Labai
mėgstu penktadienius – todėl, kad prasideda savaitgalis, ir todėl, kad
penktadienis mūsų namuose yra žuvies diena.
Keptos
lašišos su kopūstais ir šitaki grybais receptą pamačiau kovo mėnesio Bon Appétit,
ir jau keletą kartų jį spėjau pagaminti. Receptas super lengvas ir labai
greitas: viskas sumaišoma ir kepama kartu, todėl darbo čia minimaliai, or
rezultatas – puiki penktadienio vakarienė. Kepama ne ilgiau 15 minučių, todėl žuvis būna
minkšta ir sultinga, o daržovės traškios ir nesukritę. Imbieras, česnakai ir
galiausiai – padažas su wasabi krienais viską įsuką į maloniai aštrią,
aromatingą visumą. Liuks recpetas. Mums visiems labai patiko, ir mažiems, ir
dideliems. Net ir katinas sudalyvavo.
Linkiu
visiems gero savaitgalio!
Aušra
Kepta lašiša su kinietiškais kopūstais bok choy, šitaki grybais ir wasabi padažu
Pagal recpetą iš
Bon Appétit | March 2012
¼ stiklinės
majonezo
1 šaukštelis
japoniškų wasabi krienų pastos
2 cm ilgio
gabalėlis imbiero šaknies
2
skiltelės česnako
1 kg lašišos
file
0,5 kg
kinietiškų bok choy kopūstų
150 –
200 g baltagūžio kopūsto
100 –
150 g šviežių šitaki grybų
2 šaukštai
alyvuogių aliejaus
Rupios druskos
Šviežiai
maltų juodų pipirų
Didelį
platų keptuvą arba plačią kepimo skardą įdėkite į orkaitę. Orkaitę įkaitinkite
iki 230oC.
Imbiero
šaknį nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Česnaką smulkiai sukapokite. Nedideliame
dubenėlyje sumaišykite majonezą, wasabi, pusę tarkuoto imbiero ir pusę
smulkinto česnako.
Nuo lašišos
file nulupkite odą. File supjaustykite į 6 vienodo dydžio gabalėlius. Pabarstykite
druska ir pipirais.
Bok choy
kopūstus perpjaukite išilgai pusiau. Baltagūžį kopūstą supjaustykite plonais šiaudeliais.
Nupjaukite sumedėjusius šitaki kotelius. Į didoką dubenį sudėkite bok choy
puseles, grybus, šiaudeliais supjaustytą baltagūžį kopūstą, likusį imbierą, smulkintą
česnaką, aliejų, druskos, pipirų, ir viską gerai išmaišykite rankomis.
Roasted salmon with bok choy, green cabbage, shiitakes
and wasabi sauce
Recipe from Bon Appétit | March 2012
1/4 cup mayonnaise
1 teaspoon wasabi paste
1 1-inch piece ginger
2 large garlic cloves
2 pounds salmon fillets
1 pound baby bok choy
5 ounces green cabbage
4 ounces shiitake mushrooms
2 tablespoons olive oil
Coarse salt
Freshly ground black pepper
Place large roaster or a rimmed baking sheet into
oven. Preheat oven to 450°.
Peel and finely shred ginger. Mince garlic. In a
small bowl mix mayonnaise and wasabi. Stir in half of ginger and half of
garlic; set aside.
Remove skin from salmon filet and divide into 6
equal portions. Season fish all over with salt and pepper.
Cut bok choy lengthwise in half. Shred green
cabbage. Remove the stems from shiitakes. Place bok choy, cabbage, and mushrooms
in a large bowl. Drizzle with oil and add remaining ginger and garlic. Toss to
coat; season with salt and pepper.
Remove hot roaster or baking sheet from the oven. Scatter
vegetables across one side. Arrange salmon on other side. Roast, stirring
vegetables occasionally, until salmon is cooked through, 12–15 minutes. Divide
vegetables among plates; top with salmon. Serve wasabi mayonnaise alongside.
Katinas toks lengvai pasipiktinęs ar tai nustebęs :)
AtsakytiPanaikintiO ir žuvies dienos vakarienė atrodo ir skamba labai patraukliai. Žinau, kad vinis čia - lašiša, bet mane labiau gal net vilioja ta gražuolė salota :)
Ruta, del katino - tai cia jo tokia "veido israiska", ir dar kudas jis toks labai; todel ir atrodo truputi nepatenkintas;
PanaikintiLiuks receptas! Ar vaikai valgė patiekalą su tiek daug imbiero, be to bok-čoi kopūstai kepti visaip... ? Bijau, jog mano tik suaugusi dalis šeimos valgytų tokį patiekalą :(
AtsakytiPanaikintiAš pastebėjau, kad amerikiniuose receptuose žuvies žvynai niekad nevalomi, o lupama visa skūra. Man žvies odelė pati skaniausia, be to, ant jos kepant žuvis mažiau prilimpa prie dugno.
Aciu, Viktorija; mano vaikai neatsilieka nuo suaugusiuju nei imbiero, nei keptu bok choy vartojimu; svarbiausia, kad butu skanu;
Panaikintio del lasisos odos - tai jos man niekada netruksta; ji siaip tai pakankamai stora, ir kieta; ar tu ja valgai..?? na nebent paskrudinta ant griliaus,kai ji pasidaro sausa ir traski; tos lasisos, kuria as Wegmans uz $8.99/lb perku, oda greiciau primena puspadi, o ne delikatesa; kitu zuvu, pvz. upetakio, arba ten kokio eserio as irgi nelupu; bet lasisos, ypac kai ja kepu orkaiteje, oda nuneriu arba pries kisant i orkaite, arba pries nesant i stala;
Mano vaikai bok-čoi tik sriubose ir troškiniuose paslėptą po kitomis daržovėmis yra valgę. Kur koks didesnis gabaliukas pakliuvo, tai traukia lauk iš lėkštės. Imbierą vaikai labai mažais kiekiais toleruoja, tik kaip skonio užuominą. Išbandysiu šį receptą pradžioje sumažinusi imbiero kiekį, nes labai suintrigavo.
PanaikintiNormalią lašišą (laukinę ir be dažiklių) gaunu nusipirkti tik Whole Foods Market, nuvalau žvynus ir kepu ant skūros padėjus - tas riebaliukas po odele - tai Omega 3 ir vitaminas D - pats gerumas. Jei skurą lupsi - tai to gerumo neteksi. Aš ir dukra skurą valgome pirmiausia, nes ji mums skaniausia, o kas nulupa, tie mums atiduoda :) Bet dažnai žuvį parduoda jau be skūros... Amerikiečiai... ;)
O jau katino grozis!!! O as vat kopustu kazkodel visiskai nemegstu. Zuvies diena gera ideja. Tuomet vyras neturetu kaip skusti, kad zuvis vakarienei.
AtsakytiPanaikintiAciu, Aiste, uz komplientus katinui!
PanaikintiKaip noreciau tokiu pietu!!!!
AtsakytiPanaikintio bok choy kopustu labai noriu nusipirkti ir isbandyti, bet vis neaptinku ju cia ;(
Neringa - aciu! gal kinieciu krautuvese butu bok choy? ar pas jus nera kinieciu krautuviu..??
PanaikintiGeras, as lasisa visada valgau su mazu sauksteliu wasabi mayo (Trader Joes gamina skanu). Dabar matau, kad ne as viena tokia nuostabia ideja turiu :)))
AtsakytiPanaikintiJura, sutinku - labai gera ideja;
Panaikinti