28 liepos, 2012

Dutch Baby su persikais ir KONKURSAS!



Kažkada seniai seniai Jūratė lyg tarp kitko užsiminė, kad būtų įdomu išrinkti pačius pačiausius lietuviškų maisto tinklaraščių receptus. Kaip žinia, receptų internete yra marios, visų tinklaraščių perskaityti neįmanoma, kai kurie tinklaraščiai veikia jau keletą metų, bet nėra jokios susistemintos gradacijos, jokios “Patiko” - “Nepatiko” statistikos. Pačius geriausius receptus-perliukus tokioje jūroje sužvejoti yra labai sunku. Taigi, Jūratė pasiūlė idėją, aš užsikabinau, ir ta proga “Vaikai ir Vanilė”  labiausiai pamėgto lietuviškų tinklaraščių recepto konkursą. Bendromis jėgomis bandysim surasti tuos favoritus, kuriuos bus proga prisiminti, dar kartą juos viešai paminėti ir pareklamuoti, galbūt iškelti juos į dienos šviesą iš po gilių, kelių metų senumo receptų klodų, ir naujai atradus juos būtinai pagaminti. Mėgstamiausius recpetus publikavę tinklaraštininkai bus apdovanoti šauniais prizais. Aš labai džiaugiuosi galėdama surengti tokį konkursą ir nekantraudama lauksiu rezultatų.

Kas gali dalyvauti:

1) Pirmiausiai norime pakviesti dalyvauti lietuviškų maisto tinklaraščių autorius  - papasakokite, koks jūsų tinklaraščio receptas (ar keli receptai) yra jūsų patys patys mėgstamiausi; tai ne būtinai turi būti tie receptai, kurie turi daugiasusiai peržiūrų ar komentarų. Mes tikimės sulaukti nuorodų į tuos receptus, kurie yra jūsų pačių dažniausiai gaminami ir labiausiai mėgiami. Gal tai vienas receptas, gal keli; pasidalinkite savo “perliukais”. Pavyzdžiui, mano (ir mano šeimos) mėgstamiausi iki šiolei publikuoti “Vaikų ir Vanilės” receptai, kurie galėtų būti pateikti šiam konkursui, be konkurencijos būtų:

  1. spagečiai su jautienos kukuliais ir pomidorų padažu
  2. mielinės bandelės su cinamonu
  3. tortas “Juodasis miškas” 

Beje, receptai iš “Vaikai ir Vanilė” tinklaraščio šiame konkurse dalyvauti negali, dėl savaime suprantamų priežasčių.

2) Taip pat konkurse kviečiame dalyvauti ne tik tinklaraštininkus, bet ir ištikimus jų skaitytojus.  Gal lietuviškuose maisto bloguose esatę atradę receptą, kurį gaminote jau daugybę kartų, kuris galbūt netgi tapo jūsų firminiu patiekalu, o gal tai neseniai atrastas receptas, bet pagaminus rezultatas buvo toks puikus, kad tikrai verta jį įsidėmėti ir apie jį pranešti kitiems. 

Reikalavimai receptams: 

1) Konkursui pateikiami receptai turi būti publikuoti lietuviškame maisto tinklaraštyje iki šių metų rugpjūčio 10 dienos (labai svarbi data, nesakysiu kodėl).

2) Receptas turi būti labai geras, pageidautinai ne kartą išbandytas ir kaskart puikiai pavykęs, patikęs visiems ragavusiems ir toks, kurį verta visiems pasižymėti ir išbandyti. Vienu žodžiu, tai turi būti topų topas, firminis, kurį rekomenduojate visiems draugams ir pažistamiems.

Receptų siūlymo tvarka:

1) Pasiūlymus su aktyvia nuoroda į receptą pateikti iki rugpjūčio 31 dienos užpildžius žemiau pateiktą anketą.

2) Tas pats asmuo gali pateikti kelis receptus, bet visi pateikti receptai turi atitikti aukščiau paminėtus reikalavimus.

Atranka: 

1) Visi konkursui atsiųsti receptai bus paskelbti tinklaraštyje “Vaikai ir Vanilė”. Iš jų speciali komisija išrinks dešimt dažniausiai paminėtų (TOP 10) ir  rugsėjo 5 dieną skelbs viešą balsavimą.

2) Balsavimo metu skaitytojai galės balsuoti už VIENĄ labiausiai patikusį, labiausiai suintrigavusį, skaniausiai skambantį arba gražiausiai atrodantį receptą pateiktoje anketoje.

Prizai:
Daugiausiai balsų surinkęs receptas bus apdovanotas 1 L talpos butelaičiu gryniausio, ekologiško Niujorko klevų sirupo ARBA Bon Appetit žurnalo prenumerata metams, pagal receptą papublikavusio tinklaraštininko pageidavimą. Bus įsteigtos antroji ir trečioji prizinės vietos tinklaraštininkams, o taip pat burtų keliu bus išrinktas ir apdovanotas vienas balsuotojas, nerašantis blogo.

