19 gruodžio, 2011

Kalėdos ir polenta su grybais




Šitą patiekalą tradiciškai gaminu Kūčių vakarienei jau nežinau kiek metų. Šie metai irgi nebus išimtis.

Polentos kąsneliai su grybais

Polentai:
2 stiklinės pieno
2 stiklinės vandens (arba vištienos sultinio)
1 lauro lapas
1 stiklinė polentos (arba kukurūzų miltų)
1/2 stiklinės tarkuoto parmesano sūrio
30 g sviesto
Druskos

Grybams:
50 g sviesto
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
500 g įvairių grybų
1 nedidelis svogūnas
1 šaukštas balzaminio acto
Saujelė tarkuoto sūrio (čederio, Comté arbo kitokio fermentinio)
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
Druskos
Grietinės
Petražolių

Stačiakampę  (23 cm X 33 cm) kepimo formą ištepti sviestu. 

Puode užvirinti pieną, vandenį ir lauro lapą. Nukelti nuo ugnies, uždengti ir palikti maždaug 20 minučių. Išimti lauro lapą ir vėl užvirinti. Pastoviai maišant, pamažu supilti polentą. Sumažinti ugnį. Virti, pastoviai maišant, kol polenta sutirštės, maždaug 10 minučių. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti tarkuotą sūrį, sviestą ir druską. Karštą masę sukrėsti į sviestu išteptą formą; peiliu išlyginti paviršių ir palikti šaltai 3 – 4 valandoms (arba pernakt). Atšalusią polentą supjaustyti į  maždaug 24 kąsnio dydžio kvadratėlius. 

Paruošti grybus: Keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinti 30 g sviesto ir 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberti sausus nuvalytus grybus ir kepti, kol grybai suminkštės. Suberti smulkiai supjaustytą svogūną ir supilti balzaminį actą. Kepti, kol svogūnai suminkštės. Įmaišyti grietinę, smulkiai supjaustytas petražoles. Paskaninti druska ir maltais juodais pipirais. Nukelti nuo ugnies. Laikyti šiltai. 

Didelėje keptuvėje ant karštos ugnies įkaitinti porą šaukštų alyvuogių aliejaus; apkepinti polentos kvadratėlius, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Apkepintus polentos kvadratėlius perkelti ant lėkštės arba padėklo. Ant kiekvieno kvadratėlio dėti dar šiltų keptų grybų ir tarkuoto sūrio; užbarstyti smulkintų petražolių.


 
Polenta Squares With Warm Mushroom Ragout

Polenta:
2 cups milk
2 cups water (or chicken broth)
1 bay leaf
1 cup polenta (or corn meal)
½ cup grated parmesan cheese
2 tablespoons butter
Salt

Mushrooms:
3 tablespoons butter
4 tablespoons olive oil
1 ½ pound assorted mushrooms
1 small onion
1 tablespoon balsamic vinegar
Handful of grated cheese (cheddar, Comté or other)
Freshly ground black pepper
Salt
Sour cream
Parsley

Generously butter 13” X 9” baking dish. Bring milk, water and bay leaf to boil. Remove from heat, cover and let it infuse for about 20 minutes. Discard bay leaf. Bring liquid to a boil. Stirring constantly, slowly add polenta. Reduce heat to low and cook, stirring constantly, until polenta thickens, about 10 minutes. Remove from heat. Add grated parmesan and butter. Season with salt. Pour hot polenta into prepared buttered dish, smooth the top with a knife. Chill for about 3 – 4 hours, or overnight. When polenta is cold and firm, cut it into approximately 24 bite-size squares.

Prepare mushroom ragout: in a deep skillet over medium heat melt 2 tablespoons butter and 2 tablespoons olive oil. Cook mushrooms until tender. Add finely chopped onion and balsamic vinegar. Cook until onion is tender. Add sour cream, chopped parsley, salt and pepper. Remove from heat. Keep warm.

In a large skillet over high heat warm 2 tablespoons olive oil. Fry polenta squares until crispy on both sides. Transfer to a plate or a platter. Top each square with  mushroom ragout, shredded cheese and minced parsley.

