Meilė būna visokia – laiminga ir nelaiminga, romantiška ir tragiška, saldžiai karti, arba tiesiog karti, arba labai labai saldi. Meilės, kaip ir daugelio kitų dalykų gyvenime, nepasirinksi – ji yra tokia, kokia yra. Bet jeigu būtų galima rinktis meilę, aš rinkčiaus saldžiai sūrią. Nes saldžia meile labai greitai galima užsisaldinti, ir ji kaip mat gali pabosti. Tada užsinori kažko rimto ir sūraus, kad bent kiek numalšinti ta nesvietišką saldumą.
Į saldžią, romantišką meilę, tą, nuo kurios sukasi galva ir temsta protas, reikia laikas nuo laiko įmesti žiupsnelį-kitą kasdienybės prozos, rupios gyvenimiškos druskos, kad saldumas būtų tvirtesnis ir tęstųsi ilgai.
Druska visame kame yra svarbiausias ingredientas, dažniausiai nematomas, bet būtinas, kad kiti skoniai galėtų atsiskleisti visame gražume. Druska – tai fonas. Tai scena dramai, naujiems pojūčiams ir stipriausiems išgyvenimams. Be druskos gali nublankti net prašmatniausia egzotika. Todėl aš myliu druską. Ypač ten, kur saldu. Aš sūdau maistą ir gyvenimą dosniais rupios kasdienybės žiupsneliais, kad saldumynai būtų nenuobodūs ir dramatiški, o meilė būtų visada ryški, tvirta ir jaudinanti.
Sveikinu visus su šventojo Valentino diena!
Aušra
Šokoladiniai keksiukai su saldžiai sūria karamele
Receptas iš Baked: New Frontiers in Baking ir iš Baking = Love
Sweet and Salty – tai pats populiariausias tortas Baked kepykloje, labiausiai visų mėgiamas ir perkamas. Jis be galo išliaupsintas ir tapęs vos ne legenda maisto blogerių ir kepėjų pasaulyje. Aš pati jį kepiau jau ne kartą, ir ne du, ir net neabejodama prisidedu prie visų pagyrų. Tortas tikrai vertas viso jam skiriamo dėmesio. Receptas yra tobulas. O pats desertas – dar geresnis. Ši kartą Baked receptą pritaikiau keksiukams (su Baking=Love pagalba). Iškepkit šituos keksiukus. Tikrai nesigailėsite. Iškepę sulaistykit juos sūria karamele. Viršų papuoškite šokoladiniu-karameliniu ganache. Pabarstykite švelnia jūros druska. Paragaukite. Ir tik tada suprasite, kodėl apie šį nemirtingą receptą netyla kalbos:
Keksiukams:
2 stiklinės miltų
1 ¾ stiklinės cukraus
¾ stiklinės kakavos miltelių
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1 šaukštelis valgomos sodos
1 šaukštelis druskos
55 g sviesto, šalto, susmulkinto
½ stiklinės aliejaus
½ stiklinės vandens
3 kiaušiniai
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
1 stiklinė grietinės
Karamelės padažui:
½ stiklinės riebios grietinėlės
1 šaukštelis jūros druskos
¼ stiklinės vandens
1 stiklinė cukraus
2 šaukštai šviesaus kukurūzų sirupo
¼ stiklinės grietinės
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
Kremui:
450 g tamsaus šokolado, susmulkinto
1 ½ stiklinės riebios grietinėlės
½ šaukštelio rupios druskos
1 stiklinė cukraus
¼ stiklinės vandens
2 šaukštai šviesaus kukurūzų sirupo
450 g sviesto, susmulkinto, kambario temperatūros
Keksiukai: Orkaitę įkaitinti iki 180oC. Keksiukams skirtą skardą iškloti popierinėmis keksiukų formelėmis.
Dideliame dubenyje sumaišyti miltus, cukrų, kakavos miltelius, kepimo miltelius, sodą ir druską. Suberti smulkintą sviestą ir pirštais pertrinti, kol sviestas daugmaž vienodai pasiskirstys ir mišinys taps panašus į duonos trupinius.
Į miltų ir sviesto mišinį dėti kiaušinius, aliejų, vandenį, vanilės ekstraktą ir grietinę. Viską gerai išmaišyti elektriniu mikseriu.
Tešlą paskirstyti į paruoštas keksiukų formeles, pripildant tik maždaug 2/3 formelės tūrio.
Kepti 20 – 25 minutes, kol keksiukų vidus bus pilnai iškepęs ir medinis dantų krapštukas, įkištas į keksiuko vidurį, bus visiškai sausas.
Karamelė: nedideliame puodelyje ant vidutinės ugnies pakaitinti grietinėlę ir druską, kol užvirs. Nukelti nuo ugnies.
