31 liepos, 2012

Ratatouille







Pribrendo laikas kepti ratatouille: šaldytuvas lūžta nuo dovanotų cukinijų, blogo skaitytojai rekomenduoja jas naudoti visokio tipo troškiniams, o mano draugė Heidi iš Bouchon kepyklos kaip tik išplatino nuotraukas iš tų laikų, kai Thomas Keller gamino garsųjį patiekalą Pixar filmui Ratatouille. Pasigrožėjau Heidi nuotraukomis, paskui per youtube dar pasižiūrėjau klipą iš filmo  - daugiau įkvėpimo nebereikėjo. Vakarienei buvo ratatouille. Prie troškinio buvo  traškūs veršienos kepsneliai ir šviežias ožkų sūris.  Po vakarienės visa šeima žiūrėjom minėtą filmą. 

Ačiū, kad skaitėte. 

Aušra

P.S. dar noriu visus paraginti,kad sudalyvautumėte (jeigu dar nesudalyvavote) mūsų su Jūrate suorganizuotamame mėgstmiausio lietuviškų blogų recepto konkurse. Didelis ačiū visiems atsiuntusiemes savo pasiūlymus; jau prisikaupė gana nemažas pluoštas puikių receptų.














 



















Ratatouille

Receptas iš Thomas Keller “Ad Hoc At Home”

Padažas:
1 raudonoji paprika
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 skiltelės česnako
3 vidutiniai svogūnai
3 pomidorai
Maža saujelė šviežių čiobrelių
Maža saujelė šviežių petražolių
Druskos
Pipirų

Daržovės:
1 žalia cukinija
1 baklažanas
1 geltona cukinija
2 pomidorai
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pippirų

Orkaitę įkaitinti iki 190oC.

Papriką perpjauti pusiau, išskobti sėklas ir sėklalizdžius. Nulupti pomidorus,  išskobti sėklas ir pertrinti per sietelį. Smulkiai supjaustyti papriką, pomidorus ir svogūnus. Smulkiai sukapoti česnaką, čiobrelius ir petražoles. Į keptuvę supilti aliejų, suberti smulkintą papriką, svogūnus ir česnaką, kepti ant silpnos ugnies maždaug 8 minutes, kol suminkštės, bet neapskrus. Suberti smulkintus pomidorus, supilti nuo sėklų likusias pomidorų sultis, kepti dar 2 – 3 minutes, vis stebint, kad neparuduotų. Paskaninti druska ir pipirais, Suberti kapotas žoleles. Mišinį tolygiai paskirstyti ant 25 cm skersmens keptuvės arba gilaus kepimo indo dugno. 

Daržoves supjaustyti 4 – 5 mm storio griežinėliais. Daržovių griežinėlius išdėlioti šiek tiek persiklojančias apskritimais ant svogūnų-paprikos-pomidorų mišinio. Viršų patepti alyvuogių aliejumi, pabarstyti druska ir pipirais. Uždengti iš sviestinio poppieriaus iškirptu skrituliu arba folijos lakštu. Kepti maždaug 45 minutes, kol daržovės suminkštės, bet nesukris. Nuimti popierių (arba foliją) ir kepti dar 15 minučių, kol lengvai paruduos. Tiekti karštą. 






Ratatouille

Adapted from Thomas Keller “Ad Hock At Home”

Sauce:
1 red pepper
2 tablespoons olive oil
2 cloves garlic
3 medium onions
3 tomatoes
Small bunch of fresh thyme
Small bunch of parsley
Salt
Pepper

Vegetables:
1 zucchini
1 eggplant
1 yellow squash
2 tomatoes
 Olive oil
Salt
Pepper

Preheat oven to 375oF.

Cut pepper in half, remove seeds and ribs, dice. Chop onion. Mince garlic. Peel tomatoes, discard seeds and dice. Push tomato seeds through the strainer. Reserve the juice. Mince thyme and parsley. Combine oil, diced pepper, onion and minced garlic, and cook over low heat until very soft but not browned, about 8 minutes. Add tomatoes, their juices, and simmer for another 2 – 3 minutes, do not brown; Season to taste with salt, add minced herbs. Spread mixture on the bottom of 12” skillet or deep baking dish. 

Slice vegetables into 1/4-inch slices. Arrange vegetable slices in overlapping concentric circles on top of the onion-pepper-tomato mixture. Brush tops with olive oil, sprinkle with salt and pepper. Cover with a round of parchment or a sheet of aluminum foil and cook for about 45 minute, until vegetables are tender, but still hold their shape. Uncover and bake for another 15 minutes, to brown slightly. Serve hot.

9 komentarai:

  1. Kaip man aiškina prancūzai, pietvakariečiai, kad mūsų gerbiamas ratatouille, tiesiog tokių daržovių troškinys, kokių tik turi:) Aš dažniausiai tingiu taip gražiai jį ruošti, kaip pas Tave:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Odeta, svarbu ne grozis, o skonis; o sikart as ypac pasistengiau, nes gi filme sitaip dare;

      Panaikinti
  2. Šiandien perverčiau Bouchon cookbook, tai buvau užhipnotizuota T.Kellerio klasikinių prancūziškų patiekalų aprašymu. Beje, supratau, kad mano neseniai atrastas viščiuko kepimo receptas (kuris yra genealus, nerealus ir labai paprastas) yra būtent TK receptas. Tavo ratatouille atrodo labai įspūdingai. Reiks ir man pabandyti! Būtų įdomu sužinoti statistika kaip pakilo šio patiekalo gaminimas amerikiečių namuose po šio filmuko :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Jura; as irgi megstu Keller knygas paskaityti;

      Panaikinti
  3. Jura,pasidalink tuo visciuko kepimo receptu. Dabar ir man labai reikia tokio genialiai paprasto visciuko kepimo recepto:-)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Lina, itariu, kad Jurate apie sita recepta kalbejo: http://www.epicurious.com/recipes/food/views/My-Favorite-Simple-Roast-Chicken-231348
      o as dar ta pacia proga galiu pasiulyti savo mylimiausia keptos vistos recepta:
      http://www.food52.com/recipes/9275_roasted_butterflied_chicken_with_cardamom_and_yogurt

      Panaikinti
  4. Taip taip, tas pats ir net iš to pačio šaltinio, bet kol nepamačiau to recepto Bouchon knygoje, tol neatkreipiau dėmesio kad tai TK receptas. Višta iškepa fantastiškai kiekvieną kartą. Svarbiausi faktoriai - labai karšta orkaitė ir gerai nusausintas paukštis. Ir įsivaizduoju, kad tas viščiukas būtų labai skanu su šia ratatouille.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Pats geriausias Ratatouille receptas turinio ir išvaizdos prasme, gaminu kiekvieną vasarą - abejingų nepalieka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Brangus anonime, labai smagu, kad receptas patiko, ir didelis aciu uz tai, kad pasidalinote; ir uz pagyrima aciu - labai malonu!

      Panaikinti