8 komentarai:

  1. O mes kažkaip jau nuo vaikystės Kūčių patiekalams tradiciškai nenaudojam nei sviesto, nei kiaušinių, nei sūrio, nei grietinės. Nieko, kas gyvulinės kilmės. Tiesiog taip. o čia puiki užkandėlė Kalėdų stalui

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kristina, man iskart pritruktu fantazijos su tokiu racionu; as pasninka apriboju mesos nevartojimu, ir visi valgantys, atrodo, nepyksta;

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau fantazijos tikrai nepritrūktų :) bent jau ne tau. Tik aišku reikia tuomet pagalvoti, ką gaminti šiek tiek iš anksto :) man kolkas nereikia ruošti pačiai Kūčių, bet va kas būna ant stalo: marinuota silkė su svogūnais, silkė su burokėliais ir pupelėmis, silkė su morkomis ir svogūnais, marinuoti/džiovinti grybai, riešutai, lydeka miltų-vandens-aliejaus tešloje, krabų lazdelės alaus-miltų tešloje, kūčiukai, obuoliai, riešutai, duonos-pupelių-svogūnų mišrainė... Jei pritrūksta priskaičiuojam dar ir mandarinus, duoną ir dar porą žuvies patiekalų :)
    Jokiu būdu nesakau, kad taip kaip ruoši blogai :) turėtų būti visai įdomu, kitoniška. Man pvz. netrukdo nei grietinėlė, nei sviestas. Matyt dėl to, kad tos senos tradicijos nublanksta jau...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip tik išbandžiau polentą šią savaitę. Pirmas blynas nesužavėjo, bet duosiu dar kelis šansus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nesupykite, bet tai - "nekūčinis" valgis. Tikiu, kad gal ir labai skanus, bet, kaip pastebėjo Kristina, labiau tinkantis Kalėdų stalui.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. As nesupykau nei kiek; man tai labai netgi kucinis; kiekvienais metais per kucias gaminu, ir PERKUNAS kol kas dar netrenke; tai itariu, kad viskas cia tvarkoj;

      Panaikinti
    2. Tai be abejo niekas nedraudžia tokio ir per Kūčias gaminti. Tieisog kažkaip niekaip neprisimenu, kad būčiau nors ką girdėjusi apie tai, kad senobės lietuviai būtų piene kukurūzų košę Saulėgrįžos nakčiai virę... Bet, žinoma, laikai keičiaisi, modernėja netgi ir tradicinis Kūčių stalas. Šiaip viskas gerai, jei Perkūnas netrenkė nė karto, tai gal ir netrenks, tik keistoka - Padėkos dienos valgius taip preciziškai surašėte ir dar pridėjote, kad jei kas nors būtų kitaip, tai jau būtų nebe Padėkos diena. Manyčiau tas pats galioja ir Kūčioms - aišku, improvizacijos galimos... Bet man kažkaip Kūčios be aguonpienio, kisieliaus, bet su polenta, kuri dar gana gausiai akompanuojama gyvulinės kilmės produktais - ghm, nelabai į Kūčias panašu. Aišku, kiekvienam savo. Ir turbūt kad viskas tvarkoj - vieni per Kūčias valgo pienu, grietine ir vištienos sultiniu paskanintą polentą , kiti per padėkos dieną kepa kokią vargšę vištą vietoj išgelbėto kalakuto.

      Panaikinti
    3. Anonime, nu va kokia rimta pastaba gavau: kad perdetai sureiksminu Padekos Diena ir atmestinai ziuriu i tautines Kuciu tradicijas; oi kaip negrazu; bet cia, kaip pats/pati sakai - kiekvienam savo; mano filosofija del Kuciu ir kitu tradiciniu kanonu yra tokia: tradicijos yra gyvas, lankstus ir besikeiciantis dalykas, o nesustabarejes ritualas; kazkada senobes lietuviai nei Kuciu, nei Kaledu isvis nesvente, o kriscioniskos tradicijos buvo sventvagiskos; taciau mes nebegarbinam Perkunu ir paklodem apsirise ir basi nevaikstom aplink piliakalnius ir nebesaugom sventos ugnies; kaip zinia, mes visai noriai perkam i-phones, vaikus veziojam i mokykla visureigiais, ir Kuciu vakarienei verdam polenta su sultiniu ir pienu; polenta galima isvirti ir su vandeniu, be pieno ir be sultinio; bet su pienu ir sultinio daug skaniau; polentos galima isvis nevirti; vietoj jos galima uzsimerkti grudu ir kabliuoti Kucia, aguonu kisieliu ir zuvedru piena, bet mano manymu tai visai neprivalu, ir niekas neturi jaustis prasikaltes, kai savo seimai ruosia vakariene kitaip, negu kazkas kitas; senobes lietuviai seniai seniai valge kisieliu ir kucia, bet jie taip pat nesinaudojo internetu ir nepirko AMERiKIETISKU!!! kompiuteriu; todel, manau, nebereikia badytis pirstais ir pamokslauti; tradiciju islaikymo ir ju begalinio lankstumo pavyzdys, manau, galetu buti Padekos diena, kur tradiciniai patiekalai gaminami visais imanomais budais, su visais imanomais ingredientais, be kokio aikciojimo del tradiciju issigimino; ne mums (ne man ir ne Jums) spresti, kas yra kucinis valgis, o kas ne; kucinis valgis yra tai, ka viena ar kita seima megsta gaminti ir valgyti per kucias;

      Panaikinti