Štai tokios taisyklės. Prašom klausti, jeigu kas neaišku. Bandysime paaiškinti. Tikimės, kad pasibaigus konkursui mes visi turėsime gražų ir kompaktišką pačių puikiausių lietuviškosios maisto blogosferos receptų rinkinėlį, kurį bent jau aš planuoju pasidėti matomiausioje vietoje ir visus iki vieno ten patekusius receptus išbandyti.

Sėkmės!

Aušra 




















Orkaitėje keptas blynas su persikais (Dutch Baby)


55 g sviesto

4 kiaušiniai

3/4 stiklinės* miltų

3/4 stiklinės pieno

3 šaukštai cukraus

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Žiupsnelis druskos

3 persikai

Cukraus pudros, apibarstymui

 

*stiklinė = 236 ml

 

 

Orkaitę įkaitinti iki 220oC.

 

Persikus nulupti, perpjauti pusiau, išimti sėklas ir supjaustyti stambiomis, maždaug 2 cm storio skiltelėmis.

 

Ištirptinti 25 g sviesto ir supilti į blenderį. Įmušti kiaušinius, suberti persijotus miltus, 1 šaukštą cukraus, druską, supilti pieną ir vanilės ekstraktą. Plakti, kol masė taps vientisa.

 

25 cm skersmens keptuvėje storu dugnu ištirpinti likusį sviestą, suberti likusius 2 šaukštus cukraus ir kaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, maždaug 2 minutes, kol cukrus pradės tamsėti. Suberti persikų skilteles ir pakepinti, pastoviai maišant kol persikai suminkštės, 1 – 2 minutes. Nukelti nuo ugnies.

 

Blenderyje staigiai perplakti tešlą ir užpilti ant keptų persikų. Keptuvę kišti į orkaitę ir kepti maždaug 17 – 20 minučių, kol blynas pakils ir paruduos. Traukti iš orkaitės, apibarstyti cukraus pudra ir iškart nešti į stalą. Tiekti su klevų sirupu.





Peach Dutch Baby

Recipe adapted from Bon Appétit | August 2012

4 tablespoons (1/2 stick) butter, divided
4 eggs
3/4 cup flour
3/4 cup milk
3 tablespoons sugar, divided
Pinch salt
teaspoon vanilla extract
3 peaches, halved, pitted, cut into 1"-thick wedges
Powdered sugar (for dusting)
 
Preheat oven to 425°. 

Melt 2 tablespoons of butter and pour it into a blender. Add eggs, flour, milk, 1 tablespoon of sugar, vanilla extract, and salt. Blend batter until smooth; set aside in blender. 

Heat a 12" heavy skillet over medium heat. Add remaining 2 tablespoons of butter and remaining 2 tablespoons of sugar and cook, stirring constantly, until sugar starts to caramelize, about 2 minutes. Add peaches to skillet; increase heat to medium-high and cook, stirring frequently, until softened, about 1 - 2 minutes. Briefly reblend reserved pancake batter. Pour evenly over peaches and transfer to oven.

Bake pancake until puffed and golden brown all over, 17 – 20 minutes. Dust pancake with powdered sugar and serve immediately, passing maple syrup alongside.

44 komentarai:

  1. Kaip exciting! Nenusėdžiu vietoj net :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. geniali (ir pribrendusi) idėja, Aušra (ir Jūrate), šaunuolės!! azartas, jaučiu, jau kunkuliuoja tinklų rezgėjų ir jų gerbėjų širdyse :) dabar teks pasukt galvą dėl tos "must do (for everyone)" kategorijos... čia tarsi feisbuke: receptas, kuriuo dalintumeis ("share") Bet tai juk yra "vaikai-vanile" profilis feisbuke, tai gal, sakau?.. tuoj per tinklus konkurso banga nuvilnytų :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vita, aciu uz azarta; Vaiku ir vaniles profilio nera; as atsilieku su visais sitais publicistiniais reikalais; esu labai neigudus sioje srityje; reikes pagalvoti apie facebook profili - gal jau laikas?

      Panaikinti
  3. Puiki mintis! Einu rinkti receptus :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Šaunuolė, aš vis mąsčiau paskelbti kokią sveiką svaiatę, bet, nemoku būti entuziaste ar kūrėja. Žaviuosi Tavo idėja suburti lietuviškų kulinarinių idėjų rinkinį. Kadangi labai noriu pasiūlyti iš savo "kūrinėlių", bet iš karto žinodama, kad laimės saldus patiekaliukas, nes jie estetiškai patraukliausi ( kas gali atsispirti saldžiam skoniui burnoje?) nedrįstu, noriu pasiūlyti išskirti kategorijas, a la: užkandžiai, pagrindinis, desertas. Manau, čia ne prizai svarbiausi...na bent jau man:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, aciu grazius zodzius; ideja siaip ne mano, o Jurates, todel peradresuosiu komplimentus jai; o del kategoriju - liuks! priklausomai nuo to, kaip aktyviai zmones dalyvaus ir kiek mums ko pasiulys, bus galima pagalvoti apie kategorizavima; prizai, manau tikrai ne svarbiausia (nes labai jau kuklus tie musu prizai); svarbiausia - dalyvavimas; kaip Olimpiadoje;

