03 vasario, 2012

Ketvirtadieniai pas Jūratę – makaronai ir pyragaičiai



Ketvirtadienį po darbo vėl važiavau pas Jūratę, į tradicinį pavakarojimą jos virtuvėje ir prie  TV ekrano. 

Televizoriaus aš šiaip beveik nežiūriu. Neturiu laiko. Nebent retkarčiais įsijungiu Late Night With Jimmy Fallon arba The Tonight Show with Jay Leno. Abi laidos rodomos gerokai po vidurnakčio, todėl ir žiūrimos, nes tai bene vienintelis paros metas, kai galiu prisėsti ir paspoksoti į ekraną. Ir dar ketvirtadieniais pas Jūratę ir Kolumbiją. 

Vakar pas Jūratę bendromis jėgomis buvo pagamintas sekantis vakarienės meniu:




“Ketvirtadieniai pas Jūratę”

Vasario 2, 2012

MENIU




Arugulos, Pekino kopūstų ir keptų burokėlių salotos  su apelsinais, pistacijomis ir citrusiniu vinigretu
Vinigretui sumaišyti  šviežiai išspaustas 1 citrinos sultis, 1 apelsino sultis, maždaug ½ stiklinės alyvuogių aliejaus ir porą šaukštų medaus; paskaninti rupia druska.


Plikytos tešlos bandelės grougères su prosciutto, Pecorino Romano ir čiobreliais


Spagečiai su sūriu ir pipirais (Cacio e Pepe) kepto Pecorino Romano krepšeliuose
 
Plikytos tešlos pyragaičiai su ledais ir 
karameliniu-apelsininiu šokolado padažu (Profiteroles)
Profiteroles ir grougères pagamintos iš tos pačios tešlos
Ledai – Kolumbijos firminiai pieniški su klevų sirupu


TV programa -  Anthony Bourdain: No Reservations, Episode 97 “Rome”
Juodai baltas pasakojimas apie pasakų miestą, jo pasakišką maistą 
ir Cacio e Pepe


















 Geras buvo vakaras. Kaip visada.

Aušra








Plikytos tešlos pyragaičiai 
su karameliniu - apelsininiu šokolado padažu  
(profiteroles)




Pyragaičiams:
½ stiklinės pieno
½ stiklinės vandens
115 g sviesto, susmulkinto, kambario temperatūros
1 šaukštas cukraus
Žiupsnelis druskos
1 stiklinė miltų
4 kiaušiniai

Padažui:
½ stiklinės cukraus
1 stiklinė riebios grietinėlės
150 g tamsaus šokolado, susmulkinto
½ šaukštelio apelsinų ekstrakto
Tarkuotos apelsino žievelės

Orkaitę įkaitinti iki 220oC.
Kepimo skardą iškloti sviestiniu popieriumi arba silikonine Silpat plėvele.
Puode and vidutinės ugnies užvirinti vandenį, pieną, sviestą, cukrų ir druską. Nukelti nuo ugnies. Įmaišyti miltus. Sumažinti ugnį. Miltų mišinį kaitinti ant silpnos ugnies, pastoviai maišant, maždaug 3 minutes. Nukelti nuo ugnies. Po vieną įmušti kiaušinius, kaskart gerai išmaišant elektriniu mikseriu. Sudrėkintu šaukšteliu iš tešlos formuoti apvalius pyragaičius ir dėlioti ant paruoštos skardos, paliekant 3 – 4 cm tarpus. Pyragaičių viršų sudrėkinti vandeniu. Kepti 10 minučių. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 190oC. Kepti dar maždaug 10 minučių, kol pyragaičiai lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės. Kiekvieno pyragaičio šone aštriu peiliu įpjauti mažą skylutę, kad išeitų susikaupę garai. Palikti kambario temperatūroje, kad pilnai atvėstų.
Padažui: nedideliame puodelyje ant vidutinės ugnies kaitinti cukrų, laikas nuo laiko pamaišant, kol cukrus ištirps. Sumažinti ugnį ir toliau kaitinti nemaišant, kol cukrus taps sodrios gintarinės spalvos. Supilti grietinėlę ir toliau kaitinti, energingai maišant, kol visa sukietėjusi karamelė ištirps. Nukelti nuo ugnies. Suberti smulkintą šokoladą. Gerai išmaišyti. Supilti apelsinų ekstraktą. Vėl gerai išmaišyti.
Atvėsusius pyragaičius perpjauti pusiau. Apatinę dalį padėti ant lėkštės. Ant apatinės pyragaičio dalies dėti kaušelį mėgstamų ledų. Viršutinę pyragaičio dalį panardinti į šitą šokolado padažą. Šokoladu padengtą viršutinę pyragaičio dalį užvožti ant ledų. Ąpibarstyti tarkuota apelsino žievele.





Profiteroles with orange-caramel-chocolate sauce

Profiteroles:
½ cup water
½ cup milk
½ cup (4 ounces) butter, cut into pieces, at room temperature
1 tablespoon sugar
Pinch of salt
1 cup flour
4 eggs

Sauce:
½ cup sugar
1 cup heavy cream
5 ounces dark chocolate, chopped
½ teaspoon orange extract
Orange zest

Preheat oven to 425oF.

