26 birželio, 2012

Joninės ir į saulę panašus daržovių pyragas



Šiemet Jonines mes šventėm net dvi dienas. Šestadienį  mes visi trys: aš, Julius ir Izzy ilgai vaikščiojom po mišką, pynėm vainikus, juos leidom į upelį, ieškojom paparčio žiedo ir po akmenimis pasislėpusių salamandrų. 


Sekmadienį šventimas persikėlė prie ežero. Dieną praleidom besimaudydami, bekurendami kepsninę ir betinginiaudami pavėsyje. Iš vakaro aš buvau iškepusi daržovių plokštainį, su morkomis, porais ir garstyčiomis, specialiai Joninių piknikui, nes šis plokštainis labai panašus į saulę, toks beveik teminis, kaip tik Rasų šventei.



Vakare, po pikniko parėję namo, kūrenom laužą, kepėm S’mores, gėrėm mojitos ir tvarkėm Jūratės ir Kolumbijos atsineštą šokoladinį pyragą.

Buvo geras laikas, visom prasmėm. Joninių savaitgalis buvo tiesiog puikus. Tik gal kiek per trumpas. 

Aušra







Daržovių pyragas su garstyčiomis


Padui:
1 ¼ stiklinės* miltų
1 šaukštelis cukraus
½ šaukštelio druskos
85 g sviesto (įšalusio, susmulkinto)
1 kiaušinis
1 šaukštas ledinio vandens

Įdarui:
3 plonos morkos
3 ploni porai
Kelios rozmarino šakelės
3 kiaušiniai
6 šaukštai riebios grietinėlės
2 šaukštai Dijon garstyčių
2 šaukštai grūdėtų garstyčių
druskos


*1 stiklinė=236 ml

Padas: miltus, cukrų ir druską suberti į virtuvinį kombainą ir kelis kartus permalti.  Į miltų mišinį suberti sviesto gabalėlius ir kelis kartus persukti, kad sviestas daugmaž tolygiai pasiskirstytų miltuose. Kiaušinį išplakti su vandeniu ir pamažu, per kelis kartus supilti į miltų-sviesto mišinį, kaskart vis sumaišant tešlą, kol visas kiaušinis tolygiai pasiskirstys, ir tešla bus vis dar pakankamai biri, bet sulimpanti, ją suspaudus tarp pirštų. Tešlą iškrėsti ant sauso pamiltuoto paviršiaus (arba ant didelio maistinės plėvelės lakšto) ir suspausti į diską, maždaug1 cm storio. Tešlos diską įsukti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą mažiausiai 3 valandoms, arba pernakt.

Apvalios kepimo formos (23 cm skersmens) išsiimančiu dugnu vidų ištepti sviestu.

Atšalusią tešlą iškočioti į maždaug 3 - 4 mm storio skritulį. Iškočiotą tešlą netempiant įtiesti į paruoštą kepimo formą. Peiliu nupjaustuti per formos kraštus išlendančią tešlą. Tešlos paviršių keliose vietos subadyti šakute, uždengti maistine plėvele. Įdėti į šaldytuvą maždaug vienai valandai.

Orkaitę įkaitinti iki 205oC. Į tešla išklotą kepimo formą įtiesti svirestu pateptą folijos lakštą. Ant folijos priberti sausų pupelių arba ryžių. Pašauti į orkaitę ir kepti 20 minučių. Ištraukti iš orkaitės, atsargiai nuimti foliją su pupelėmis (arba ryžiais), ir toliau kepti dar 5 minutes, kol tešlos paviršius taps šviesiai auksinės spalvos. Ištraukti iš orkaitės. Leisti pinai atvėsti.


Įdaras: orkaitę įkaitinti iki 220oC. Ant plačios kepimo skardos patiesti sviestinio popieriaus lakštą. Ant skardos dėti formą su atvėsusiu pyrago padu.