Kitame puodelyje sumaišyti vandenį, cukrų ir kukurūzų sirupą ir pakaitinti ant vidutinės ugnies, kol cukrus pilnai ištirps ir mišinys taps sodrios gintarinės spalvos. Nukelti nuo ugnies. Supilti pakaitintą grietinėlę. Kai mišinys nustos burbuliuoti, įmaišyti grietinę ir vanilę. Palikti šaltai, kad atvėstų.
Kremas: smulkintą šokoladą suberti į karščiui atsparų dubenį.
Nedideliame puodelyje pakaitinti grietinėlę ir druską,kol užvirs. Nukelti nuo ugnies.
Kitame puodelyje pakaitinti vandenį, cukrų ir kukurūzų sirupą, kol mišinys taps sodrios gintarinės spalvos. Nukelti nuo ugnies. Supilti pakaitintą grietinėlę. Išmaišyti.
Karštą karamelę supilti į dubenį su šokoladu. Palaukti 1 – 2 minutes, kol šokoladas aptirps. Išmaišyti iki vientisos masės. Elektriniu mikseriu plakti, kol masė atvės. Į atvėsusią masę dalimis dėti smulkintą sviestą, kaskart vis gerai išplakant, kol masė taps vientisa ir puri. Jeigu kremas per skystas, įstatyti jį trumpam į šaldytuvą, kad sustandėtų.
Pyragaičiai: Atvėsusių keksiukų viršų subadyti dantų krapštuku. Subadytų keksiukų viršų atsargiai aplieti atvėsusiu karameliniu padažu, vis palaukiant, kad padažas spėtų susigerti į keksiukus, o ne nubėgtų per kraštus. Puošti atvėsusiu šokoladiniu kremu.
Sweet and Salty Cupcakes
Adapted from Baked: New Frontiers in Baking & Baking=Love
Cupcakes:
2 cups flour
1 ¾ cup sugar
¾ cup cocoa
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
4 tablespoons butter, cold and chopped
½ cup vegetable oil
½ cup water
2 cups flour
1 ¾ cup sugar
¾ cup cocoa
2 teaspoons baking powder
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
4 tablespoons butter, cold and chopped
½ cup vegetable oil
½ cup water
3 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1 cup sour cream
1 teaspoon vanilla extract
1 cup sour cream
Caramel Sauce:
½ cup heavy cream
1 teaspoon sea salt
¼ cup water
1 cup sugar
2 tablespoons light corn syrup
¼ cup sour cream
1 teaspoon vanilla extract
½ cup heavy cream
1 teaspoon sea salt
¼ cup water
1 cup sugar
2 tablespoons light corn syrup
¼ cup sour cream
1 teaspoon vanilla extract
Frosting:
1 pound dark chocolate, chopped
1 ½ cup heavy cream
½ teaspoon sea salt
1 pound dark chocolate, chopped
1 ½ cup heavy cream
½ teaspoon sea salt
1 cup sugar
¼ cup water
2 tablespoons light corn syrup
1 pound (4 sticks) butter, chopped into tablespoon size pieces, at room temperature
Cupcakes: Preheat oven to 350oF. Line muffin tins with paper liners.
2 tablespoons light corn syrup
1 pound (4 sticks) butter, chopped into tablespoon size pieces, at room temperature
Cupcakes: Preheat oven to 350oF. Line muffin tins with paper liners.
Place flour, sugar, cocoa, baking powder, baking soda and salt in a large bowl. With your fingers rub in pieces of cold butter until the mixture resembles bread crumbs.
Make a well in the centre and add eggs, oil, water, vanilla and sour cream. Beat with electric mixer to incorporate.
Scoop the batter into prepared baking cups filling them about 2/3 full.
Bake for 20 - 25 minutes until toothpick comes out dry and clean.
Bake for 20 - 25 minutes until toothpick comes out dry and clean.
Caramel Sauce: In a small saucepan on medium heat combine cream and salt. Bring to a low simmer and stir until the salt is all dissolved. Take off the heat.
In another saucepan combine water, sugar and corn syrup and heat on medium heat until sugar is dissolved and mixture is an amber color. Take off the heat, add warmed cream. When it has finished bubbling, stir in sour cream and vanilla. Set aside to cool.
Frosting: Place dark chocolate in a large heatproof bowl.
Make caramel the same as the salted caramel above: in a small saucepan, combine cream and salt. Bring to a low simmer and stir until the salt is all dissolved. Take off the heat. In another sauce pan, combine water, sugar and corn syrup and heat on medium high until the sugar is all dissolved and the mixture is an amber color. Take off the heat, add warmed cream. Mix well until smooth.
Add hot caramel to chocolate. Let it sit for a minute to melt the chocolate. Stir well until smooth. Beat chocolate/caramel mixture with an electric mixer until the mixture is cool. When the mixture has cooled, add butter a couple of pieces at a time and continue beating until frosting is light and fluffy. If the frosting is a bit too oozy, let it sit in the fridge until it firms.
