
Į didelį dubenį supilti
šaltą vandenį. Ant vandens suberti želatiną; palikti 5 minutėms, kad išbrinktų.
Nedideliamre puodelyje
pakaitinti sultis ir cukrų, laikas nuo laiko pamaišant, kol cukrus pilnai
ištirps. Karštą mišinį pamažu pilti ant išbrinkusio želatino, atsargiai
maišant, kol želatinas pilnai ištirps. Dubenį su mišiniu palkti šaltai, kol
mišinys šiek tiek sustings ir taps panašaus tirštumo, kaip kiaušinių baltymai.
Pailgos kekso/kepaliuko
formos vidų sudrėkinti šaltu vandeniu. Į sutirštėjusią sulčių-želatino masę
atsargiai įmaišyti nusausintas citrusinių vaisių skilteles ir uogas. Visą masę
atsargiai perdėti į paruoštą terrine formą ir palikti šaltai, kad sustingtų.
Prieš tiekiant į stalą,
formą su terrine kelioms sekundėms panardinkite į didelį dubenį su karštu
vandeniu. Ištraukti iš vandens. Formą nusausinti, apversti ant lėkštės arba
padėklo.
*O čia video apie tai, kaip skiltelėmis supjaustyti citrusinius vaisius
Citrus - Berry Terrine
Recipe from Dorie Greenspan's "Around My French Table"
Segments from 2 oranges
Segments from 1 grapefruit
1/3 cup cold water
4 teaspoons gelatin
2 cups orange juice
1/3 cup sugar
3 cups fresh berries
(raspberries, blueberries, blackberries, wild strawberries, etc.)
Put a double layer of paper
towels on a cutting board and spread the citrus segments on the paper. Cover
with another layer of paper towels.
Put cold water in a large
bowl. Sprinkle in gelatin. Let it soften for about 5 minutes.
In a small saucepan heat
juice and sugar, stirring occasionally, until sugar dissolves. Gradually pour
hot juice mixture over softened gelatin, stirring gently, until all gelatin
dissolves. Chill gelatin mixture until it thickens slightly and its texture
becomes similar to egg whites.
Rinse the inside of a loaf
pan with some cold water.
Gently stir fruit segments
and berries into thickened gelatin mixture. Transfer the entire mixture into a
prepared loaf pan. Chill until gelatin solidifies.
When ready to serve, dip
the pan for a few seconds into a large bowl of hot water. Immediately remove
the pan from the water, dry it with the towel. Invert terrine onto a plate or a
platter.
*Here is video about how to
cut citrus fruit into segments
O Dieve koks čia skanumas!!! Noooriu!
AtsakytiPanaikintiReda - aciu!
PanaikintiSuper :) Stai toki maista, isivaizduoju, valgo rojuj :))
AtsakytiPanaikintiAciu labai! buvo tikrai skanu;
PanaikintiGėris tokie desertai. Vyro giminėj, kažkas visuomet baliams ruošdavo želė su daugybe vaisių (na, iki Taviškio terrine - toli, bet vis tiek mmmm...)
AtsakytiPanaikintiAciu, Ruta; o pas mus zele neypac populiaru; tik vaikams, ir tai tik maziems; bet sitas maloniai nustebino;
PanaikintiGenialumas paprastume!!!! Super!
AtsakytiPanaikintiAciu, Laima; tikra tiesa - paprasciau nebuna!
AtsakytiPanaikinti