Morkas nuskusti ir supjaustyti plonais šiaudeliais. Nupjauti porų tamsiąsias dalis. Baltąsias ir šviesai žalias dalis supjaustyti plonais šiaudeliais ir kruopščiai nuplauti. Supjaustytas morkas, porus ir vieną rozmarino šakelę sudėti į kiaurasamtį, uždėtą ant puodo su verdančiu vandeniu; vandens puode turi būti tiek, kad maždaug per pirštą nesiektų kiaurasamčio apačios. Uždengti dangčiu. Virti maždaug 7 – 8 minutes, kol daržovės suminkštės.Nukelti nuo garų. Daržoves perkelti ant rankšluostėliu ištiesto paviršiaus ir nusausinti.

Dubenyje išplakti kiaušinius ir grietinėlę. Įmaišyti garstyčias. Patikrinti, ar netrūksta druskos. Mišinį supilti ant atvėsusio pyrago pado. Ant viršaus išdėlioti nusausintas morkas, porus ir rozmarino šakeles. Pašauti į orkaitę. Kepti maždaug 30 minučių, kol įdaras lengvai paruduos. Tiekti šiltą, šaltą arba kambario temperatūros.









Vegetable Mustard Tart


Crust: 
1 ¼ cups flour
1 teaspoon sugar
½ teaspoon salt
6 tablespoons (3/4 stick) butter, frozen ,cut into pieces
1 egg
1 tablespoon ice-cold water

Filling:
3 thin carrots, peeled
3 thin leeks
Few rosemary springs
3 eggs
6 tablespoons heavy cream
2 tablepoons Dijon mustard
2 tablespoons whole grain mustard
salt

Crust: put the flour, sugar and salt in the processor and whir a few times to blend. Scatter the bits of butter over the flour and pulse several times, until the butter is coarsely mixed into the flour. Beat the egg with the ice water and pour it into the bowl in a few small additions, whirring after each one. You’ll have a moist, malleable dough that will hold together when pinched. Turn the dough out onto a work surface, gather it into a ball and flatten it into a disk. Chill the dough for at least 3 hours or overnight.

Butter a 9- to 9 1/2-inch tart pan with a removable bottom.

Roll out the dough chilled dough between sheets of wax paper or plastic wrap into about ¼ inch thick round. Transfer the dough to the tart pan, easing it into the pan without stretching it. Prick the base of the crust in several places with a fork. Chill — or freeze — the dough for at least 1 hour before baking.

Center a rack in the oven and preheat the oven to 400 degrees. Press a piece of buttered foil against the crust’s surface. Fill the covered crust with rice or dried beans. Line a baking sheet with parchment paper and put the tart pan on the sheet.

Bake for 20 minutes, then very carefully remove the foil (with the rice or beans). Return the crust to the oven and bake for another 5 minutes, or until it is lightly golden. Transfer the baking sheet to a cooling rack and allow the crust to cool before you fill it.



Filling: center a rack in the oven and preheat the oven to 425 degrees. Line a baking sheet with a silicone baking mat or parchment paper.
Cut the carrots and leeks into slender sticks. Cut the leeks in the same way and wash them thoroughly.
Fit a steamer basket into a saucepan. Pour in enough water to come almost up to the steamer, cover, and bring to a boil. Drop the carrots, leeks, and 1 rosemary sprig into the basket, cover, and steam until the vegetables are tender enough to be pierced easily with the tip of a knife, 7 to 8 minutes. Drain the vegetables and pat them dry; discard the rosemary spring.
In a medium bowl, whisk the eggs together with heavy cream. Add the mustards, season with salt.
Put the tart pan on the lined baking sheet and pour the filling into the crust. Arrange the vegetables over the filling. Top with the remaining rosemary sprigs. Bake the tart for about 30 minutes, or until it is uniformly puffed and lightly browned here and there and a knife inserted into the center of the custard comes out clean. Transfer the tart to a cooling rack and let it rest for 5 minutes before removing the sides of the pan. Serve hot, warm, or at room temperature, or lightly chilled.