Assembling the cupcakes: Poke holes in the top of each cupcake with a toothpick. Spoon over a little of the salted caramel sauce and let it soak in. It won't soak into totally so there will still be a bit of a layer on top. Decorate with chilled frosting.
Labai gražus įrašas, toks su polėkiu ;) Tau irgi romantiškos Valentino dienos!
AtsakytiPanaikintiAciu, Jura!
PanaikintiSaldus surumas - ech koks pazistamas jausmas. Kartais noretusi, kad gal ne taip gerai ta jausma pazinociau.
AtsakytiPanaikintilabai gerai zinau ta jausma, bet ismokau nuo jo nebegti, o "embrace", kaip sakoma;
PanaikintiDar noriu prisideti prie Jurates ir pagirti, kad labai grazus tavo irasas. Ir keksiukai tokie tobuli, kaip tu juos taip ir padekoruoji. Mano akimis daraisi "profesioanl chef" - kaip te tetule, kur tu klausei, kaip jinai tai graziai padekoravo sokoladini torta.. atsimeni ;))
AtsakytiPanaikintiLina, aciu! ta tetule apie kuria sneki buvo is labai mandros prancuziskos Patisserie; i mano klausima, kaip ji padare toki plona ir lygu sokoladinio glajaus sluoksni, ji man atsake trumpai ir aiskiai: "it's because I'm a professional Pastry Chef"; (cia po to, kai as is jos uzsakiau torta uz $60.00!); as tikiuosi, kad as niekada savo gyvenima niekam sitaip nepasakysiu; netgi jeigu taip nutiks, kad busiu "Professional Pastry Chef" (ka cia gali zinoti...), as netikiu, kad galesiu sitaip drebti zmogui;
PanaikintiAtrodo super! Įsivaizduoju, kokie nerealūs :) Noriu pasitikslinti: kiek keksiukų gaunasi iš nurodytos normos? Kepsiu :) Tik kremui 2/3 sviesto keisiu kremine varške :)
AtsakytiPanaikintiAciu uz grazu komentara!! keksiuku man isejo apie 30, bet mano formeles nedidukes; o del varskes vietoje sviesto - kodel gi ne! kai iskepsi, pasipasakok, kaip sekesi ir ar patiko;
PanaikintiLabai gražus įrašas. Jau dabar girdžiu, kaip apie šiuos keksiukus tuoj tuoj pradės dūgzti ir lietuviški tinklaraščiai :)
AtsakytiPanaikintiAciu, Ruta! o kad tinklarasciai garsiai duzgia - tai tik smagiau!
AtsakytiPanaikintiSmagu skaityti Jusu bloga. Smagu laukti nauju irasu,smagu bandyti receptus.
AtsakytiPanaikintiAciu Ausra, kad esate cia!
Jus tikriausiai net neisivaizduojat, kiek daug man reiskia sitoks komentaras!!! ACIU ACIU ACIU uz tokius grazius zodzius!
PanaikintiLabai labai! O sakykit, su kokiu antgaliu padaret keksiuku topinga? Su tokia kaip zvaigzdute? Aciu uz atsakyma :)
AtsakytiPanaikintiSandra, taip, tai Wilton 1M antgalis:
Panaikintihttp://www.coppergifts.com/cookie-cutters/pc/Decorating-Tip-Wilton-1M-p5190.htm
O paties sweet and salty pyrago recepti nebus? Ar jau yra? :)
AtsakytiPanaikintipyragui tiks tas pats receptas kaip ir keksiukams; bet Sweet & Salty tortas tikrai cia bus; visko cia dar bus;
AtsakytiPanaikintiAčiū už atsakymą, bet kai radau originalų receptą, jis šiek tiek skyrėsi nuo šio. Ar tikrai tika visos porcijos ir proporcijos kepti biskvitui ir pertepti?
AtsakytiPanaikintias pati kepiau biskvitus ir pagal sita, ir pagal originalu "Sweet and Salty Cake" recepta; pagal keksiuku recpeta kepiau mazuti 6" skersmens torciuka, o pagal originalu BAKED frecepta kepiau dideli staciakampeje 9 X 13" formoje; abu isejo be priekaistu; Jusu valia rinktis ta recepta koks tik patinka;
PanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintiar nurodytas stiklinės kiekis atitinka standartinius 240 ml?
Anonime, sveiki; 1 stikline = 236 ml
PanaikintiSveiki, kuom galima pakeisti kukuruzu sirupa? :)
AtsakytiPanaikintiSveika, Evelina; sirupa galit keisti skysta gliukoze; o dar prie to paties noriu pamineti, kad mano blogas persikele i nauja tinklapi: http://vaikaivanile.com; ten sudeti visi seni ir kruva nauju irasu; taip kad apsilankykit prasau kada nors, prie progos;
Panaikinti