      Panaikinti
  5. Vaje vaje, kaip įdomu :) reikės pabandyti surasti kokį receptuką, aišku, jei tik pavyks tokį susirasti...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inga, zinoma surasi; nesunkiai! ten tikras lobynas pas tave;

      Panaikinti
  6. Puikiai:) ir receptas, ir ideja! As, deja, neturiu megstamiausio internetinio receto, bet turiu megstamiausius blogus - "idejinius" arba is ju viskas pavyksta. Ir jei jau labaivisaiatvirai - man naujas "Vaikai ir vanile" irasas yra brangesnis nei Bon Appetit prenumerata (pasirodo:))!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu uz toki auksta ivertinima! ir uz pritarima idejai; jeigu neturit megstamiausio recepto, tai galit siulyti kelis, kurie labiausiai prie sirdies, tuos kurie visada pavyksta; is tu geruju "idejiniu" blogu; tokiu receptu mes kaip tik ir ieskom;

      Panaikinti
  7. Aciu Aciu! uz palaikyma ir uz entuziazma; ir dar uz tai, kad siulot receptus; jau gana grazi kruvele prisirinko;

    AtsakytiPanaikinti
  8. Kooookie prizai!!!!! gaila, kad mano blogas ne visai maisto (nors keli receptai yra :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. OOoo... Kaip faina! Dalyvauju, dalyvauju:)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Reiks ir man prisėdus receptus atrinkti, irgi dalyvausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Koookia idėja! Super, šaunuolės :) Labai nuostabi iniciatyva, prie kurios būtinai prisijungsiu ir neabejotinai sudalyvausiu :)

    Ačiū už naujus vėjus kulinarinių tinklaraščių pasaulyje! :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Asta, uz vejus - prasom, nera uz ka; aciu tau, kad sudalyvausi;

      Panaikinti
  12. Aš irgi kaupiuosi balsavimui. Gaila, kad negalima iš Vaikų ir Vanilės, nes čia perliukų yra, ir labai daug!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu Jura; man savo perliukai neidomu; daug idomiau suzinoti, ka kiti megsta gaminti; butinai pabalsuok;

      Panaikinti
  13. Prabalsavau jau už kelis mano mėgstamus darytus, daromus ir kitiems patikusius ir rekomenduotus receptukus!

    AtsakytiPanaikinti
  14. Na jei jau žadi išmėginti tai reikia kažką tikrai teisingo atrinkti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Indre; jau pasiziurejau tavo sukeltas nuorodas - liuks!

      Panaikinti
  15. Pasiūliau šį bei tą, tiesiog smagu dalyvauti ;) Už idėjas Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  16. Perskaičius konkurso sąlygas, dingtelėjo mintis, kad nieko nebus... aš gi beveik kiekvieną kartą ką nors naujo darau....bet ....panaršius po savo blogą pamažu atradau jau daug kartų gamintus mėgiamus patiekalus...ir sudalyvavau ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Laura! net neabejojau, kad kazka geros surasi; mezgaluose ten istisi lobynai geru receptu; mes visi turim megstamus receptus, kuriuos gaminam vel ir vel; aciu, kad pasidalinai savais;

      Panaikinti
  17. Tai kaip čia dabar nesudalyvausi :) Aišku, kad dalyvauju! Ir iš karto žinau, ką siųsiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Sveikos. Nors savo blogą pradėjau visai neseniai vesti, bet bandysiu sudalyvauti ir aš :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Justyna, tai zinoma reikia dalyvauti; nesvarbu, ar seniai rasai, ar neseniai; is anksto aciu tau uz recepta!

      Panaikinti
  19. Kokia puiki idėja ! Sudalyvausiu ir aš ;) t.y. jau atrinkau keletą receptukų, jau tapusių musų šeimoje bei draugų/pažįstamų rate firminiais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Aušra, kokia puiki mintis!! Palaikau ir būtinai dalyvauju!!

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sudalyvausiu ir as! :)

    dekui uz konkursa!

    AtsakytiPanaikinti
  22. Ausra, nelabai man sekasi konkursuose, bet as labai noriu ir tikiu :) o kartais norai pildosi! :)

    dar karta dekui uz galimybes!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, as itariu, kad si karta gali kaip tik imti ir pasisekti; as asmeniskai ypac daug vilciu dedu i ta varskes apkepa; receptas bus isbandytas, dar net konkurso pabaigos nesulaukus; dar karta aciu, kad nepatingejai ir sudalyvavai;

      Panaikinti
  23. Ausra, varskes apkepas tikrai puikus, jau ne karta isbandytas - tirpsta burnoje, nereikia jokiu kildintoju! Tikiuosi ir Tavo seimai pavyks, o jei nusisypsos ir man laime ir tie nuostabieji prizai busiu labai laiminga :)
    Dabar belieka kantriai laukti finalo :)

    AtsakytiPanaikinti