13 komentarų:

  1. Tiesiog neišpasakytai dailiai atrodo šis pyragas. Tikrai primena saulutę :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, Aušra, niekur neradau, kaip kitaip Jums palikti zinute, tai pakomentuosiu ant sito nuostabaus pyrago. Narsau Jusu svetaine, nes norejau iskepti melyniu pyraga, o juk ar tik ne uz juru mariu jis labai populiarus? Ir koks siurprizas - nei cia, nei kituose lietuviskuose tinklapiuose melyniu pyrago nerandu! Gal cia kokia paslaptis? :)
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Labas, Ksenija, tikra tiesa - melyniu pyragas uz juru mariu labai populiarus; todel as tau siulau narsyti nelietuviskus tinklapius; pradziau pasiulyciau cia; http://foodgawker.com/?s=blueberry+pie
      o mano tinklarastyje melyniu pyragas tikrai bus; kai tik melyniu aplinkui daugiau prinoks;
      didelis aciu uz zinute!

      Panaikinti
    2. Aciu uz nuoroda, radau pora demesio vertu variantu :) O dar siek tiek pridesiu ispudziu apie si 'Joniniu' pyraga. Perskaicius kepimo instrukcijas, pirma mintis buvo: 'Siaubiakas.. Cia jau tikrai ne tinginukams!' Toks, atrodo, lyg ir neimantrus pyragas - na, argi labai sudetinga ideti pora morkyciu ir poru? Bet is tiesu, tai labai jau neprastas, bent jau man taip pasirode. Kaip pradedanciajai namu seiminikei, besidarbuojant man iskilo pora keblumu (ir kaip iskocioti ta salta tesla.. o gal nereikia, juk ir taip ji disko formos ir graziai suspausta... hm, ar grietinele su kiausiniais ir liks tokiu skystymuku, ar issiplaks i kokias nors putas... oj, puse skystymuko subego i formos pakrascius, kuom cia dabar uzpylus tas darzoves...), bet kazkaip finisa pasiekiau. Nors nesu tikra, ar tikrai viskas gavosi - ar rezultatas turetu buti kazkas panasaus i prancuziska 'quiche'? Oj, nezinau, ar rysiuos darsyk imtis tokio zygdarbio.. Pabandyti buvo labai idomu, bet gal reik man ko nors paprasciau, bet o taciau visiems bandantiems linkiu sekmes! :)
      Ksenija

      Panaikinti
    3. Ksenija, pirmiausiai tai didelis aciu, kad nepatingejai parasyti ir pasidalinti, kaip sekesi; dabar prie detaliu:
      1) man atrodo,kad nera cia jis sudetingas; kai isicinkinsi, tai sumontuosi toki pyraga vienas-du;
      2) del teslos kociojimo: is pradziu, kai tik tesla sumaisai, tai jos kocioti nereikia; kaip ir rasei, tik suspaudi rankomis i diskeli, susuki i plevele ir kisi i saldytuva; atsalusia tesla as kocioju, ir kociojasi ji man be jokio vargo; nors gal mano rankos tokios jau pakankamai igude; nezinau; as nors stangu laisvalaikiu nekilnoju, bet pyragui tesla iskocioju be problemu; kad lengviau butu kocioti, as pasitiesiu kelis lakstus sviestinio popieriaus arba maistines pleveles; ant jos dedu teslos diskeli, ant virsaus kita laksta popieriaus arba pleveles, ir pirmyn su kocelu; issikocioja tesla kaip bite; po to ta iskociota tesla itiesiu i sviestuota forma; svarbu teslos nei kiek netempti, tik itiesti kaip kokia medziaga; ir po to prispauti sakute arba pirstais prie krastu; jeigu tempsi, kepant tesla sutrukines;
      3) grietinele ir kiausiniai i jokias putas neissiplaka; bus toks skystimelis;
      4) i kokius pakrascius tas skystis subego? juk nera joku pakrasciu? iki pat formos virsaus eina pyrago padas, ar ne?
      5) man labai smagu girdeti, kad pasiekei finisa, kad netrenkei visko i sona ir iskilus klaustukams nesupanikavai;
      6) rezultatas tikrai primena quiche, tik garstycios suteikia labai malonu skoni; as i quiche garstyciu niekada nededu;
      7) jeigu pyrago skonis patiko, as siulau tikrai dar karta bandyti; vietoje morku su porais galima deti pomidorus; dar ir kitu variantu galima nesunkiai prisigalvoti; mano galva tai labai vykes pyragas; as ji jau kelis kartus kepiau, ir kiekviena karta jis isgaruodavo kaip dumas;
      8) del melyniu pyrago - as tikrai nepamirsau ir greitu laiku papublikuosiu bent pora geru variantu, specialiai tau!
      aciu dar karta uz liuks komentara!