Line baking sheet with parchment or silicone Silpat liner.

Set saucepan on medium heat. Add water, milk, butter, sugar and salt. Bring to a boil. Remove from heat. Add flour and mix well until incorporated. Reduce heat to low and cook the mixture, stirring constantly for about 3 minutes. Remove from heat. Add eggs, one at a time, mixing well with an electric mixer between each addition. Form small rounds of prepared dough with wetted teaspoon, and place them onto prepared baking sheet about 2 inches apart. Wet the tops of the rounds. Bake for 10 minutes. Reduce oven temperature to 375oF. Bake for another 10 minutes or until puffed and lightly browned. Remove from the oven. With a sharp knife poke a small hole on the side of each profiterole, to let out the accumulated steam. Leave at room temperature to cool.

For sauce: heat sugar in a small saucepan on medium heat, stirring, until sugar melts. Stop stirring. Reduce heat to low and cook without stirring until sugar turns deep amber in color. Add cream and stir until all caramel dissolves. Remove from heat. Add chopped chocolate. Stir well. Mix in orange extract.

Cut cooled profiteroles in half. Place the bottom half on the plate. Top it with a scoop of favorite ice cream. Dip the top half into chocolate sauce to coat it nicely. Place the chocolate covered half on top of ice cream. Sprinkle with orange zest.




20 komentarų:

  1. Buvo labai labai skani vakarienė! Ačiū Jūratei ir Aušrai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. už tuos plikytus pyragaičius (tiek sūrius, tiek saldžius) daug ką atiduočiau. o dar su naminiais ledais... Kolumbija galėtų receptu pasidalinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Columbija dalinasi savo firminiu ledų receptu (firminis todėl, kad labai mažai darbo, visi ingredientai yra šalti, tai tiesiog nereikia laukti kol atšals mišinys per nakt):
      2 puodeliai riebios grietinėlės,
      1 puodelis pieno,
      pusė puodelio+2 šaukštai klevų sirupo
      2 šaukštai degtinės.

      Išmaišom dubenyje, ir supilam į ledų gaminimo aparatą. Leidžiam išsisukti apie 30min ir perdedam į šaldiklį. Neatsimenu paskutinio karto kai pirkom ledus.

      Panaikinti
    2. žavingai paprastas ledų receptas, nuodėmė bus neišbandyti. tik vietoj ledų mašinos šakutę įdarbinsim :)

      Panaikinti
    3. Egidija, arba vietoje sakutes idarbink mikseri; o jeigu dar dubeni istatysi i koki sausa leda, tai isvis bus kaip tikra ledu masina; bet su sausu ledu as jau cia tikriausiai perlenkiau...;

      Panaikinti
  3. O wow, o wow... vos ne kaip per Top Chef vakarienė. Salotos labai gerai atrodo :) O desertui Bourdain'as. Tiesiog ak!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jurga! visas meniu - Jurates; jos isradingumui ir kulinarinei fantazijai ribu nesimato; Jurate yra visu tu vakarieniu Executive chef,o as visada mielai sudayvauju sous-chef roleje; o del Top Chef - ar cia tu apie ta amerikietiska laida, ar lietuviska?

      Panaikinti
  4. Ateinu pavarvint seilės - plikytus pyragaičius su kremu dievinu, bet labai seniai kepiau... Nėr progų vis. Matyt teks tiesiog dėl savęs jų išsikept.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, butinai issikepk; matai, jeigu as kur nors Letuvoje gyvenciau, as tau kaip mat kokia proga sugalvociau; ir dar zinai ka - tuos pyragelius lengviausiai galima uzsaldyti; is teslos suformuok pyragelius, juos isdeliok ant skardos, uzdenk plevele ir ikisk i saldikli, kad susaltu; paskui gali juos sudeti i koki sandariai uzsidaranti plastikini inda arba tiesiog zip-lock maiseli ir ikisti i saldikli ilgam stovejimui; paskui, progai atsiradus, galima tik staigiai istraukti kelis is saldiklio ir kisti tiesiai i orkaite; net neatsildzius;

      Panaikinti
  5. Perskaičius viską viską, nuo vaizdų net karšta pasidarė :)ir taip, taip pasidarė gaila, kad jūs, Aušra, gyvenate ne Lietuvoje, kad negalim Jumis džiaugtis čia, kartu, visos...o kaip būtų smagu turėti kažką panašaus į Jūsų ketvirtadienius, kada puiki kompanija susitinka jaukioj viečiukėj ir gamina, plepa, ...puikiai leidžia laiką, smaguma...prisvaigau...na bet norėčiau :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. o as atvirksciai - pavydziu jums visoms, blogerems, kai jusu ten tiek daug ir visos taip arti viena kitos gyvenat, susitikinejat, sausainius kepat ir gerai laika leidziat; ketvirtadieniniai kulinarinius pasimatymai - tai 100% Jurates ideja; sutinku, kad ideja liuks; visada buna labai smagu;

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mintis apie užšaldymą nebloga, bet mano kamera labai mažytė :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. kaip viskas skaniai atrodo :) noreciau sudalyvaut tokioj vakarienej :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. tau tiesiog BUTINA vaziuoti i Roma. tiesiog butina.

    AtsakytiPanaikinti