      Panaikinti
    4. 1. Tikrai, juk svarbu ne ugis, o smugis! Pasipraktikuosiu ir suraitysiu si skaniausia pyraga kaip pirmoka. Juokauju gi (del pirmoko).
      2. Instrukcijas supratau, manau, pavyks.
      3. Aiskumelis... Tai su mikseriu, vadinasi, persistengti nereikia...
      4. Nu sakes... An apaka... Tai va kodel man tas kociojimas toks itartinas pasirode: 'mano' variante tesla buvo tik ant dugno. Reiks pasitaisyti.
      5. Atrodo, visi klaustukai atsakyti, aciu uz paaiskinimus!
      6. No comments.
      7. Kai teslos, kociojimo ir paklojimo paslaptys issaiskintos, tai jau vel smalsu pabandyti. Jo, pomidorai man labiau prie sirdies, jauciu.. Kita savaite pabandysiu :)
      8. Laukiam laukiam... (cia as ir dar labiau mano vyras). Po bandymu garantuoju komentara .

      Panaikinti
    5. Stai, pagaliau parasysiu, kaip sekesi antra karta su siuo pyragu (o kepiau jau pries 2 svaites, tai praktiskai jau vel galiu bandyti is naujo).
      Tai visu pirma, sveciams pyragas patiko, tai jau sitai labai dziugu buvo. O man labai patiko kocioti tesla per plevele - tikrai gerai sugalvota, ir tu miltu visai nereikia, na, super tikrai (aciu uz detalu aprasyma, kaip tai daryti).
      Na, o toliau.. O toliau buvo taip, kad sikart tesla jau uzlipdziau ant formos dugno ir ant jos krastu, tik gal mano ta forma ne visai tinkama, galvoju. Gal cia reik naudoti ta tokia plokscia ir zema forma (kaip visokiems tarte' ams)? Nes mano forma yra 6 cm aukscio, tai iskepus teslos krastai gerokai apskrudo, net ir po tu 20 min su folija (o ta folija reikia visur uzdeti: ir ant dugno, ir ant sonu, ar taip). Dar man smalsu, ka padaro tie ryziai ir pupeles, kuriuos dedam ant folijos?
      Na, o kadangi tie krastai buvo tokie auksti, tai supylus kiausini su grietinele, liko dar keleta cm iki virsaus ir jie buvo neuzpildyti, tad sikart ar juos nupjoviau :)
      Dar sikart dejau pomidorus ir baby-corn.
      Tai tokie mano ispudziai.
      Bet dabar jau mane labai vilioja pyragas su avietemis, atrodo laaaabai skaniai. Nekantrauju paragauti :)
      Ksenija

      Panaikinti
    6. Ksenija, svarbiausia, kad sveciams patiko; su pomidorais ir kukuruzias tikrai turejo buti skanu; o del formos - manoji labai zema, tik kokiu 2 cm aukscio, bet ausktesneje irgi galima; tik tada reiketu arba nupjauti krastus (kaip tu padarei), arba nedeti teslos iki pat visaus;
      del teslos apskrudimo - taip greitai apskrudo gal todel, kad ploniau iskociojai; o folija su ryziais arba pupelem neleidzia teslai issipusti; cia jie tik del svorio, kad prispausti tesla; jeigu keptum paprastai, niekuo neprispaudus, tai apacia issipustu kaip kokia bulka, o krastai susmegtu;
      aciu tau uz komentarus ir uz pasidalinima; as jau iskepiau labai gera melyniu pyraga; specialiai tau (ir tavo vyrui); papublikuosiu siom dienom; sekmes!

      Panaikinti
  3. Atsakymai
    1. Jonas kazkodel savo vardadienio nesureiksmino ir visose iskilmese dalyvavo gana periferiskai; deja...;

      Panaikinti
  4. Tikrai labai gražios nuotraukos, o pyragas - be žodžių, reik manyti, kad ir taip pat skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu Ausra, labai! o pyragas labai pasiteisino; vakar vel toki pati kepiau, siandienos pusryciams;

      Panaikinti